Kjøp og salg av sex:

- Juletida er høysesong for sexkjøp

Oslo-politiet ser sammenheng mellom julebordssesongen og antall sexkjøp i hovedstaden. Ressurssenter for menn har økt pågang fra angrende kunder i januar.

Flere kjøper sex: I julebordsesongen får lystene ofte friere spillerom, sier Thor Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe. Foto: NTB Scanpix
Flere kjøper sex: I julebordsesongen får lystene ofte friere spillerom, sier Thor Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Historisk har denne tida vært høysesong for sexkjøp, sier Thor Martin Elton, leder for menneskehandelgruppen i Oslo politidistrikt.

Førjulstida er for mange forbundet med høyt inntak av alkohol på julebord og i andre festlige lag.

- Lystene får større spillerom, og det har som regel med høyt alkoholinntak å gjøre. Flere skyver de etiske grensene de har satt for seg selv, sier han til Dagbladet.

Skamfulle

Også Live Mehlum, seniorrådgiver i Reform - ressurssenter for menn, får flere henvendelser fra angrende kunder i tida etter jul.

Live Mehlum: Spesialkonsulent i Reform og prosjektleder for KAST.
Live Mehlum: Spesialkonsulent i Reform og prosjektleder for KAST. Vis mer

- Vi merker som regel økt pågang fra kunder i januar og februar. Da tar de kontakt for å snakke om opplevelsene de har hatt i julebordsesongen. De aller fleste angrer på det de har gjort, sier Mehlum som også er prosjektleder for KAST, et samtaletilbud til menn som kjøper sex.

Hittil i år har de opplevd en økning på 67 prosent i antall henvendelser fra menn som ønsker å snakke med dem om sexkjøp.

- De føler ofte på skam. Mange føler seg dårlige fordi de har gjort noe som ikke stemmer overens med bildet de har av seg selv, sier hun.

Omtrent 60 menn har tatt kontakt i 2017, opplyser Mehlum.

- De er også kjemperedde for at noen skal få vite om det. Ofte er det et stort sprik mellom bildet de har av seg selv og bildet av den stereotype sexkjøperen.

Etisk dilemma

I Norge er det lov å selge sex, men sexkjøpsloven som trådte i kraft i 2009 gjorde det ulovlig å kjøpe.

Hittil i år har det blitt utstedt fem bøter for sexkjøp i hovedstaden, opplyser Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Elton mener at det lave tallet skyldes at lovteksten ble endret etter innføring av ny straffelov i 2015. Da ble det ikke lenger straffbart å forsøke å kjøpe sex. I realiteten innebærer det at politiet må se at penger skifter hender og overvære den seksuelle omgangen før de kan gripe inn.

- Det reiser en del etiske problemstillinger for politibetjentene som skal håndheve loven, sier han.

Elton avviser at politiet ikke vier oppmerksomhet til prostitusjonsfeltet.

- Men slik sexkjøpsloven ser ut nå, har den noen hull som gjør arbeidet vårt vanskelig, sier han.

- Ikke dramatisk nedgang

Til sammenligning ble det utstedt 69 slike forelegg i 2013, halvannet før den nye straffeloven ble innført.

Det lave antallet bøter skyldes ikke at færre kjøper sex nå, tror Bjørg Norli. Hun er leder for Pro Sentret, et nasjonalt kompetansesenter innen prostitusjon og Oslo kommunes tjenestetilbud til personer som har erfaring med å selge eller bytte sex.

- Utfordringen er at det finnes lite informasjon om dette. Vi snakker med våre brukere, men det er alltid vanskelig å vite hvor mye de jobber og hva de tjener, sier hun.

Bjørg Norli: Leder for Pro Sentret. Foto: Torbjørn Berg
Bjørg Norli: Leder for Pro Sentret. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Det finnes ikke ny forskning eller mye informasjon om sexkundene i Norge. Gamle studier han anslått at om lag 13 prosent av norske menn på et eller annet tidspunkt har kjøpt sex.

En evalueringsrapport fra Vista Analyse, som ble overlevert regjeringen i 2014, konkluderte med at prostitusjonsomfanget i Norge er redusert med 20 til 25 prosent, sammenlignet med året før sexkjøpsloven trådte i kraft i 2009.

Pro Sentrets erfaringer fra oppsøkende arbeid i prostitusjonsmiljøene eller informasjonen de får fra brukerne sine, tyder ikke på et særlig økt omfang av sexsalg i førjulstiden.

Norli mener likevel at ikke at de det lave tallet utstedte bøter i 2017 gjenspeiler omfanget sexkjøp.

- Det er i hvert fall ingenting som tyder på at det betraktelig færre som kjøper sex i Oslo, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer