Juletrafikken i gang

Skal du ut og kjøre i løpet av jula? Det kan bli kaos. Rundt Oslo er juletrafikken allerede i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På ring 3 rundt Oslo var det allerede klokka tolv saktegående trafikk og kø. Mens snøen begynte å falle, var bilistene på vei hjem fra jobb eller ut på julehandel.

Noen av Oslo-bilistene hadde allerede begynt kjøreturen mot andre landsdeler. De to første juleulykkene skjedde allerede i ett-tida: Da var veien stengt i begge retninger både på Vinterbro og ved grensa mellom Østfold og Akershus.

Og dette er bare begynnelsen: I løpet av helga skal et ukjent antall biler og busser ut på veiene.

- Folk bør ikke være stresset og ikke kjøre nærme hverandre, ber Aud Fjerdingby hos Vegtrafikksentralen.

- Uoppmerksomhet forårsaker de fleste ulykker, for eksempel at man bulker i bilen foran.

I Trondheim og Bergen gikk trafikken fremdeles greit tidlig på ettermiddagen. Men etter hvert som folk er ferdige på jobb, kan det tette seg til på alle utfartsårene.

- Vi venter en god del trafikk utover ettermiddagen og kvelden og i morgen formiddag, sier Fjerdingby.

Hun tror at svært mange av dem s om «bare» skal kjøre i tre-fire-fem timer, tar turen i kveld. De som skal lange distanser over fjellet, venter til i morgen før de legger ut på tur.

- Ja, de venter nok. Trafikken vil fordele seg utover større tidsrom, og det blir kanskje ikke de helt store problemene. Men ut av byene blir det tett.

Hør på radioen

Fjerdingby anbefaler sjåførene å følge med på trafikkradioen for å bli oppdatert på hendelser og kork. Hun tror ikke at været vil føre til mer kaos enn ellers:

- Det blir litt snø og vind i dag, men det fører ikke til store problemer. Hittil er det ingen stengte fjelloverganger.

De som får panikk ved tanken på juletrafikken, kan vurdere å vente med kjøringen til søndag. Da regner Vegtrafikksentralen med at det verste er overstått. Men skal du ut og handle, bør du la bilen stå den fjerde søndagen i advent:

- I byer og rundt kjøpesentre kan det bli en del problemer, advarer Fjerdingby.

- Har du noen gode bil-leker å anbefale for dem som skal kjøre et stykke?

- Nei. Men det er viktig å legge stresset fra seg før man setter seg i bilen. Tenk «Nå skal jeg kjøre bil og slappe av.» Hvis folk få ut aggressjonen, får de heller ringe til oss, flirer hun.

Vegtrafikksentralen svarer på spørsmål om trafikkforholdene over hele landet på telefonnummer

175

.

Ok på Gardermoen

Ifølge informasjonssjef Jo Kobro på Gardermoen er trafikken som vanlig på landets hovedflyplass nå når julehelga innledes.

- Det ser veldig normalt ut her, noen fly er forsinket og noen kommer for tidlig, sier han. Foreløpig blir det heller ikke forsinkelser på grunn av været.

Kobro kikker ut av vinduet og ser en stripe av blått, forteller han. Værvarselet gir liten grunn til bekymring. Moderat nordavind og lite nedbør er ikke mer enn flytrafikken tåler.

Les

værmeldingen

på Dagbladet.no.

FJORÅRETS HJEMTUR:</B> I fjor var julekjøringen en påkjenning for mange. I år forventes det færre køer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer