Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juleværet 2015: Hagl, lyn, torden, regn og storm

OBS-varsel i store deler av landet, men her er tolv bilder som gir deg julestemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juleværet i 2015 kommer til å preges av hagl, lyn, torden, regn og storm. Sør- og østlandet blir mildt, fra Midt-Norge og nordover blir det stormfullt og du må opp på fjellet hvis du vil se snø.

Men det trenger ikke stoppe deg fra å få den gode julefølelsen. Vi har gått gjennom arkivene for å finne noen av de flotteste vinterbildene fra USA og Europa de siste årene.

Hvis ikke bildeserien øverst i denne saken hjelper deg i juleform, kan ikke en gang «Hjemme alene» eller «Love Actually» hjelpe deg.

Julaften blir rekordvarm i år, og det ventes plussgrader i nesten hele landet. Bare i de nordligste fylkene og høyt på fjellet kan du være sikret en hvit jul i år.

Det betyr imidlertid ikke at resten av oss kan vente seg lun tropevind og rolige værforhold. Det er sendt ut OBS-varsler for høy vannstand og vannføring i store deler av landet.

Storm Deler av landet vil nemlig få ordentlig ruskevær i dag. Det er sendt ut OBS-varsel for trøndelagsfylkene og deler av Vestlandet. Kraftige nedbørsmengder, hagl, lyn, torden og storm vil prege været.

- Det blir sørvestlig kuling, og kan bli storm nord for Stadt. Det kan bli både, hagl, torden og lyn, kuling og regn. Det vil trolig også snø i høyden, noe som kan gjøre kjøreforholdene vanskelig på fjellovergangene, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Bergen, Arnstein Tjøstheim til Dagbladet.

Fantastisk julestemning i Thüringer Wald i Tyskland. Foto: Udo Bernhart/DPA/Scanpix
En av innbyggerne i Urbandale, Iowa, USA måker oppkjørselen etter at snøen har lagt seg. Foto: Charlie Neibergall/AP/Scanpix
Snøen dekker grenene ved Dam Neck Road i Virginia. Foto: L. Todd Spencer/The Virginian-Pilot/AP/Scanpix
Jennifer Berry nyter soloppgangen på strand ved Lake Calhoun i Minneapolis, USA. Foto: Eric Miller/Reuters/Scanpix
Lysene er skrudd på i snøhulene på Nebelhorn nær Oberstdorf i Tyskland. Foto: Michaela Rehle/Reuters/Scanpix
Isbryteren «Neah Bay» fotografert på Lake Erie. Foto: Mark Duncan/AP/Scanpix
Blandingsrasehunden Lotta koser seg i Salzburgm Østerrike. Foto: Kerstin Joensson/AP/Scanpix
Dette bildet er fra hundesledeløpet La Grande Odyssee på Mont Cenis i Frankrike. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Scanpix
Det er ikke mangel på julestemning i Schauinsland i Tyskland heller. Foto: Winfried Rothermel/AP/Scanpix
Det flotte været inspirerer innbyggere i Vancouver, Washington i USA til å gå en morgentur. Foto: Troy Wayrynen/The Columbian/AP/Scanpix
One World Trade Center og resten av skyskraperne i New York. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Scanpix
Sikkerhetsnettet i Åre i Sverige er frosset til, og gir den perfekte julestemning. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

Julaften vil været trolig roe seg litt, men nedbøren vil mest sannsynlig falle i Midt-Norge og på Nordvestlandet. Vannstanden kan bli 50 - 70 centimeter over normalt meldt vannstand flere, skriver meteorologene:

- I romjula blir det en liten pause i elendigheten fra andre juledag eller kvelden første juledag, sier han.

Da kan det nemlig bli snø i deler av regionen, men det er ikke lyse utsikter for en hvit jul sør for Stadt.

Regn og sludd i Nord Akkurat nå ligger det omkring 40 centimeter snø i Tromsø, og det borger for en hvit jul - hvert fall i de to nordligste fylkene.

- Troms og Finnmark får greit vær nå før julaften. På julaften blir det imidlertid ganske dårlig vær. I Troms og Nordland blir det dårlig vær, sørvestlig kuling og sludd og regn på julaften, sier statsmeteorolog ved værmeldinga i Tromsø, Unni Thomsen.

Finnmark kan slippe unna det verste, men trolig kommer det dårlige været også dit på kvelden på julaften.

På Svalbard blir det i hvert fall en hvit jul. Store snømengder kombinert med mye vind førte til et tragisk snøras forrige helg.

UVÆR: Stormen «Ole» traff Nord-Norge og Trøndelag tidligere i år. I jula blir det stormtendenser i Midt-Norge og på Nordvestlandet.
Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
UVÆR: Stormen «Ole» traff Nord-Norge og Trøndelag tidligere i år. I jula blir det stormtendenser i Midt-Norge og på Nordvestlandet. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer

- På Spitsbergen kommer det østavind og en del nedbør i form av snø. Det kan føre til mer snøfare, og vi er litt bekymret for det nå i jula, sier Thomsen.

På Sør- og Østlandet blir det veldig mildt i jula. Det har vært plussgrader i fjellet, men det kan krype ned i minusgrader i jula.

I dag har det snødd flere steder i fjellet på Østlandet. Det er ventet en del vind og nedbør i fjellet og på kysten. Både Sør- og Østlandet kan få temperaturer mellom fem og åtte grader på julaften.

Her kan du sjekke juleværet der du bor.

VÅTT: Dette værkartet viser Norge klokka 15.00 på julaften. Det er meldt regn og mildvær flere steder i landet. Foto: Meteorologisk Institutt
VÅTT: Dette værkartet viser Norge klokka 15.00 på julaften. Det er meldt regn og mildvær flere steder i landet. Foto: Meteorologisk Institutt Vis mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media