Julia (20) har toppkarakterer - får ikke studere i Norge

To år som utvekslingsstudent ble starten på et mareritt.

GIR IKKE OPP:  Julia Christina Kvalvik (20) gir ikke opp kampen om å bli vurdert rettferdig i forhold til opptak på medisinerut danningen i Tromsø. ? Jeg gir meg ikke og krever å bli vurdert på en rettferdig måte, sier hun.
GIR IKKE OPP: Julia Christina Kvalvik (20) gir ikke opp kampen om å bli vurdert rettferdig i forhold til opptak på medisinerut danningen i Tromsø. ? Jeg gir meg ikke og krever å bli vurdert på en rettferdig måte, sier hun.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Etter å ha gått hele grunnskolen og det første året på videregående på Kvaløya i Tromsø valgte Julia Christina Kvalvik å ta de to siste årene ved Canterbury High School i Ontario, Canada hvor hun var i toppsjiktet karaktermessig med mål for øyet å studere medisin i Tromsø, skriver avisa Nordlys.

Resultatet er et to år langt pågående mareritt hvor Samordna opptak har satt Julias liv på vent.

Vil studere medisin Først var hun ikke kvalifisert til å søke fordi karakterene fra ungdomsskolen ikke ble godkjent som gyldige. Året etter er hun utsatt for det hun mener er en urettferdig karaktervurdering.

- Overalt blir vi oppfordret til å utveksle og søke internasjonal erfaring. Dette var en «once in a life time»-mulighet som jeg bestemte meg for å ta, sier hun.

I Canada fordypet hun seg i realfag og satset for fullt for å komme inn på medisinstudiet i Tromsø.

- Det å bli lege har alltid vært en drøm for meg. Jeg er selv operert flere ganger som liten. I tillegg har jeg ei mor som er operasjonssykepleier og en stefar som er lege, noe som har inspirert meg ytterligere til dette valget.

Julia sto på og klarte å gjøre unna de to siste årene på et og et halvt, samtidig som hun havnet på skolens «honors roll», ei liste over elever med eksepsjonelt gode prestasjoner.

- Jeg reiste så hjem til Tromsø og hadde da et halvt år på å forberede meg til å kunne søke på medisin. Jeg tok kontakt med Samordna opptak og fikk da beskjed om at alt var ok, men at jeg måtte søke som utenlandsk søker siden jeg hadde tatt de to siste årene i Canada.

- Jeg manglet imidlertid fysikk, og dette faget, Fysikk 1, tok jeg som privatist våren 2012. I tillegg tok jeg meg jobb som pleimedhjelper ved gastrokirurgisk avdelig på UNN for å skaffe meg mer erfaring, sier hun til Nordlys.

Sjokkmelding Det skulle likevel vise seg at alt ikke var like enkelt for Julia som først antatt. For å oppfylle kravet om matematikkunnskaper må man ha fire vekttall i faget. Julia fikk godkjent tre fra videregående i Canada, de andre får man fra ungdomsskolen. Ufattelig nok fikk hun ikke godkjent matematikken fra 9.- og 10. klassen som hun hadde gjennomført på Kvaløysletta ungdomsskole.

- Det kom som et sjokk. Jeg satt jo med papirer med underskrifter fra skolen på at jeg hadde gjennomført fagene!

Begrunnelsen fra Samordna opptak var ikke veldig utfyllende.

- «Klag og søk på nytt neste år» skrev de bare. Jeg klaget og fikk avslag. Jeg klaget det så inn for Nasjonal klagenemd hvor jeg også fikk klagen avslått. Den eneste begrunnelsen var at de opprettholdt Samordna opptaks vedtak, sier hun.

- Samordna opptak sa da at jeg måtte kontakte skolen i Canada og få de til å konvertere mine karakterer fra ungdomsskolen til kanadiske karakterer slik at jeg så kunne søke med komplett kanadisk vitnemål. Alt dette på grunn av at jeg har tatt de to siste årene på videregående i Canada!

- Jeg foreslo da at jeg og min stefar kunne møte de i Oslo for å forklare saken skikkelig, men fikk da til svar at dette ikke var mulig fordi de ikke hadde kontorlokaler til slikt.

- På et tidspunkt ble jeg også bedt om å ta Bergenstesten for å dokumentere at jeg kan norsk, enda jeg pratet med de i telefonen og hadde gjennomført grunnskole i Tromsø. Dette ga de seg heldigvis på etter hvert.

Opp i Stortinget Julia tok så kontakt med stortingsrepresentant i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Eliabeth Aspaker (H).

- Jeg møtte henne personlig og presenterte saken min. Hun var rystet over hvordan den var blitt behandlet og sendte den videre til Stortinget, hvor saken ble tatt opp av kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Nordlys.

I et skriv derfra skriver Halvorsen blant annet hun ser det på som urimelig at Julia skal vurderes etter resultater fra grunnskolen, uten at dette førte til at saken ble endret for Julias del.

Hun fikk så skaffet et offentlig brev fra Canada med nytt, komplett kanadisk vitnemål, noe som medførte at hun nå var kvalifisert til å søke på medisin.

- Samordna opptak sa da at jeg konkurrerer med karakterene fra Canada i tillegg til fysikkarakteren fra min privatisteksamen våren 2012.

Dette var gode nyheter for Julia som hadde regnet ut at om det ikke kom en voldsom økning i poengsnittet til søkerne på studiet, så ville hun mest sannsynlig komme inn i år når resultatene kom 18. juli.

Mer trøbbel - Jeg dro så på ferie og ventet på å få svar på opptaket. Det var da meget skuffende å se at jeg hadde ikke hadde kommet inn på verken medisin eller tannlege. Enda mer skuffende var det å se at jeg verken hadde fått en poengsum som de vurderer meg ut ifra, ventelisteplass eller navnet på saksbehandler, noe alle norske søkere får. Hvordan ligger jeg an? Hvem kan jeg prate med for å få vite dette?

Julia sto så opp klokka fire om natta og ringte Samordna opptak fra Canada. Ingen svarte. Hun sendte en e-post hvorpå hun neste dag fikk til svar at hun blir vurdert etter en skjønnsmessig, individuell vurdering og vil da ikke få en poengsum å konkurrere med siden Samordna opptak ikke har noen omregningstabell for Julias kanadiske karakterer til norske. Den individuelle vurderingen blir tatt av lærestedet, altså Universitetet i Tromsø.

- Jeg har sendt en omregningstabell til Samordna opptak for lenge siden, men det virker ikke som de har sett på den eller tatt seg bryet til å forsøke å utarbeide en omregningstabell, forteller hun oppgitt.

Saksbehandler hos Samordna opptak, Elisabeth Mørk, sier at det er umulig å omregne Julias karakterer til norske.

- Vi har ikke noen offisiell karakterstatistikk fra Canada slik vi har fra en rekke andre land, og heller ikke da fra Ontario. Om søkertallet til Norge er stort nok lager vi av og til denne selv, men søkertallet fra Ontario til Norge er ikke det, sier hun, og forklarer hvordan Julias karakterer vurderes.

- Vi ser på hvor stor andel norske elever som har Julias oppnådde prosentandel, og da er det ikke slik at 80 prosent automatisk er lik karakter fem. Det er nok ikke 20 prosent av elevene i Norge som får fem eller bedre, sier hun videre.

- I forhold til poeng og ventelisteplass, så kan vi ikke gi henne en slik score som hun etterlyser av de grunner jeg nå har gitt og hun er på venteliste, men har ikke en fast nummerert plass. Blir hun vurdert god nok, så kommer hun inn, sier Julia til Nordlys.

Kasteball - Jeg tok så kontakt Universitetet i Tromsø for å få en begrunnelse for vurderingen. Der fikk jeg til svar at siden det ikke er utarbeidet noen omregningstabell blir jeg skjønnsmessig vurdert og rangert i forhold til de andre søkerne på bakgrunn av Samordna opptak sine vurderinger, forteller Julia videre.

Samordna opptak sier at det er lærestedet som gjør den individuelle vurderingen. UiT sier at de har tatt sin avgjørelse på bakgrunn av Samordna opptaks vurderinger. Julia er kasteball mellom de to institusjonene.

Julias stefar, avdeligsovelege ved gastrokirurgisk avdeling på UNN, Rolv-Ole Lindsetmo, tar så kontakt med UiT i et forsøk på å hjelpe sin stedatter. Han gjør oppmerksom på hvor viktig det er at saken behandles raskt. Om Julia skal klage til øverste instans, Nasjonal klagenemd, slik som i 2012, så vil ikke denne være behandlet før kullet er fylt opp og en måned med studier unnagjort.

- De svarte da at universitetet ikke hadde myndighet til å lage egne omregningstabeller, da det er kun Samordna opptak som har anledning til dette.

Situasjonen er uutholdelig for Julia, som ikke kan gjøre annet enn å vente.

- Om karakterene ikke er gode nok, så er det greit, men jeg krever at de blir riktig konvertert til norske på en slik måte at jeg bli vurdert på en rettferdig måte, avslutter hun.