- DISKRIMINERENDE: Svenske Julia Ruhde ble møtt med ei kald skulder da hun skulle reise fra Sverige til Spania. - Det er diskriminerende, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat
- DISKRIMINERENDE: Svenske Julia Ruhde ble møtt med ei kald skulder da hun skulle reise fra Sverige til Spania. - Det er diskriminerende, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Julia (23) fikk nedslående beskjed på flyplassen:
- Diskriminerende

Svenske Julia Ruhde (23) skulle mellomlande i Oslo, men ble møtt med ei kald skulder på flyplassen. - Du får ikke komme om bord, sa de.

Publisert

Julia Ruhde har bodd i Spania det siste året, men da coronakrisen inntraff for fullt, vendte hun hjem til familien i Sverige. Etter at smittetallene har gått ned og situasjonen har stabilisert seg de siste ukene, valgte hun imidlertid å returnere til hovedstaden Madrid forrige uke.

Hun skulle reise fra Arlanda flyplass i Stockholm og mellomlande på Gardermoen i Oslo, men det skulle vise seg å være vanskeligere å forlate landet enn som så.

Da hun ankom Arlanda, ble hun først møtt med ei kald skulder av passkontrollørene.

- De som snakket svensk, ble tatt til side og fortalt: «Nei, du får ikke komme om bord på neste fly», sier hun til Expressen.

KRANGLING: Tidligere «Paradise Hotel»-vinner Aurora Gude har med seg søsteren og moren sin på «Charterfeber»-tur. Det ble alt annet enn en drømmeferie. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Hun forteller at beskjeden kom brått på, og responderte med å legge fram dokumentasjon, blant annet spanske identifikasjonspapirer.

- Da var jeg heldig og fikk slippe igjennom. Hvis jeg ikke hadde hatt disse papirene med meg, hadde de ikke latt meg komme om bord, sier hun.

Men ikke alle var like heldige. Ruhde forteller at hun møtte en annen kvinne som var halvt svensk og halvt fransk, som skulle fly til Frankrike, men ikke fikk lov til å komme om bord. Også en svensk kvinne som skulle gifte seg med en nordmann, skal ha fått den samme nedslående beskjeden.

- Ingen svensker tillatt

Problemene sluttet heller ikke på Arlanda flyplass.

- Da vi ankom Norge, ble vi møtt av beskjeden: «Ingen svensker er tillatt her», sier hun, og forteller at transitthallen var stengt eksklusivt for svensker.

Ruhde måtte igjen legge fram medbrakt dokumentasjon, som igjen sikret henne ferd videre - på «ekstremt tilfeldig vis». Expressen skriver at flere svensker måtte forbli og returnere fra Gardermoen. 23-åringen er ikke fornøyd med behandlingen hun ble utsatt for.

- Jeg syntes det er diskriminerende, at det rettes strenge tiltak spesielt mot svensker, og at vi ikke blir gjort oppmerksomme på dette på forhånd, sier hun.

Pålegges å returnere

Fungerende leder av grensekontrollseksjonen i Øst politidistrikt, politioverbetjent Anette Kristin Brevik, forteller at svenske statsborgere nå må omfattes av «unntak i midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen med tilhørende forskrift» for å få reise inn til landet.

- Passasjerer som ikke oppfyller vilkårene for innreise eller gjennomreise, risikerer å bli bortvist, sier hun til Dagbladet.

Brevik utdyper at det følger av «midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen» at EU/EØS-borgere ikke kan benytte Norge som transittland på vei til annet land, uansett om det er til Schengen-land eller land utenfor Schengen, såframt de ikke er på vei hjem til sitt faste bosted.

REPORTASJE: Noen måneder etter drapet på Olof Palme stiller den antatte drapsmannen Stig Engström, også kjent som «Skandiamannen» opp på svensk tv for å rekonstruere det som hendte drapsnatta. Video: SVT Vis mer

- Ankommende fra land utenfor Schengen som skal være i transitt før reise videre til land utenfor Schengen, er tillatt så lenge transittopphold er innenfor samme kalenderdag i tidsrommet fra klokka 06.00 til 23.00, sier Brevik.

- Er det tilsvarende regler for andre nasjonaliteter?

- Det er samme regler for andre nasjonaliteter. Men det er unntak for borgere av og utlendinger med oppholdstillatelse i Finland, Danmark, Island, Grønland, Færøyene og Åland.

- Hvordan håndheves disse reglene på flyplassene?

- Borgere som i grensekontrollen ikke oppfyller innreisevilkår, og som ikke er omfattet av unntak i nevnte lov, risikerer bortvisning og pålegges å returnere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer