Russisk spionmysterium:

Julia (33) funnet livløs sammen med sin spiondømte far

Storbritannias utenriksminister kommer med kraftige advarsler etter den mystiske hendelsen.

FUNNET LIVLØS: Julia Skripal var på besøk hos sin 66 år gamle far, da de begge ble funnet livløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FUNNET LIVLØS: Julia Skripal var på besøk hos sin 66 år gamle far, da de begge ble funnet livløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag bekreftet Storbritannias utenriksminister at det var den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia Skripal som ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury søndag.

De var begge i kritisk tilstand etter å ha fått i seg et ukjent stoff.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

De to ble sendt til sykehus og det gjøres nå tester for å identifisere hva det var som gjorde dem syke.

Sønnen døde

Hendelsen i Salisbury er heller ikke det eneste mystiske som har skjedd i Skripals familie, sier familiemedlemmer til BBC.

Skripals sønn døde nylig, 43 år gammel, under en tur til St. Petersburg sammen med kjæresten.

Også Skripals kone har gått bort etter at han ble utlevert til Storbritannia, men det dødsfallet var sykdomsrelatert.

Far og datter Skripal ble altså funnet på en benk i Salisbury, Øyenvitnet Freye Church sier det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

- På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, sier Church.

- Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

De to hadde ingen synlige skader.

- Dette er åpenbart en svært uvanlig sak og det viktige er at vi finner ut hva som forårsaket denne hendelsen så raskt som mulig, sier visepolitimester Mark Rowley ved London-politiet, ifølge The Guardian.

SPIONDØMT: Sergej Skripal ble funnet livløs sammen med datteren. Foto: Kommersant / Yuri Senatorov via REUTERS / NTB scanpix
SPIONDØMT: Sergej Skripal ble funnet livløs sammen med datteren. Foto: Kommersant / Yuri Senatorov via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Advarsler fra Boris Johnson

66 år gamle Sergej Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995, ifølge NTB.

Den 66 år gamle russiske mannen ble i 2006 dømt til 13 års fengsel for å navngi russiske agenter til den britiske sikkerhetstjenesten MI6.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Tirsdag kom det også til dels krasse uttalelser fra Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, sa Johnson til britiske parlamentarikere.

Johnson fortalte også at «det vil bli svært vanskelig å se for seg at britisk tilstedeværelse under sommerens verdensmesterskap i fotball i Russland vil forløpe på normalt vis», dersom det skulle vise seg at Moskva står bak den ukjente sykdommen.

Ifølge utenriksministerens rådgivere siktet Johnson til offentlige tjenestemenn, og ikke det engelske landslaget.

Parlamentariker Tom Tugendhat, som leder utenrikskomiteen, sier saken «har alle kjennetegn på et russisk angrep», men legger til at det er for tidlig å slå fast noe. ​

- Vi registrerer at en tragisk situasjon har oppstått. Men vi har ikke informasjon om hva som kan være årsaken, eller hva denne personen gjorde, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Peskov sier at britiske myndigheter ikke har bedt om bistand i etterforskningen. Peskov legger til at Moskva er klar til å samarbeide dersom britene ber om det.

Russlands ambassade i Storbritannia går på sin side ut mot de britiske mediene.

- Media har igangsatt en ny fase av den anti-russiske kampanjen som pågår i Storbritannia. Leserne tilbys uike spekulasjoner, som til fører til en demonisering av Russland. Selv om politiet ikke har gitt noen substansielle kommentarer om denne henselsen, så gir rapporter i mediene inntrykk av en planlagt operasjon, iscenesatt av de russisk spesialtjenestene. Det er helt usant, lyder det i en pressemelding fra ambassaden.

Spion døde

​Det har også blitt trukket paralleller til en liknende sak i 2006, da den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London.

I en rapport fra 2016 skrev en britisk dommer at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko, som de tro ble gjennomført av to russiske agenter.

Den saken har London-politiet åpenbart friskt i minne når de etterforsker hendelsen med far og datter Skripal.

- Hvis du ser tilbake på saker som Litvinenko-saken, så vil vi, om nødvendig, ta saken inn i anti-terrorisme-nettverket. På nåværende tidspunkt er nøkkelen at vi finner ut hva som forårsaket dette, sier vise-politisjef Rowley.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer