KAN BLI NEKTET Å DELTA: Foreldrene til Julia Lira (7) driver en av Rio de Janeiros største sambaskoler. De ønsker å bruke datteren som frontfigur for skolens prosesjon i karnevalet som starter neste uke. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
KAN BLI NEKTET Å DELTA: Foreldrene til Julia Lira (7) driver en av Rio de Janeiros største sambaskoler. De ønsker å bruke datteren som frontfigur for skolens prosesjon i karnevalet som starter neste uke. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Julia (7) er utpekt som Rios karnevaldronning

Erstatter voksen supermodell. Stor debatt i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En syv år gammel spinkel og danseglad jente står denne uka i sentrum av en svært opphetet debatt i Brasil. 

Julia Lira er blitt utpekt som dronning for en av Rio de Janeiros største sambaskoler, Viradouro, i det kommende karnevalet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skolens dronning er en av de første danserne i prosesjonen og sees på som en muse som skal inspirere og lokke musikantene som kommer bak.

Tradisjonelt sett har noen av landets vakreste kvinner - fotomodeller, dansere og skuespillerinner - blitt hedret med dronningtittelen for Rios ti-tolv største sambaskoler.

Seksualisering av barnDisse kvinnene representerer sensualitet og seksualitet. En rolle som er totalt upassende for en jente som ikke en gang har blitt tenåring, mener byens barne- og familieetat, som er én av mange organisasjoner som har kastet seg på denne debatten.

TIDLIGERE DRONNING: Juliane Almeida er en kjent skuespiller og modell i Brasil. I fjor representerte hun Viradouro under karnevalet i Sambadrome. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
TIDLIGERE DRONNING: Juliane Almeida er en kjent skuespiller og modell i Brasil. I fjor representerte hun Viradouro under karnevalet i Sambadrome. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Brasil har lenge hatt problemer med seksuelt misbruk av barn. Ved å la Julia være dronning, bidrar man til å befeste synet av barn som seksuelle objekter i det brasilianske samfunnet, sier etatens direktør, Carlos Nicodemos, til AP.

- Vi har ingenting imot at barn deltar i karnevalet, det er en del av den brasilianske kulturen. Hva vi ikke kan tillate er å plassere en syv år gammel jente i en rolle som tradisjonelt er definert som veldig seksuell, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krevende øvelseEn dommer skal nå avgjøre om Julia får beholde dronningtittelen og plassen i paraden under karnevalet som starter neste uke.

Selve prosesjonen inne på Sambadrome varer i 80 minutter.

MÅ KUNNE DANSE I 80 MINUTTER: Hver skole har omtrent 80 minutter inne på Sambadromet til å vise seg fram. Det forventes at dronningen skal kunne danse og utvise stor energi gjennom hele prosesjonen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
MÅ KUNNE DANSE I 80 MINUTTER: Hver skole har omtrent 80 minutter inne på Sambadromet til å vise seg fram. Det forventes at dronningen skal kunne danse og utvise stor energi gjennom hele prosesjonen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Dommeren må blant annet vurdere om det er forsvarlig å la en syvåring danse så lenge i varmen. Et annet ankerpunkt er antrekket:

Mange av paradedeltakerne stiller i minimale antrekk og det er ikke uvanlig av kvinnene danser i bar overkropp.

Dronningene pleier å være noe mer påkledd, men det er fremdeles svært utfordrende antrekk som skal fange oppmerksomhet og kameralinser.

Lokale institusjoner
Julias foreldre driver sambaskolen Viradouro.

ENGASJERT I LOKALSAMFUNNET: De ulike sambaskolene har sterk tilknytning til lokalsamfunnene der de oppsto. Det var tidligere vanlig at både danserne og musikerne kom fra nabolagene rundt sambaskolene. De siste årene har flere av de største skolene derimot valgt å leie inn kjente modeller og skuespillere til nøkkelroller i paraden for å skape oppmerksomhet.  Foto: REUTERS/SCANPIX
ENGASJERT I LOKALSAMFUNNET: De ulike sambaskolene har sterk tilknytning til lokalsamfunnene der de oppsto. Det var tidligere vanlig at både danserne og musikerne kom fra nabolagene rundt sambaskolene. De siste årene har flere av de største skolene derimot valgt å leie inn kjente modeller og skuespillere til nøkkelroller i paraden for å skape oppmerksomhet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Slike skoler er svært viktige institusjoner i lokalsamfunnet i Brasil, der mange jobber frivillig med å bedre forholdene i nabolaget.

Det er ikke uvanlig at skolene står for både helsetjeneste og undervisning til  mange av bydelenes fattigste innbyggere.

Forberedelsene til det årlige karnevalet tar opp mye av tiden.

Skolene velger nye temaer hvert år.

FANTASIFULL: Deltakerne bruker hele året på å planlegge det fire dager lange karnevalet som finner sted over alt i Brasil i februar.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FANTASIFULL: Deltakerne bruker hele året på å planlegge det fire dager lange karnevalet som finner sted over alt i Brasil i februar. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Alle danserne og musikantene får spesialsydde kostymer og flere lastebiler forvandles til passende eventyrverdener.

Paraden arrangeres over hele byen, men bare de største og mest anerkjente skolene får vise seg fram og konkurrere i Sambadrome i de fire dagene karnevalet varer.

Passende antrekkSyvåringens far, Marco Lira, stiller seg helt uforstående til kontroversen rundt datterens planlagte paradeopptreden.

- Alle menn som ser på et syv år gammelt barn og blir opphisset, burde gå til lege, kommenterer han.

PUBLIKUMSMAGNET: Karnevalet er svært populært og tiltrekker seg hvert år besøkende fra hele verden.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
PUBLIKUMSMAGNET: Karnevalet er svært populært og tiltrekker seg hvert år besøkende fra hele verden. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Faren påpeker at Julia vil ha flere personer som passer på henne under karnevalet og at hun skal få slappet av nok til å kunne fullføre.

Tema for årets karneval holdes strengt hemmelig, men skolens kostymeansvarlig forsikrer om at Julias antrekk vil tilpasses hennes alder.

- Vi tar de nødvendige forholdsreglene. Hun kommer ikke til å være en muse. Vi kan ikke forvandle en jente til en kvinne, og i alle fall ikke å lete etter sensualiteten.

ProvokasjonDet er ikke første gangen Viradouro provoserer.

I 2008 ble de nektet å vise fram en flåte med holocaust-tema, der en danser utkledd som Hitler var plassert på toppen av nakne plastdukker som skulle symbolisere ofrene.

VELGER ULIKE TEMAER: En av Viradouros flåter i 2008 skulle forestille et nyfødt barn. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VELGER ULIKE TEMAER: En av Viradouros flåter i 2008 skulle forestille et nyfødt barn. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Skolen framholdt da at dette var en respektfull markering og en påminnelse om aldri å la noe slikt skje igjen.

Hovedpersonen selv - en litt sjenert jente, ifølge AP - har en helt enkel forklaring på hvorfor hun ønsker å være paradedronning:

- Jeg er glad fordi jeg liker å danse, var det stille svaret hun ga til de frammøtte journalistene.