LØSLATES:  Den fengslede opposisjonspolitikeren Julia Timosjenko kan løslates etter at det ukrainske parlamentet har vedtatt en lov som avkriminaliserer forholdet hun er dømt for.Foto:  AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
LØSLATES: Den fengslede opposisjonspolitikeren Julia Timosjenko kan løslates etter at det ukrainske parlamentet har vedtatt en lov som avkriminaliserer forholdet hun er dømt for.Foto: AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKYVis mer

Julia Timosjenko settes fri etter to og et halvt år

Forholdet hun er dømt for avkriminaliseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas folkevalgte har vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates fordi forholdene hun er dømt for ikke lenger er straffbare.

Avstemningen i parlamentet ble sendt direkte på ukrainsk TV, melder NTB.

- Det er naturlig at dette skjer. Grunnen til at hun ble fengslet var at presiden Janukovitsj sto sterkt, etter alt som har skjedd er han svekket og hans parlamentsgruppering har rast fra hverandre, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt om nyheten.

Timosjenko var en av lederne for orangerevolusjonen i 2004 og ble senere statsminister. Hun ble beskyldt for å ha gått utover sine rettigheter da hun forhandlet en gassavtale med Russland og fengslet i 2011. Året før tapte hun presidentvalget mot Janukovitsj med knappest mulig marging.

Janukovitsj fremste rival Som en av president Janukovitsj fremste politiske rivaler, har hun hele tiden hevdet at fengslingen var politisk motivert. Mange vestlige ledere har ment det samme.

- Hun ble dømt for å ha gått ut over sine fullmakter. Det er ikke godt å si om hun faktisk gjorde det eller ikke, for dette er snakk om juridiske spissfindigheter.  Men jeg er overbevist om at hvis han ikke hadde vunnet presidentvalget i 2010 så ville hun ikke vært fengslet, er Bukkvolls kommentar til dette.

Timosjenko har nå vært fengslet i to og et halvt år. Hun har fortalt om dårlig behandling og mishandling i fengselet og har flere ganger sultestreiket i protest. Den siste tiden har hun vært innlagt på sykehus med politivakter på grunn av ryggproblemer.

Opposisjonslederens advokat Serhiy Vlasenko sier at hun kan løslates om to uker, ifølge Kyivpost.  Han uttrykker derimot bekymring for at Janukovitsj kan sørge for at hun vil bli tiltalt for andre forhold.

- Det er lettere for ham å beskylde henne for en million nye lovbrudd enn å la henne gå fri, sier han.

- Trolig gjenvalg Loven som åpner for at hun kan løslates er imidlertid vedtatt i parlamentet med så stort flertall at presidenten ikke kan bruke sin vetorett til å stoppe den, ifølge avisa.

Bukkvoll tror det er sannsynlig at Timosjenko nå vil stille til gjenvalg.

- Jeg ser ingen grunn til at hun skal ha mistet sine politiske ambisjoner, sier han. Om hun vil vinne er et annet spørsmål.

- På meningsmålingene ligger hun noen prosent bak Vitalij Klitsjko som har vært opposisjonens sterke mann.

President Janukovitsj og de ledende oposisjonspolitikerne signerte i dag en avtale å gjeninnføre Grunnloven av 2004 innen 48 timer og få på plass en samlingsregjering innen ti dager. De har også skrevet under på at det skal skrives ut nyvalg.

Han har lenge gått baklengs mot avgrunnen. Nå er fallet nært forestående, skriver Dagbladets Morten Strand.

FFI-forskeren tror presidenten vil bli i sitt verv fram til det er holdt nyvalg.

- Spørsmålet er så hva som vil skje med ham etter dette. Selv om han har solid støtte i sør og øst, tyder alle meningsmålinger på at han taper. Hva skjer med ham da? Det finnes nok mange som vil fengsle ham og det er sikkert mulig å finne grunner til det også. Men det vil være skummelt for den politiske stabiliteten om avsatte presidenter får hverandre fengslet