Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julian Assange er arrestert i London

Britisk politi bekrefter at Wikileaks-grunnleggeren er pågrepet fordi USA har bedt om utlevering.

AMBASSADE: Her blir Assange ført ut av Ecuadors ambassade. Nyheten om arrestasjonen kom kort tid etter at Ecuador opphevet sin beskyttelse av Assange. Video: Ruptly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi melder at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er arrestert i London. Han ble satt i varetekt på en politistasjon sentralt i hovedstaden. Klokka 15 framstilles han for retten.

AP skriver at Julian Assange's advokat sier at han er blitt arrestert på utleveringsforespørsel fra USA, samt for å ha overtrådt britiske kausjonsforhold.

Britisk politi bekrefter at USA har bedt om å få Assange utlevert. Det amerikanske justisdepartementet mener Assange har hjulpet Chelsea Manning med å bryte seg inn i klassifiserte datamaskiner.

HER FRAKTES HAN BORT: Julian Assange ga tommel opp fra politibilen da han ble fraktet fra ambassaden der han ble pågrepet torsdag. Foto: Henry Nicholls / Reuters
HER FRAKTES HAN BORT: Julian Assange ga tommel opp fra politibilen da han ble fraktet fra ambassaden der han ble pågrepet torsdag. Foto: Henry Nicholls / Reuters Vis mer

Nyheten om pågripelsen kommer kort tid etter at Ecuador valgte å trekke tilbake beskyttelsen av ham. Assange skal deretter ha blitt ført ut av Ecuadors ambassade av britisk politi.

Wikileaks har publisert en støtteerklæring til Assange på Twitter. Sammen med et bilde av grunnleggeren skriver de at «innflytelsesrike aktører, inkludert CIA, står bak en sofistikert jobb med å dehumanisere og fengsle ham».

- I strid med folkeretten har Ecuador avsluttet Assanges politiske asyl, skriver Wikileaks på Twitter.

ARRESTERT: Ecuadors president om arrestasjonen av Julian Assange. Vis mer

- Lekket informasjon

Reuters skriver at forholdet mellom Ecuador og Assange skal ha kjølnet da Ecuador anklaget Wikileaks-grunnleggeren for å ha lekket privat informasjon om president Lenín Moreno.

Moreno har tidligere uttalt at Assange gjentatte ganger har brutt avtalen for hans eksil i ambassaden. Han hevder blant annet at Assange ulovlig har blokkert sikkerhetskameraer og hatt kontakt med andre via telefon.

President, Lenín Moreno, sier til Reuters i kjølvannet av pågripelsen at han har blitt garantert at Assange ikke skal utleveres til et land som praktiserer dødsstraff eller tortur.

- Britiske myndigheter har bekreftet dette skriftlig, etter sine egne regler, sier han.

I går anklaget Wikileaks Ecuadors ambassade for spionasje mot Julian Assange. Ifølge Wikileaks skal Assange ha blitt overvåket av kameraer på innsiden av ambassaden, og de mistenker at materialet har blitt sendt til USA.

Forrige uke hevdet Wikileaks at Assange skulle kastes ut av Ecuadors ambassade i London, men en tjenestemann i Ecuador avviste dette. Ambassaden har tidligere beordret Assange til å ivareta hygienen bedre, betale for opphold i ambassaden og til å passe bedre på katten sin, James.

JAMES: Det er nå uklart hva som skjer med Assanges katt, James. Foto: Rex Shutterstock
JAMES: Det er nå uklart hva som skjer med Assanges katt, James. Foto: Rex Shutterstock Vis mer

Siden 2012

Julian Assange har siden 2012 sittet i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London. Der søkte han tilflukt fordi han fryktet å bli utlevert til USA etter å ha blitt anklaget for voldtekt i Sverige.

Advokaten til den svenske kvinnen som anklaget Julian Assange for voldtekt, krever at svensk politi nå gjenopptar saken de henla i 2017.

I USA risikerer Assange tiltale for forræderi etter å ha offentliggjort hemmelige dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan.

Utenriksminister Jeremy Hunt i Storbritannia sier til Reuters at det nå er riktig at Assanges framtid vurderes av rettssystemet.

- Ingen er over loven. Julian Assange er ingen helt, han har gjemt seg fra sannheten i flere år. Det er riktig at framtiden hans blir avgjort av det britiske rettssystemet, sier han.

Han sier også at han mener Assange har holdt Ecuadors ambassade som gissel.

Også statsminister Theresa May ønsker nyheten om pågripelsen velkommen.

- Dette viser at i Storbritannia står ingen over loven, sier hun.

Frykter utlevering

Advokat Per E. Samuelson, som representerer Julian Assange i Sverige, frykter at hans klient vil bli utlevert til USA.

Samuelson regner med at USA i løpet av timer eller dager vil legge fram detaljer om en hemmelig tiltale som han mener er utarbeidet av påtalemyndigheten i landet.

- Jeg har sammen med de britiske og amerikanske advokatene lest de offisielle opplysningene som er kommet ut. Her og der har det lekket informasjon om at det pågår en rettsprosess mot ham, sier han.

Det skal ifølge Samuelson handle om eldre lovbrudd og om hendelsene under den amerikanske valgkampen i 2016, da eposter stjålet fra Demokratene ble spredt av WikiLeaks.

Den spionsiktede varsleren, Edward Snowden, betegner pågripelsen av Assange som en «mørk dag for pressefriheten».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!