<strong>PÅGREPET:</strong> Wikileaks-sjef Julian Assange ble i dag pågrepet av britisk politi. Han vil møte i retten senere i dag. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix
PÅGREPET: Wikileaks-sjef Julian Assange ble i dag pågrepet av britisk politi. Han vil møte i retten senere i dag. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer

Julian Assange er pågrepet

Det bekrefter Scotland Yard overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Julian Assange ble klokka 9.30 lokal tid (10.30 norsk tid) pågrepet av britisk politi.

- Vi har gjort en pågripelse av Julian Assange. Han meldte seg selv på en politistasjon, opplyser en Scotland Yard-talsmann overfor Dagbladet.

Assange vil møte i City of Westminster Magistrates' Court senere i dag. Ifølge ITV News vil Assange dukke opp i retten i 14-tida lokal tid (15 norsk tid).

- Vil dere foreta avhør av ham?

- Nei, vår rolle er å pågripe ham og bringe ham til retten, sier talsmannen.

Pågripelsen er gjort som følge av at svenske myndigheter har utstedt en arrestordre mot Assange på grunn av mistanke om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige. Assange har hele tida avvist anklagene og mener at han har blitt utsatt for en svertekampanje på grunn av lekkasjene av hemmeligholdte dokumenter fra blant annet USA.

Vil bestride utlevering - Det kommer til å bli en forhandling, hvor han kommer til å bestride utlevering til Sverige, sier Assanges svenske advokat Björn Hurtig til Dagbladet, og understreker at han bare kjenner til saken gjennom mediene.

Så er spørsmålet om han blir satt fri etter det eller om de vil ønske å varetektsfengsle Assange.

- Jeg kan ikke se at de har anledning til å holde ham der. Men blir han ikke satt fri, vil han nok bli utlevert og begjært varetektsfengslet i Sverige, sier Hurtig.

Hurtig har ikke rukket å snakke med sine engelske kolleger, men sier at arrestasjonen trolig har skjedd frivillig og i samarbeid med Assange.

- Han har jo ikke gjemt seg. De har visst hvor han befinner seg, så jeg vil anta at det har skjedd i samarbeid mellom Assange og Scotland Yard, sier Hurtig.

Vil ikke slippe forsikrings-fil Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson at de ikke vil slippe den mye omtalte «forsikringsfila». Den inneholder langt mer enn de over 250 000 ambassadedokumentene og vil bli sluppet dersom noe vil skje Julian Assange.

Wikileaks har tidligere advart mot å sette Assange ut av spill, og sagt at det ville automatisk slippe den omtalte fila.

- Dagens hendelse mot vår sjefredaktør Julian Assange vil ikke ha noen innvirkning på våre operasjoner. Vi vil fortsette å slippe flere dokumenter i kveld som normalt, skriver organisasjonen på Twitter.

• Les alt om Wikileaks her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer