VALGKAMP: Under Internasjonale mediedager i Moskva denne uka sa Wikileaks-grunnlegger Julian Assange at Google støtter Hillary Clinton ved å endre til positive Google-søk. Bildet er fra februar. Foto: Jack Taylor / AFP / NTB Scanpix
VALGKAMP: Under Internasjonale mediedager i Moskva denne uka sa Wikileaks-grunnlegger Julian Assange at Google støtter Hillary Clinton ved å endre til positive Google-søk. Bildet er fra februar. Foto: Jack Taylor / AFP / NTB ScanpixVis mer

Julian Assange hevder Google står bak manipulering for å hjelpe Hillary Clinton

- Utenkelig, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Internasjonale mediedager i Moskva denne uka uttalte internettaktivisten Julian Assange at Google er involvert i Hillary Clintons presidentkampanje.

- Google manipulerer søk og er direkte involvert i Hillary Clintons kampanje. Google har økende kontroll over distribusjonskanaler, og de har alliert seg med Clinton, sa Assange ifølge International Business Times.

I en video på Facebook-sida til SourceFed forklares det hvordan Google angivelig manipulerer søkeresultatene til fordel for demokratenes presidentkandidat. Videoen viser at Google-søk på «Hillary Clinton» gir «penere» søkealternativer enn du får på Yahoo og Bing.

Videoen har engasjert brukere på Faceook og har nå over 12,3 millioner visninger.

Google benekter anklagene.

ANKLAGET FOR JUKS: Hillary Clinton anklages for samarbeid med Google. Foto: Alex Wong / Getty / AFP / NTB Scanpix
ANKLAGET FOR JUKS: Hillary Clinton anklages for samarbeid med Google. Foto: Alex Wong / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Manipulerer

Selv om presidentvalget ikke er før 8. november, er likevel valgkampen godt i gang. Ifølge de siste meningsmålingene leder Clinton over Bernie Sanders på demokratenes side, og SourceFed hevder at hver stein blir snudd for at Clinton skal vinne folks hjerter.

Matt Linderman, programlederen i videoen, forteller blant annet at hvis du søker på «Hillary Clinton cri» i Google, gjør Googles såkalte autocomplete-funksjon at du får søkealternativer som «Hillary Clinton crime reform» (kriminalitetsreformen fra 2015). Gjør du samme søk på Yahoo, får du blant annet opp alternativet «Hillary Clinton criminal».

- Dersom Google gjør dette, er det likevel ikke ulovlig, men veldig uetisk, sier Matt Linderman i videoen.

Under internasjonale mediedager denne uken sa grunnleggeren bak Wikileaks, Julian Assange, at Google er integrert både hos private personer og bedrifter.

- Clinton er en hauk. Å gjøre dette er som å starte en retorisk krig, sa Assange.

Julian Assange er en internettaktivist, hacker og mest kjent som grunnleggeren bak lekkasjenettstedet Wikileaks. Han er opprinnelig fra Australia, men ble i 2010 mistenkt for flere seksualforbrytelser mot to kvinner i Sverige.

I 2012 fikk Assange asyl i Ecuador og har de siste åra oppholdt seg på Ecuadors ambassade i London. Assange deltok derfor på Internasjonale mediedager i Moskva via direktevideo.

- Manglende forståelse

Anklagene har ikke gått Google hus forbi, og i en skriftlig erklæring benekter de å tukle med autocomplete-resultatene for Clinton, ifølge Search Engine Land.

«Google autocomplete favoriserer ingen kandidat eller sak, og påstander om det motsatte bygger på manglende forståelse av hvordan autocomplete fungerer. Algoritmen vår vil ikke vise et forutsett søk som er støtende eller nedsettende når det vises sammen med en persons navn. Generelt er våre autocomplete-forutsigelser basert på flere faktorer, inkludert søkeordenes popularitet», lyder meldingen.

- STEMMER IKKE: Erling Løken Andersen i Dinamo Performance tror ikke at Google har endret søkene om Hillary Clinton. Foto: NTB Scanpix
- STEMMER IKKE: Erling Løken Andersen i Dinamo Performance tror ikke at Google har endret søkene om Hillary Clinton. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke mulig

Nettsida Medium hevder at SourceFed tar fullstendig feil, da søkealternativ kommer opp ut ifra algoritmene til hver enkelt datamaskin og bruker.

Artikkelforfatteren har gjort det samme som i videoen til SourceFed, men fikk ikke samme søkeresultat som de bak videoen.

Erling Løken Andersen, seniorrådgiver i SEO (søkemotoroptimaliserings)-byrået Dinamo Performance, tror at Google aldri ville gjort noe for å svekke integriteten til søkeresultater.

- Teknisk sett kan de endre foreslåtte søk, men det er ingen grunn til at de skal gjøre det, fordi hele forretningsmodellen er bygd på at alle foreslåtte søk skal komme opp, sier Andersen til Dagbladet.

- Noen står bak

Han forteller videre at det likevel er vanskelig å finne ut om det stemmer.

- I utgangspunktet hadde det ikke vært mulig å finne ut om de har gjort det eller ikke, siden algoritmen er hemmelig, sier seniorrådgiveren.

Andersen sier at det er større sjanse for at det er noen andre enn Google som «bestemmer» søksalternativene, da Google foreslår ting folk har søkt på, og det er enkelt å manipulere.

- Mest sannsynlig er det noen bak Hillary Clinton som har satt i gang en målrettet kampanje for å få de rette tingene inn i søkene. Det er usannsynlig at Google har gjort dette selv, sier Erling Løken Andersen.