Julian Assange jobber i kulissene for å hjelpe USAs nye hovedfiende

Varsleren bak overvåkingsskandalen i USA er sporløst forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA jakter Edward Snowden (29) - Snowden selv prøver alt han kan å holde seg i skjul.

Det slo ned som en bombe i den amerikanske offentligheten da det fredag kveld ble kjent at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningssystem - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

- Rolig Det internasjonale medier er samstemte om er at Snowden bodde på fasjonable The Mira Hotel i Hong Kong, og at han nå har sjekket ut. De samme mediene er for en stor del like samstemte om at ingen vet hvor 29-åringen nå har tatt veien. Huset han bodde i på Hawaii er lagt ut for salg, og sporene stopper i Hong Kong.

Ifølge CNN opplyser Guardian-journalist Ewen MacAskill at Snowden fortsatt er i Hong Kong.

Wall Street Journal (WSJ) forsøkte nylig å ringe på Snowdens telefon - da var det en ukjent mann som svarte. Journalistene ringte tilbake ti minutter etterpå, og fikk beskjed om at Snowden hadde sjekket ut av The Mira Hotel.

Ewen MacAskills makker på Snowden-avsløringene hos The Guardian, Glenn Greenwald, sier til WSJ at Snowden tar det dramatiske valget sitt, om å bli varsler, med stor ro.

I KULISSENE: - Vi har hatt indirekte kontakt med hans folk, sier Julian Assange om Edward Snowden. Foto: AFP / NTB scanpix
I KULISSENE: - Vi har hatt indirekte kontakt med hans folk, sier Julian Assange om Edward Snowden. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- På ett nivå er han nok engstelig for hva som er i vente, men han tar valget han har tatt med stor ro, sier Greenwald.

Får Wiki-hjelp Snowden har sagt at han vurderer å søke asyl på Island - et land som tidligere har gitt Wikileaks - som er i en lignende situasjon - en hel del hjelp. Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson sier hans organisasjon gjerne vil hjelpe Snowden, og nå gir også Wikileaks-gründer Julian Assange sin uforbeholdne støtte til Snowden i intervjuer med CNN og australske Sky News.

- Vi har hatt indirekte kontakt med hans folk, sier Assange - uten å ville utdype videre.

Han kommer også med tips til hvordan kilden bak The Guardian og Washington Posts oppsiktsvekkende avsløringer om Barack Obamas overvåkingsregime kan holde seg i frihet.

Sør-Amerika Snowden etterforskes for fullt i USA, som allerede har begynt en storstilt kampanje for å få ham for retten. Framstående politikere omtaler ham som «forræder», og erklærer at de skal følge ham til verdens ende.

Gjennom CNN ber Wikileaks-gründeren Snowden om å gjøre som ham - reise til Sør-Amerika, eller søramerikansk territorium.

- Ellers risikerer han å være der Bradley Manning er om tre år, sier Assange, med henvisning til den påståtte kilden til Wikileaks som nå omsider er stilt for retten i USA - etter å ha måttet vente i fangenskap i tre år før saken hans kom opp.

«En helt» Assange er i en lignende situasjon som Snowden: Han befinner Assange seg i Ecuadors ambassade i London, hvor han har oppholdt seg i nesten ett år. Årsaken er at han frykter å bli utlevert til USA og dømt for Wikileaks' offentliggjøring av hemmelige amerikanske dokumenter.

- HAN ER ROLIG: Glenn Greenwald i The Guardian har vært i kontakt med Snowden. Foto: AP / NTB scanpix
- HAN ER ROLIG: Glenn Greenwald i The Guardian har vært i kontakt med Snowden. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Det andre land må gjøre, er å støtte ham, sier Assange til australske Sky News.

Assange oppfordrer ifølge NTB folk over hele verden til å presse myndighetene i sine respektive land til å gi Snowden asyl. Assange kaller Snowden for en helt, og sier at det var «svært tilfredsstillende å få klare bevis for internettspionasjen» som han selv og andre har advart om i lang tid.

- Helt OK President Barack Obama har fordømt lekkasjene og varslet i helga FBI-jakt på kilden bak den detaljerte innside-informasjonen.

USAs øverste etterretningssjef James Clapper mener USAs elektroniske overvåking har avverget minst to terrorangrep.

En ny meningsmåling viser at mange amerikanere godtar omfattende overvåking i kampen mot terrorisme. Hele 62 prosent svarer at det er viktigere at myndighetene etterforsker mulige terrortrusler enn at de beskytter enkeltmenneskers privatliv.

Og 56 prosent mener det er greit at NSA sitter på telefonloggene til millioner av kunder hos teleselskapet Verizon, ifølge undersøkelsen som er utført av avisa Washington Post og Pew Research Center.

MIRA HOTELL: På dette hotellet i Hong Kong stopper alle spor. Foto: EPA / NTB scanpix
MIRA HOTELL: På dette hotellet i Hong Kong stopper alle spor. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
TIL SALGS: I dette huset på Hawaii bodde Edward Snowden fram til han sto fram som kilde bak overvåkingsavsløringer i pressen. Foto: EPA / NTB scanpix
TIL SALGS: I dette huset på Hawaii bodde Edward Snowden fram til han sto fram som kilde bak overvåkingsavsløringer i pressen. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer