ETTERLYST: WikiLeaks-sjefen Julian Assange kan bli pågrepet allerede i dag. Foto: AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone
ETTERLYST: WikiLeaks-sjefen Julian Assange kan bli pågrepet allerede i dag. Foto: AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone Vis mer

- Julian Assange kan bli pågrepet i dag

Scotland Yard har lenge visst hvor WikiLeaks-sjefen befinner seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Scotland Yard forberedte seg torsdag kveld på å pågripe den 39 år gamle Julian Assange, mistenkt for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige.

Det skriver den britiske avisa Daily Mail.

Vet hvor han er Assange unngikk å bli pågrepet torsdag, noe som skyldes en prosedyrefeil fra Sveriges side. Det er imidlertid forventet at Scotland Yard vil motta en en begjæring om utlevering i dag eller tidlig i neste uke.

- Hvis en arrestordre blir utstedt i henhold til lovverket og vi vet hvor personen er, så vil vi selvsagt pågripe ham, sier en talsperson for Scotland Yard til avisa.

Scotland Yard skal i over en måned ha visst hvor Assange befinner seg.

Ifølge The Independent oppholder Assange seg trolig sørøst i England, men han har tidligere antydet at han ville slå seg ned i Sveits.

Han skal ha oppgitt kontaktinformasjon til Scotland Yard da han ankom England i oktober. Politikilder sier til avisa at de har hatt kontakt med Assange og vet akkurat hvor han befinner seg.

Etterlyst tirsdag Svensk politi opplyste torsdag at prosedyrefeilen gjaldt straffutmåling, og at de jobbet med en ny arrestordre.

- Prosedyren krever at man oppgir strafferammen for alle de kriminelle handlingene Assange er mistenkt for. Vi opplyste bare strafferammen for voldtekt, sa Marianne Ny ved den svenske påtalemyndigheten til nyhetsbyrået AFP torsdag.

Julian Assange har holdt en lav profil etter at han ble mistenkt for seksuelle overgrep i Sverige.

Mistankene mot Assange gjelder en voldtekt i august i Enkøping, tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping, og ett tilfelle av tvang i Stockholm, ifølge begjæringen.

Ved midnatt tirsdag ble han etterlyst gjennom Interpol, bare få dager etter at WikiLeaks startet publiseringen av de 251.000 graderte ambassadedokumentene.

Både USA og Australia har iverksatt etterforskning etter den siste lekkasjen, som går under navnet «Cablegate». Så langt har ingen av landene tatt ut noen siktelse i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer