Julian Assange kan vinne valg i Australia

25 prosent av velgerne sier de vil gi Wikileaks-gründeren et sete i det australske parlamentet.

POLITIKER: I mars annonserte Julian Assange at ville forsøke å bli valgt inn i det australske parlamentet. Nå viser en meningsmåling at han en fjerdedel av velgerne støtter ham. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix
POLITIKER: I mars annonserte Julian Assange at ville forsøke å bli valgt inn i det australske parlamentet. Nå viser en meningsmåling at han en fjerdedel av velgerne støtter ham. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikileaks-gründer Julian Assange har gode sjanser i det kommende parlaments-valget i Australia.

Assange, som er født i Australia, annonserte i mars sitt kanditatur til det australske senatet.

Nå viser en meningsmåling utført for The Sydney Morning Herald at hele 25 prosent av velgerne vil stemme på ham.

Gode odds Aller sterkest står Assange i provinsen New South Wales, der blant annet Sydney ligger. New South Wales er den mest folkerike provinsen i Australia.

Hele 39 prosent av miljøpartiet The Australian Greens' velgere kan tenke seg å stemme på ham, mens 23 prosent av velgerne til det australske arbeiderpartiet sier det samme.

- På dette tidspunktet har Assange en reel sjanse til å bli valgt, sier Juhn Utting i meningsmålingsbyrået UMR til The Sydney Morning Herald.

Husarrest kan by på problemer Svenske myndigheter mistenker Wikileaks-gründeren for voldtekt, og har begjært ham utlevert fra Storbritannia, der han for tiden sitter i husarrest. Assange har klaget en avgjørelse om å ulevere ham til Sverige inn for britisk høyesterett.

Den uavklarte situasjonen kan by på problemer for Assanges valgkamp, mener Utting.

- Assange er sårbar for en motstander som understreker at han ikke er tilstede i Australia, sier han.