Julian Assange løslates mot kausjon

Men må levere fra seg passet, gå med fotlenke og settes i husarrest.

PÅ VEI TIL RETTEN: Bilde av Julian Assange tatt gjennom vinduene på politibilen som i dag førte ham til retten i London. Foto: AFP PHOTO/CARL COURT
PÅ VEI TIL RETTEN: Bilde av Julian Assange tatt gjennom vinduene på politibilen som i dag førte ham til retten i London. Foto: AFP PHOTO/CARL COURTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange løslates mot kausjon til stor jubel både utenfor og inne i rettssalen. Prisen er 200 000 pund, omtrent 1,8 millioner kroner, men flere kjendiser er villige til å betale.

Assange må også gi fra seg passet, gå med elektronisk fotlenke og settes i husarrest. Neste høring vil være 11. januar.

Behandlingen av løslatelsesanken startet klokken 15 i London i dag. Rettsalen var fullpakket av journalister, og det ble en kamp om plassene.

Assange kan heller ikke reise ut av landet, og må møte på politistasjonen hver dag klokken 18.00.

Svenske myndigheter har rett til, og vil trolig anke avgjørelsen. De må legge inn klagen innen to timer, og Assange vil ikke gå fri før denne prosessen er over.

Den britiske påtalemakten representerer svenske myndigheters interesser under dagens høring i retten.

MYE PRESSE: Journalister prøver å knipse bilder av Assange gjennom vinduene på politibilen. Foto: EPA/FELIPE TRUEBA
MYE PRESSE: Journalister prøver å knipse bilder av Assange gjennom vinduene på politibilen. Foto: EPA/FELIPE TRUEBA Vis mer

Svenske myndigheter ønsker Assange utlevert til Sverige, hvor han er mistenkt for voldtekt av to svenske kvinner.

Hvis Assange ikke løslates vil utleveringsprosedyren fortsette, skriver Expressen.

Wikileaks-sjefen nekter for å voldtatt de to kvinnene, og mener de bruker «skitne triks» for svekke Wikileaks' troverdighet.

Retten ba restaurantdesigner og venn av Assange, Sarah Saunder om undertegne et dokument hvor hun tilbyr 150 000 pund i kausjon for Assange. Hun sier i retten at det nesten er alle pengene hun har.

Kjendiser i kø Flere kjendiser, blant annet filmreggissøren Ken Loach er på plass i retten i dag, og sier til The Guardian at han er villig til å betale 20 000 pund i kausjon, og at ytteligere seks-syv personer er parate til å gjøre det samme.

- Om det finnes rettferdighet må han løslates i dag, sier Loach til guardian.co.uk.

Michael Moore har postet et innlegg på sin blogg hvor han sier han vil betale kausjon for Assange. Han skriver også at han er villig til å tilby websiden sin, serveren og domenene sine hvis det er nødvendig for å hjelpe til å holde liv i Wikileaks.

DEMONSTRERER UTENFOR RETTEN: Demonstranter har møtt opp uten for retten i London i dag, men det ser ut til å være flere journalister enn demonstranter, skriver The Guardian. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis
DEMONSTRERER UTENFOR RETTEN: Demonstranter har møtt opp uten for retten i London i dag, men det ser ut til å være flere journalister enn demonstranter, skriver The Guardian. Foto: AFP PHOTO / Adrian Dennis Vis mer

Jemima Khan og Bianca Jagger er også tilstede under høringen i dag.

Snakket fra fengselcellen I en uttalelse sendt gjennom sin mor Christine fra Wandworth fengsel sier Julian Assange at han ikke har forandret mening.

- Jeg forblir tro mot mine idealer, og disse opplysningene vil ikke forandre på dem. Denne prossessen har styrket min tro på at de er sanne og korrekte. Vi vet nå at Visa, Mastercard, Paypal brukes som brikker i et spill i amerikansk utenrikspolitikk. Det er noe vi ikke var klar over tidligere. Jeg ber nå verden om hjelp til å beskytte mitt arbeid, sa Assange i beskjeden som ble lest på australsk tv.

Søndag sa Assanges svenske advokat Björn Hurtig i et intervju med The Daily Mail at han hadde bevis for at Assange er uskyldig, og at de to svenske kvinnene hadde en «agenda» når de anmeldte ham for voldtekt.

Han sa videre at dokumentene foreløpig kun kunne brukes som bevis i Sverige, men at han har søkt om å legge de frem for retten i london, og er klar for å gjøre dette hvis han får klarsignal.

Dagbladet.no kommer mer

STØTTER ASSANGE: Bianca Jagger er tilstede i retten for å støtte Julian Assange. Foto: AP Photo/Alik Keplicz
STØTTER ASSANGE: Bianca Jagger er tilstede i retten for å støtte Julian Assange. Foto: AP Photo/Alik Keplicz Vis mer