Julian Assange vil bli siktet for spionasje i USA

Innen kort tid, ifølge Wikileaks-sjefens advokat.

TALTE FOR FN I NOVEMBER: Men nå er snart Julian Assange siktet for spionasje av USA, ifølge hans advokat. Foto: EPA/Scanpix
TALTE FOR FN I NOVEMBER: Men nå er snart Julian Assange siktet for spionasje av USA, ifølge hans advokat. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-sjef Julian Assanges amerikanske advokat Jennifer Robinson opplyser til ABC News i ettermiddag norsk tid at det nærmer seg en spionsiktelse mot varsleren i USA.

Hun mener ifølge kanalen at en slik siktelse vil bli utformet «innen kort tid».

Det skal allerede ha vært kontakt mellom USA og Sverige - der Assange er siktet for voldtekt og sexovergrep - om en utlevering. Men en slik utlevering vil aldri kunne finne sted før USA har siktet ham for noe konkret.

Sex-siktet Men en slik siktelse er altså nærmere forestående enn man tidligere har trodd.

- Vi mener selvsagt at vi ikke tror spionlovene gjelder for Julian Assange, og at han i alle tilfelle beskyttes av grunnloven som utgiver av Wikileaks. All påtale under spionlovgivningen vil etter vårt syn stride mot Assanges grunnlovsfestede rettigheter, og sette all amerikansk presse i fare, sier Robinson.

- For meg høres det ut som gode nyheter, sa en smilende amerikansk forsvarsminister Robert Gates da han fikk høre om arrestasjonen av Assange. Og justisminister Eric Holder har allerede autorisert en etterforskning av australieren.

Assange er hovedansvarlig for at det gjennom Wikileaks er offentliggjort over 250 000 diplomatbrev og -notater. I materialet har det dukket opp flere politiske kjempeavsløringer, som har satt både Obamas og Bushs USA i et noe annerledes lys enn presidentene ønsket.

Optimistisk Julian Assange sitter nå i varetekt i London. Som Assanges britiske advokat Mark Stephens gjorde det klart overfor Dagbladet onsdag, forteller Robinson at Assange tar arrestasjonen greit.

- Etter forholdene er han svært optimistisk, sier hun i dag.

Ifølge siktelsen i Sverige skal Wikileaks-sjefen ha hatt utbeskyttet sex med en av de to fornærmede, på tross av at hun ba ham bruke kondom. Den andre kvinnen skal være voldtatt mens hun sov.

I etterkant skal de ha forsøkt å få tak i ham for å få ham til å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer.

Det uten å lykkes.

KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud da Assange ble fengslet, og hans advokat Mark Stephens ble helt omringet. Foto: Getty/Scanpix
KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud da Assange ble fengslet, og hans advokat Mark Stephens ble helt omringet. Foto: Getty/Scanpix Vis mer