Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Julian Assange vil melde seg for politiet

Wikileaks mener amerikanske myndigheter kan stå bak det de mener er en svertekampanje. Wikileaks-gründeren er siktet for voldtekt og mishandling av to kvinner.

- VIL MELDE SEG: Wikileaks-gründer Julian Assange (39) vil melde seg for svensk politi. Assange er siktet for voldtekt og mishandling. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
- VIL MELDE SEG: Wikileaks-gründer Julian Assange (39) vil melde seg for svensk politi. Assange er siktet for voldtekt og mishandling. Foto: Bertil Ericson/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Wikileaks-gründer Julian Assange (39) vil melde seg for svensk politi, sier opplyser Kristinn Hrafnsson Dagbladet.

- Han vil håndtere politiet, og han vil gjøre det ganske snart, sier han til Dagbladet.

Hrafnsson er islandsk journalist og jobbet tett med Assange da Wikileaks lekket en video der et amerikansk kamphelikopter skjøt mot sivile i Irak.

Expressen meldte i morges at Assange var etterlyst  av svensk politi siktet for voldtekt av to kvinner i 20-åra. Han fikk vite om det for første gang da han leste Expressen, forklarte Assange selv i en mail til Dagbladet.

Assange mener det hele er et skittent triks som konsekvens av en svertekampanje mot organisasjonen. Wikileaks planlegger å lekke 15 000 hemmelighetsstemplede dokumenter om Afghanistan-krigen de har avventet på grunn av sensitiv informasjon. Fra før har de lekket over 90 000 dokumenter fra krigen.

- USA kan stå bak - Det er mektige organisasjoner som ønsker å gjøre skade mot Wikileaks, sier Hrafnsson, som legger til at påstandene mot Assange er usanne.

Til Dagbladet forteller Hrafnsson at de ikke utelukker at Washington og amerikanske myndigheter står bak det de omtaler som et «skittent triks».

- Vi kan ikke utelukke muligheten for at Pentagon kan stå bak. Vi har helt siden dokumentene om Afghanistan kom ut fått advarsler til folk kjent med Pentagon og amerikansk etterretning om at det ville skje en slags aksjon mot Wikileaks. Det var bare et tidsspørsmål før det skjedde, og det var det første jeg tenkte da Julian ringte meg i morges, sier Hrafnsson.

- Alt vil gå etter planen Han er rystet over at Assange fikk vite om siktelsen gjennom den svenske avisa Expressen.

- Han ble svært overrasket, men jeg håper det svenske rettssystemet vil behandle saken riktig.

HOVEDOPPSLAG: Expressen i dag.
HOVEDOPPSLAG: Expressen i dag. Vis mer

Han understreker at de 15 000 dokumentene vil bli lekket som planlagt.

- Wikileaks er oppe og går, selv om det vil være en belastning om Julian blir arrestert. Alt vil gå etter planen, sier Hrafnsson.

- Bra han vil melde seg Informasjonsdirektør Karin Rosander ved påtalemyndigheten i Sverige, har hørt om planene og synes det er bra at han vil melde seg.

- Vi har ikke fått opplysninger om det ennå, og har ikke fått kontakt med ham, sier Rosander til Dagbladet.

- Gjorde dere nok for å få kontakt med ham, slik at han kunne slippe å få vite det gjennom Expressens hovedoppslag?

- Ja, vi gjorde nok for å komme i kontakt med ham, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!