Julie Michelle (22) døde i Thailand

Cyanidmelding skyldtes «språklig misforståelse».

DØDE I THAILAND: 22 år gamle Julie Michelle Bergheim døde mandag i Thailand. Dødsårsaken er fremdeles et mysterium og vil mest sannsynlig ikke bli brakt på det rene før en endelig obduksjonsrapport er klar om flere uker. Foto: PRIVAT (PUBLISERT MED FAMILIENS SAMTYKKE)
DØDE I THAILAND: 22 år gamle Julie Michelle Bergheim døde mandag i Thailand. Dødsårsaken er fremdeles et mysterium og vil mest sannsynlig ikke bli brakt på det rene før en endelig obduksjonsrapport er klar om flere uker. Foto: PRIVAT (PUBLISERT MED FAMILIENS SAMTYKKE)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er fortsatt et mysterium hvorfor 22 år gamle Julie Michelle Bergheim fra Drammen døde brått i Thailand mandag. Flere norske medier meldte i går at det var funnet cyanid i magen på kvinnen, men dette blir i dag bestemt tilbakevist.

Bergheims familie ønsker å avklare spekulasjonene rundt datterens dødsfall. Til Dagbladet sier 22-åringens mor at hun er svært opprørt og skuffet over den feilaktige informasjonen om mulig cyanidforgiftning.

- Hvis dere skal skrive om dette, vær så snill å sjekke fakta først. Det som VG bretter utover to sider i dag, stemmer jo ikke, sier hun til Dagbladet.

«Språklig misforståelse»
Det var Nettavisen som i går først meldte om en mulig cyanidforgiftning etter at det svært giftige stoffet var funnet under de innledende undersøkelsene av avdøde Bergheim.

Denne informasjonen - som ifølge avisa var framsatt av politistasjonssjefen på Phi Phi-øyene - blir i dag avkreftet av det norske Utenriksdepartementet (UD).

- Politimannen som uttalte seg, har ingenting med etterforskningen å gjøre og er heller ikke politistasjonssjef, sier UDs kommunikasjonssjef Bjørn Jansen til Dagbladet.

Nettavisens politikilde, en politiløytnant, skal ha fortalt at de to avdøde hadde symptomer som likner dem man får ved cyanidforgiftning.

- Feilinformasjonen skyldes en språklig misforståelse, sier Jansen - og understreker at UD ikke har fått noen som helst opplysninger om cyanid i forbindelse med saken.

- Vi venter på den endelige obduksjonsrapporten, som først vil være klar om flere uker, sier UDs kommunikasjonssjef.

- Det et kan ta opptil seks uker før obduksjonsrapporten foreligger, sier Tor Stein Hagen ved Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

UD holder løpende kontakt med den omkomne 22-åringe familie, samt hennes 27-årige venninne, som fortsatt ligger på sykehus i Phuket.

Feil symptomer
Den rettsmedisinske eksperten Jørg Mørland sa i går til Dagbladet at det er usannsynlig at den norske kvinnen døde av cyanidforgiftning, ut fra symptomene.

- Cyanid virker som regel raskt, og her inntraff døden først etter flere timer. Dessuten forgifter stoffet ved at det blokkerer tilgangen på oksygen for enkeltceller i hele kroppen, med full funksjonssvikt som resultat. Lokale symptomer som magetrøbbel er usannsynlig i dette bildet, sa Mørland.

Også han betoner at den endelige obduksjonsrapporten er det vesentlige med hensyn til å trekke konklusjoner.

- Det viktigste er at grundige analyser av den omkomne blir gjennomført - gjerne med ny analyse i Norge. Før det skjer, blir alt annet spekulasjoner.

- Noe de har spist
Julie Michelle Bergheim og hennes venninne ble fraktet til Bangkok Phuket Hospital mandag morgen etter å ha blitt svært syke og kastet opp. Bergheim døde seinere på sykehuset.

Søndag kveld døde også en amerikansk kvinne på det samme overnattingsstedet som Julie Michelle. Hun og forloveden, som overlevde, hadde liknende symptomer som de norske kvinnene, med kvalme og oppkast.

Thailandske myndigheter ser svært alvorlig på at to kvinner døde nesten samtidig på et av landets mest skattede feriesteder, og har sendt en undersøkelseskommisjon til stedet.

Sykehusdirektør Buncha Khakong opplyser overfor avisa Phuket Gazzette at dødsfallene etterforskes av direktoratet for smittekontroll.

- Jeg antar at dødsårsaken kan ha vært noe de har spist, men jeg kan ikke si dette med sikkerhet før vi mottar obduksjonsrapporten, sier han til avisa.

Tror giften var i lufta
Forloveden til Jill St. Onge (26), som døde søndag, skriver i en kommentar på Lonely Planets Thailand-forum hva han tror var årsaken til dødsfallet.

- Rommet vi lå på, var det første vi hadde med airconditioning, så vi ville bare henge litt ut på rommet. Jeg var ute en tur mens Jill var på rommet. Senere følte hun seg syk og begynte å kaste opp. To timer seinere ble også jeg dårlig, skriver forloveden, Scott Kells.

- Seinere fant jeg ut at det er et vannverk rett ved siden av overnattingsstedet. Jeg tror Jill ble forgiftet av kjemikalier derfra. Hun var i rommet fem timer lenger enn meg, det var derfor hun døde, og ikke jeg.

Kells skriver også at han tror at Bergheims død hadde samme årsak som forlovedens.

- Vi bodde på rom 4, de bodde på rom 5, sier Kells til avisa Phuketwan.

Laleena Guesthouse, der begge de døde bodde, skal nå ha blitt stengt av thailandske helsemyndigheter. Ledelsen ved gjestehuset hevder hardnakket at matforgiftning er den mest plausible dødsårsaken.

YNDET FERIEMÅL: Phi Phi-øyene er blant Thailands mest kjente turistmål. Bergheim og hennes 27-årige norske venninne valgte stedet som mellomstopp på vei hjem til Norge fra studier i Australia. Foto: BAZUKI MUHAMMAD/REUTERS/SCANPIX
YNDET FERIEMÅL: Phi Phi-øyene er blant Thailands mest kjente turistmål. Bergheim og hennes 27-årige norske venninne valgte stedet som mellomstopp på vei hjem til Norge fra studier i Australia. Foto: BAZUKI MUHAMMAD/REUTERS/SCANPIX Vis mer