Julio Kopseng (38) kan få samme straff som Anders Behring Breivik og Viggo Kristiansen

I selskap med de aller farligste forbryterne i Norge.

LITE ÆREFULLT SELSKAP: De ytterst få som er blitt idømt lovens strengeste straff, omfatter bl.a. massedrapsmannen Anders Behring Breivik (t.v.) og Viggo Kristiansen (t.h.), som deltok i voldtekten av og drapet på to små jenter i Kristiansand. Får aktoratet medhold i sin påstand, får Julio Kopseng (38) samme straff. Foto: Bjørn Langsem og Lars Eivind Bones / Dagbladet, Photoline / NTB Scanpix
LITE ÆREFULLT SELSKAP: De ytterst få som er blitt idømt lovens strengeste straff, omfatter bl.a. massedrapsmannen Anders Behring Breivik (t.v.) og Viggo Kristiansen (t.h.), som deltok i voldtekten av og drapet på to små jenter i Kristiansand. Får aktoratet medhold i sin påstand, får Julio Kopseng (38) samme straff. Foto: Bjørn Langsem og Lars Eivind Bones / Dagbladet, Photoline / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aktoratet la tidligere i dag ned påstand om 21 års forvaring med 10 års minstetid - lovens maksstraff - for Julio Kopseng (38), som juryen i Borgarting lagmannsrett har funnet skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i perioden 2001-2013. Dette er den strengeste påstanden noensinne i en norsk voldtektssak.

Dersom retten tar påstanden til følge, vil danseren og entertaineren bli idømt samme straff som bl.a. massedrapsmannen Anders Behring Breivik og Viggo Kristiansen, som deltok i voldtekten og drapet på to små jenter i Kristiansand i 2000.

- En slik straff står i forhold til hvordan mine klienter har beskrevet ham: en farlig forbryter med stor gjentakelsesfare, som samfunnet må beskyttes mot, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer ti av de fornærmede, til Dagbladet.

Mulig livstid Forvaringsstraff er forbeholdt Norges aller farligste forbrytere, som samfunnet må beskyttes særlig mot. Fordi en slik straff kan forlenges så lenge retten finner at det er fare for gjentakelse, kan den domfelte i praksis bli sittende i fengsel resten av livet.

VOLDTOK OG DREPTE: Steven Dan Danielsen (26) voldtok og drepte Anja Weløy Aarseth (21) på Aksla-fjellet i Ålsesund på seinsommeren 2013. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
VOLDTOK OG DREPTE: Steven Dan Danielsen (26) voldtok og drepte Anja Weløy Aarseth (21) på Aksla-fjellet i Ålsesund på seinsommeren 2013. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

Under sin påstand betonte aktor Guro Hansson Bull bl.a. at det i Kopsengs tilfelle er snakk om svært mange tilfeller, og at de sakkyndige mener han har liten utsikt til å forbedre seg i fengsel etter behandling. Hun mener han må holdes innesperret til samfunnets beste, ettersom han med stor sannsynlighet vil være like farlig dersom han slipper ut om 20 års tid, når han er i slutten av 50-åra.

De sakkyndige peker på at Kopseng scorer høyt på dyssosial personlighetsforstyrrelse og psykopati. Dette gir seg bl.a. utslag i mangel på medfølelse og evne til å føle skyld.

RANS- OG DRAPSMANN: Stig Millehaugen (46) er dømt for en rekke alvorlige forhold, bl.a. drap på en fangevokter og flere grove ran. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
RANS- OG DRAPSMANN: Stig Millehaugen (46) er dømt for en rekke alvorlige forhold, bl.a. drap på en fangevokter og flere grove ran. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Samme type resonnement ligger bak ileggelsen av lovens strengeste straff for følgende domfelte:

Anders Behring Breivik (37), som tok livet av 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, ble etter uenighet blant de sakkyndige funnet strafferettslig tilregnelig, og kunne dømmes til 21 års forvaring med 10 års minstetid. Oslo tingrett la vekt på at han sannsynligvis vil ha de samme ideene og samme vilje til vold når han normalt ville sluppet ut av fengsel.

Viggo Kristiansen (36) deltok i voldtekten av og drapet på tiåringene Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen i Baneheia ved Kristiansand 19. mai 2000. De sakkyndige kom til at han har små eller ingen muligheter til forbedring, og at gjentakelsesfaren er stor.

Kristiansens medsammensvorne, Jan Helge Andersen (35), fikk 19 års fengsel og ble prøveløslatt i januar. Retten kom til at Kristiansen framstår som hovedmannen under ugjerningene, og dominerte Andersen.

Steven Dan Danielsen (26) fikk lovens maksstraff for drapet på og voldtekten av Anja Weløy Aarseth (21) på fjellet Aksla i Ålesund 28. august 2013. Dommen slår fast at han har dyssosial personlighetsforstyrrelse og lettere psykisk utviklingshemning, og at det er stor fare for gjentakelse. Han ble også dømt for et ran kort tid i forkant av drapet og voldtekten.

Stig Millehaugen (46) er blant Norges mest notoriske rans- og drapsmenn. Han startet som medlem av den såkalte Tveita-gjengen på 80-tallet, og er seinere dømt for post- og bankran, og for å ha drept fengselsbetjent Jon Arild Martinsen under et førsøk på å flykte fra Sarpsborg fengsel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Millehaugen ble i 2011 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for å ha tatt livet av gjenglederen Mohammed «Jeddi» Javed på bestilling. Tingretten mente gjentakelsesfaren var stor, og at samfunnet må skjermes for ham. De pekte dessuten på at han kort tid før drapet skulle løslates.

Riktignok kan 30 års forvaring med 20 års minstetid idømmes ved forbrytelser utført etter 9. januar 2015, men så langt er ingen ilagt en slik straff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer