Julio Kopseng (40) tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to kvinner

Er fra før dømt for å ha forgrepet seg på 19 kvinner, og kan ikke få mer straff.

I FORVARING: Julio Kopseng (40) er dømt for seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner og soner lovens maksstraff på 21 års forvaring med 10 års minstetid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FORVARING: Julio Kopseng (40) er dømt for seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner og soner lovens maksstraff på 21 års forvaring med 10 års minstetid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danser Julio Kopseng (40) er fra før dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på til sammen 19 kvinner - nå er han tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to. Rettssaken er berammet over seks dager i april neste år.

Det er klart det blir tøft for henne å stille i retten, men hun er klar for å vitne. Line Jacobsen Vestengen, bistandsadvokat for 32-årig fornærmet

Maksstraff

Kopseng ble i fjor dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for å ha forgrepet seg på 17 kvinner. I tillegg ble han i 2013 dømt for å ha voldtatt to. Forvaringsdommen kan i praksis innebære at han blir sittende i fengsel livet ut; dette er lovens strengeste straff, og danseren kan ikke bli idømt mer.

Politiets etterforskning var ferdigstilt i sommer. Men bl.a. fordi en dom i den nye saken vil ha liten praktisk betydning for Kopseng, innstilte Oslo statsadvokatembeter på såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse - der den siktedes skyld blir konstatert uten at saken behandles i domstolen.

Kopseng nektet imidlertid å godta dette, og saken havner dermed i Oslo tingrett.

Var i forhold

Bistandsadvokat Line Jacobsen Vestengen representerer den ene fornærmede, en 32-årig kvinne som Kopseng ifølge tiltalen voldtok en rekke ganger i 2006. Ved én anledning skal danseren ha dopet henne ned før han forgrep seg på henne.

- De to hadde et forhold i dette tidsrommet, opplyser Vestengen til Dagbladet.

Kvinnen anmeldte Kopseng allerede før lagmannsrettssaken i fjor var ferdig. Vestengen sier klienten sliter med seinvirkninger etter de anmeldte overgrepene.

- Hun har hatt det veldig vanskelig i ettertid, og får hjelp. Det er klart det blir tøft for henne å stille i retten, men hun er klar for å vitne, sier advokaten.

Vestengen opplyser at kvinnen har vært igjennom politiavhør. I tillegg har etterforskningen bl.a. bestått i avhør av vitner.

FORSVARER: Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt mener klienten er offer for forhåndsdømming.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSVARER: Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt mener klienten er offer for forhåndsdømming. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Større sammenheng

Kopseng nekter straffskyld etter den nye tiltalen, og ønsker at saken føres for retten, opplyser hans forsvarer Sigurd Klomsæt.

- Rettssaken er en mulighet for ham til å legge fram sitt syn. Vi vil ha en bred bevisførsel og se saken i en større sammenheng, sier Klomsæt til Dagbladet.

Forsvareren mener klienten ble utsatt for massiv forhåndsdømming av juryen i lagmannsretten, og har klaget dommen inn for Den europeiske menneskerettsdomstol.

Dagbladet avslørte i mars at jurymedlemmene før jul i fjor planla et «Juliobord» med spesialbrygget øl. Klomsæt har varslet at han vil kreve saken gjenopptatt, og «Juliobordet» - som for øvrig ble avlyst - står sentralt i grunnlaget for dette.

- Begjæringen vil bli levert gjenopptakelseskommisjonen før nyttår, sier han.

- Ville spart de fornærmede

Påtaleansvarlig, statsadvokat Guro Hansson Bull, uttaler at det hadde vært en fordel om Kopseng godtok påtaleunnlatelsen, slik at saken da ikke ble behandlet i rettssalen.

- Utfallet får ikke stor betydning for ham, ettersom han soner en dom på 21 års forvaring. Hadde han godtatt påtaleunnlatelsen, ville det også spart de fornærmede for belastningen ved å møte i retten, sier Bull til Dagbladet.

PÅTALEANSVARLIG: Statsadvokat Guro Hansson Bull er påtaleansvarlig i saken mot Kopseng.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Statsadvokat Guro Hansson Bull er påtaleansvarlig i saken mot Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Kopseng har gjennom alle rettsprosessene nektet straffskyld. Forsvarer Klomsæt har tidligere gitt uttrykk for at en ny rettssak er en anledning til å renvaske klienten for forholdene han allerede er dømt for. Dette tilbakeviser statsadvokat Bull på det sterkeste.

- Det er viktig å understreke at det bare er to fornærmede i denne saken, Klomsæt har ikke anledning til å prosedere de gamle forholdene nå i den nye saken. Dette sier jeg fordi de fornærmede fra den gang skal føle seg trygge på at dommen blir stående, uansett hva han måtte gi uttrykk for, sier hun.

- Klar for å bidra

Den andre fornærmede er en 42-årig kvinne som Kopseng ifølge tiltalen dopet ned og voldtok høsten 2012. Trine Rjukan, som har representert mange av de fornærmede fra de tidligere sakene, er hennes bistandsadvokat.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Det medfører selvsagt en meget stor belastning for min klient at Kopseng ikke godtok at saken ble avgjort med en påtaleunnlatelse. Samtidig er hun veldig klar for å bidra til å få stilt ham til ansvar for voldtekten, sier Rjukan til Dagbladet.

Kopseng har ikke latt seg avhøre av politiet i etterforskningen av saken. Rjukan sier klienten reagerer på dette.

Julio Kopseng-sakene

  • Danser, stripper og eventbyråeier Julio Kopseng (40), kjent fra bl.a. flere TV-opptredener, ble i 2013 dømt for voldtekt av to kvinner i Borgarting lagmannsrett.
  • I to separate rettssaker i Oslo tingrett i 2015 ble han dømt til hhv. 15 og 12 års forvaring for å ha forgrepet seg på til sammen 16 kvinner.
  • Kopseng anket begge tingrettsdommene fra 2015, og ankesakene ble slått sammen til én, som ble ført for lagmannsretten våren 2016.
  • Danseren ble i lagmannsretten funnet skyldig i å ha forgrepet seg på alle de 17 kvinnene som var omfattet av tiltalen, samt grov mishandling av sin tidligere samboer. Han ble dømt til 21 års forvaring med minstetid på 10 år - lovens strengeste straff.
  • Kopseng anket igjen, men anken ble avvist av Høyesterett i september i fjor. Han soner forvaringsstraffen i Ila fengsel utenfor Oslo.
  • Oslo statsadvokatembeter har i høst tatt ut en ny tiltale mot Kopseng, for voldtekt av to kvinner. Saken er berammet i april neste år.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer