Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Julio Kopseng banket opp seks ganger i fengselet

Forsvarerne knytter volden til «ensidig og massiv» mediedekning.

KAN FÅ FORVARING: Julio Kopseng (38) er kjent skyldig i å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Aktoratet ønsker 21 års forvaring med 10 års minstetid som straff. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN FÅ FORVARING: Julio Kopseng (38) er kjent skyldig i å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Aktoratet ønsker 21 års forvaring med 10 års minstetid som straff. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serievoldtektsdømte Julio Kopseng (38) er blitt utsatt for vold seks ganger mens han har sittet i fengsel. Det kom fram under forsvarets prosedyre i ettermiddag.

- Han har vanskelige soningsforhold. To ganger ble han angrepet mens han satt i varetekt, og det ble en straffereaksjon mot gjerningspersonen. I tillegg har det vært fire ganger siden det, sa advokat Johnny Veum i Borgarting lagmannsrett.

- Seinest sist helg ble han utsatt for vold, forteller medforsvarer Djordje Borojevic til Dagbladet etter prosedyren.

Borojevic vil ikke peke ut noen mistenkte, og det er foreløpig ikke klart om Kopseng ønsker å anmelde noen av de siste voldstilfellene.

Kritiserer media 38-åringen havnet på sykehus med hjernerystelse og øresus da han ble angrepet mens han satt varetektsfengslet i 2013. Danseren og entertaineren soner for tida den rettskraftige dommen han fikk samme år, i Ullersmo fengsel på Romerike, men har tidligere sittet i Oslo og Ila fengsel.

Veum knytter volden til det han kaller en «ensidig og massiv» mediedekning, der politiet og påtalemakten ifølge ham har fått dominere.

- Det innebærer fare for isolasjon i fengselet, og det må man legge vekt på, sa advokaten.

- For strengt Han ba om at retten under sin straffeutmåling anser klienten på mildeste vis. Dette etter at aktoratet tidligere i dag la ned påstand om lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for Kopseng, som er kjent skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner samt utsatt sin tidligere samboer for grov mishandling.

- 20 eller 21 år framstår som for høyt, sa Veum, og viste bl.a. til at mange av overgrepene skjedde flere år før anmeldelse ble levert.

Aktoratets påstand er den strengeste påstanden som noensinne er lagt ned i en norsk voldtektssak. Tar lagmannsretten påstanden til følge, får den 38-årige danseren samme straff som f.eks. Anders Behring Breivik og Viggo Kristiansen.

- En slik straff står i forhold til hvordan mine klienter har beskrevet ham: en farlig forbryter med stor gjentakelsesfare, som samfunnet må beskyttes mot, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer ti av de fornærmede, til Dagbladet.

Ikke i retten Kopseng selv var ikke til stede i retten i dag; han har holdt seg i fengselet siden juryen avsa sin kjennelse tirsdag. Da svarte de ja på 31 av 32 spørsmål om skyld.

38-åringen dømmes dermed for å ha voldtatt 16 kvinner, for å ha forsøkt å voldta én kvinne, samt for mishandlingen av den tidligere samboeren. Retten legger til grunn at hun ble voldtatt over 400 ganger i løpet av de åtte månedene hun bodde hos ham.

Bistandsadvokatene la under sine prosedyrer ned påstand om oppreisning for sine klienter. Den «normale» erstatningssummen ved voldtekt er 150 000 kroner, men flere av kravene lå over dette, med tanke på overgrepenes alvorlighet.

Dette gjelder ikke minst for den tidligere samboeren, som fikk store psykiske og fysiske skader. Hennes representant Rjukan la formelt ned påstand om at erstatningsbeløpet fastsettes etter rettens skjønn, men argumenterte for at summen burde være rundt 350 000 kroner.

Hovedforhandlingen i den svært omfattende saken er nå ferdig, etter nærmere tre måneder. Nå skal de tre fagdommerne og tre av jurymedlemmene drøfte straffeutmålingen, som blir kunngjort om noen ukers tid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart