Julio Kopseng brøt selvpålagt taushetsplikt i retten

Den voldtektstiltalte danseren svarte på spørsmål tross forklaringsnekt.

LITE TALETRENGT: Julio Kopseng (38) nekter å forklare seg i retten under den omfattende voldtektssaken mot ham. Med unntak, viser det seg. Her fra 2010, da han var aktuell som deltaker i TV 2s «Norske talenter».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LITE TALETRENGT: Julio Kopseng (38) nekter å forklare seg i retten under den omfattende voldtektssaken mot ham. Med unntak, viser det seg. Her fra 2010, da han var aktuell som deltaker i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Voldtektstiltalte Julio Kopseng (38) kunngjorde i går at han akter å forholde seg taus under den omfattende rettssaken mot ham i Oslo tingrett. I dag svarte han likevel på et par spørsmål.

- Har du truffet noen av jentene som har vært her? spurte lekdommer Lindy Flisvang - etter at medaktor Andreas Strand gjentatte ganger forgjeves hadde prøvd å få Kopseng i tale.

- Til dommerpanelet kan jeg svare ja på det spørsmålet, svarte Kopseng.

- Mener du hun siste som var her?

- Ja.

Ingen tillit 38-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner, og er fra før dømt for å ha voldtatt elleve. Han har ingen tillit til politiet, blant annet på grunn av uttalelser fra etterforskningsledelsen i media, og svarte politiadvokat Strand gjentatte ganger med å understreke retten til ikke å svare.

Den 30-årige kvinnen som vitnet mot Kopseng i dag, har anmeldt danseren for å ha voldtatt henne i en bungalow på Bali i Indonesia i 2006. Strand ønsket å stille 38-åringen til veggs med kontoutskrifter som viser uttak i det aktuelle tidsrommet. Men møtte liten respons.

FIKK SVAR: Først da meddommer Lindy Flisnes stilte Kopseng et spørsmål, valgte han å svare. I midten fagdommer Torbjørn Breistrand, t.v. meddommer Lars Knutsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK SVAR: Først da meddommer Lindy Flisnes stilte Kopseng et spørsmål, valgte han å svare. I midten fagdommer Torbjørn Breistrand, t.v. meddommer Lars Knutsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg ønsker ikke å si noe.

- Har du sett jenta som var her nettopp?

- Jeg risikerer å si noe som kan være til ulempe for meg.

Forutsatte tilstedeværelse Statsadvokat Irlin Irgens brøt så inn. Hun framholdt at det var merkelig at Kopseng nekter å svare på spørsmål som kan plassere ham på Bali, når forsvarerne hans i sine spørsmål til den fornærmede kvinnen forutsatte at han faktisk var der. 

- Jeg ønsker å la bevisene tale for seg og ikke si noe, var responsen.

Deretter gikk stafettpinnen til meddommer Flisvang - som altså fikk Kopseng til å bekrefte kjennskapet til den fornærmede kvinnen.

- Det gir lite mening, sier kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan om at danseren valgte å svare dommerne og ikke påtalemakten.

Fjernet fra salen Tidligere på dagen måtte Kopseng forlate rettssalen før den 30-årige kvinnen forklarte seg. Sammen med to andre fornærmede har hun via Rjukan bedt om å få slippe å ha danseren til stede mens de spørres ut. Retten ga dem medhold etter en kort drøfting.

SKJERMER KLIENTENE: Trine Rjukan er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede kvinnene i tingrettssaken. Hun fikk i dag gjennsomslag for å fjerne Kopseng fra rettssalen mens tre av dem forklarer seg.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKJERMER KLIENTENE: Trine Rjukan er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede kvinnene i tingrettssaken. Hun fikk i dag gjennsomslag for å fjerne Kopseng fra rettssalen mens tre av dem forklarer seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun har store problemer med å fungere fordi hun tenker på å forklare seg med ham til stede, forklarer Rjukan.

Etter sin forklaring måtte kvinnen fraktes ut fra rettssalen, før Kopseng fikk komme inn igjen.

Kvinnen fortalte i detalj om den tre uker lange ferieturen til Bali sommeren 2006, der både hun og Kopseng var del av et større reisefølge. Etter en bytur den første kvelden på øya sa hun ja til å la seg massere av Kopseng - som ifølge henne utnyttet situasjonen til å forgripe seg på henne inne i hans bungalow.

En rekke kvinner i det omfattende sakskomplekset har en liknende historie; Kopseng har tatt dem med til et skjermet sted, der han har voldtatt dem i forbindelse med massasje.

- Fysisk makt 30-åringen forklarte seg sikkert og velformulert. Hun fortalte at da Kopseng ble nærgående, ga hun klar beskjed om at hun ikke ønsket sex, blant annet ved å skrike til ham. Men danseren brukte fysisk makt for å gjennomføre voldtekten.

- Jeg merker at jeg ikke har noen sjanse her. Tenker at «nå skjer det», sa kvinnen.

Hun fortalte at hun fant døra låst med tau eller et belte da hun prøvde å forlate bungalowen etterpå, men at hun til slutt kom seg ut.

Fordi hun hadde skyldfølelse for å ha blitt med Kopseng i bungalowen hans frivillig, og siden de skulle være der sammen med resten av reisefølget i tre uker, slo hun fra seg tanken om å anmelde ham.

- Jeg ville ikke lage dårlig stemning, ville ikke lage baluba, sa hun.

Angrer Heller ikke etter hjemkomsten ble det til at hun anmeldte saken. Hun fortalte heller ikke noen om det som hadde skjedd.

- Jeg angrer på det i dag; hadde jeg gjort det den gangen, kunne jeg husket flere detaljer, sier 30-åringen.

Til slutt, i desember i fjor, anmeldte hun Kopseng for voldtekt. Det var etter at hun hadde lest om sakskomplekset i media.

- Jeg begynte å gråte på jobb da jeg leste om Julio. Hvis jeg hadde gjort noe tidligere, kunne jeg kanskje avverget mye av det gærne som seinere har skjedd, sa hun.

Konfrontert Kopsengs forsvarere Johnny Veum og Djordje Borojevic konfronterte kvinnen med at hun måtte skjønne at hun kunne havne i en seksuell situasjon når hun lot Kopseng massere henne, og begge hadde lite klær.

Kvinnen responderte med at det måtte være åpenbart for Kopseng at hun ikke ønsket sex, spesielt ikke etter at hun skrek og gjorde fysisk motstand.

i FORSVARERNE: Djordje Borojevic (i midten) og Johnny Veum (t.h.) forsvarer Kopseng i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
i FORSVARERNE: Djordje Borojevic (i midten) og Johnny Veum (t.h.) forsvarer Kopseng i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor gikk du ikke ut til de andre?

- Jeg vet ikke helt. Jeg var i en veldig sårbar situasjon, sa 30-åringen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram