Julio Kopseng får lovens strengeste straff

Dømt for overgrep mot 17 kvinner.

SERIEVOLDTEKTSDØMT: Julio Kopseng (38) er dømt for seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SERIEVOLDTEKTSDØMT: Julio Kopseng (38) er dømt for seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Julio Kopseng (38) er dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Det går fram av dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Dette er lovens maksimumsstraff og den strengeste straffen i en norsk voldtektssak i nyere tid.

Juryen i lagmannsretten fant Kopseng 12. april skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Dommen er den samme som aktoratets påstand.

- Svært etterlengtet - Vi er fornøyd med at vi har fått medhold i vår påstand. Dommen tar hensyn til sakens karakter, grovhet og omfang. Samtidig sender den et signal om at det nytter å anmelde voldtekt, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til Dagbladet.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for 10 av de 17 fornærmede kvinnene, og har i 12.30-tida nettopp meddelt alle om utfallet av saken.

- Reaksjonen er enstemmig: De er alle utrolig lettet og glade. Dette er en svært etterlengtet dom, sier Rjukan til Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentar, siden jeg ikke har lest dommen, sier Kopsengs forsvarer Djordje Borojevic til Dagbladet i 12.00-tida.

Eks-samboer tilkjent 270 000 Kopseng er i lagmannsretten dømt for å ha voldtatt 16 kvinner og forsøkt å voldta én. I tillegg er han funnet skyldig i å ha utsatt sin tidligere samboer for grov og langvarig mishandling; retten legger til grunn at hun ble voldtatt et stort antall ganger.

I tillegg til forvaringsstraffen er danseren dømt til å betale alle de 17 fornærmede oppreisning. De fleste får «standardsummen» ved voldtekt, 150 000 kroner; den tidligere samboeren er tilkjent 270 000 kroner.

Lagmannsrettssaken er en samlet ankesak etter to tingrettssaker i fjor, der Kopseng ble dømt til hhv. 15 og 12 års forvaring.

Hevder seg uskyldig 38-åringen har hele tida hevdet sin uskyld, og mener de fornærmede kvinnene har rottet seg sammen for å få ham dømt på falskt grunnlag. Motivet er ifølge ham hevn fordi han ikke gjengjeldte deres følelser, eller oppreisningspenger.

Danseren ble i 2013 rettskraftig dømt for to voldtekter, og soner for tida denne dommen. Under forsvarets straffeutmålingsprosedyre 14. april kom det fram at han gjentatte ganger er banket opp i fengselet.

Hovedforhandlingen i ankesaken tok nærmere tre måneder, og hundre vitner ble ført for retten. I motsetning til i tingretten valgte Kopseng å forklare seg.

Potensiell livstid Forvaring er en straff som bare ilegges forbrytere som anses som særlig farlige for samfunnet, med stor fare for gjentakelse. Fordi en slik straff kan forlenges så lenge retten kommer til at det er stor risiko for at den domfelte begår ny kriminalitet, kan det i praksis innebære en livstidsstraff.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har gjentatte ganger kommet til at Kopseng scorer høyt på dyssosial personlighetsforstyrrelse - kjennetegnet ved bl.a. mangel på skyld- og medfølelse - og at han har klare psykopatiske trekk. Dette veier tungt ved straffeutmålingen, siden de går ut fra at han vil være lite mottakelig for behandling i fengselet.

38-åringen har allerede sittet ca. 1000 dager i fengsel - først varetekt, deretter soningen for den første rettskraftige dommen i 2013. Dette kommer til fratrekk i soningstida.

- Viktig budskap Mange av voldtektene Kopseng er dømt for, ble anmeldt flere år etter at de skjedde. Bistandsadvokat Rjukan mener dommen sender et viktig budskap:

- Den viser at det er mulig å bli trodd av politiet og rettsapparatet, selv lenge etter at overgrepet har skjedd. Flere av klientene mine har tvilt på om det var riktig å anmelde, og om de orket å stå løpet helt ut, sier advokaten til Dagbladet.

Forsvaret har anledning til å anke saken til Høyesterett, på grunnlag av straffeutmåling, lovanvendelse, saksbehandlingsfeil og erstatning.

HAR FASTSATT STRAFFEN: Lagdommer Øystein Hermansen (bak) har hatt en drøy måned på seg til å fastsette Kopsengs straff. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR FASTSATT STRAFFEN: Lagdommer Øystein Hermansen (bak) har hatt en drøy måned på seg til å fastsette Kopsengs straff. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer