Julio Kopseng må forlate rettssalen

Tre av de fornærmede kvinnene orker ikke å ha ham til stede når de forklarer seg.

SIER INGENTING: Serievoldtektstiltalte Julio Kopseng har varslet at han ikke vil forklare seg under den omfattende rettssaken, på grunn av manglende tillit til politiet og påtalemakten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIER INGENTING: Serievoldtektstiltalte Julio Kopseng har varslet at han ikke vil forklare seg under den omfattende rettssaken, på grunn av manglende tillit til politiet og påtalemakten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre av de fornærmede kvinnene i rettssaken mot Julio Kopseng orker ikke å forklare seg med den voldtektstiltalte danseren til stede, og krever at han fjernes fra rettssalen. Tingretten er enig; dermed blir 38-åringen sittende på et annet rom med TV-overføring under deres forklaringer, hvorav den første skal starte i 10.30-tida.

Ni fornærmede Kopseng er tiltalt for seksuelle overgrep mot ni kvinner. Fra før er han dømt for å ha forgrepet seg på elleve.

- Jeg snakket med den ene klienten i går. Hun har store problemer med å fungere fordi hun tenker på å forklare seg med ham til stede, opplyser Trine Rjukan, som representerer de tre kvinnene, til Dagbladet.

- Det er i utgangspunktet belastende å forklare seg i retten, med dommere og partene til stede. Da må de få slippe å stå ansikt til ansikt med tiltalte, forklarer hun.

Dommerne, med fagdommer Torbjørn Breistrand i spissen, trakk seg tilbake for å drøfte spørsmålet, men brukte ikke lang tid på å gi Rjukan medhold, til Kopsengs forsvarer Johnny Veums innvendinger.

Aktor Irlin Irgens har ingen innvendinger mot at Kopseng uteblir fra rettssalen.

- Vi ønsker en så fri og sammenhengende forklaring som mulig. Det er ønskelig å ha Kopseng til stede, men det er bistandsadvokaten som har best grunnlag for å si noe om dette, sa Irgens.

Ett minutt Det ble i går klart at Kopseng avviser å forklare seg under hovedforhandligen i Oslo tingrett, fordi han ikke har tillit til politiet og påtalemakten. I dag ble han likevel rutinemessig kalt til vitneboksen - men det ble en kort seanse.

DOMMERNE: Retten administreres av tingrettsdommer Torbjørn Breistrand (i midten). Her flankert av lekdommerne Lars Knutsen og Lindy Flisvang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DOMMERNE: Retten administreres av tingrettsdommer Torbjørn Breistrand (i midten). Her flankert av lekdommerne Lars Knutsen og Lindy Flisvang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ei lang liste med spørsmål. Har du noen gang passet en hund? spurte medaktor Andreas Strand, i forbindelse til den første fornærmedes forklaring i går, om at Kopseng innyndet seg hos henne ved hjelp av en hund.

- Med all respekt for retten ønker jeg å la forhandlingen gå sin gang uten at jeg forklarer meg, sa Kopseng.

Strand underrettet dermed retten om at han ikke kom til å fortsette nedover på spørsmålslista, og den tiltalte 38-åringen forlot dermed vitneboksen etter ett minutt.

FORSVARERNE: F.v. Djordje Borojevic og Johnny Veum forsvarer Kopseng. De prøvde å forhindre at danseren ble fjernet fra rettssalen, men ble ikke hørt av dommerne.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERNE: F.v. Djordje Borojevic og Johnny Veum forsvarer Kopseng. De prøvde å forhindre at danseren ble fjernet fra rettssalen, men ble ikke hørt av dommerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er satt av en hel måned til hovedforhandlingen, og et stort antall vitner skal forklare seg. I går ble det imidlertid klart at Kopsengs far slipper å vitne i straffesaken mot sønnen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram