Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Julius er i sin beste alder

1400 barn overrasket Julius med 30-årsfeiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den tidligere barnestjerna er nå tobarnsfar og sjef blant sjimpansene i Dyreparken.

30 år blir han strengt tatt ikke før 26. desember, men dagen ble feiret i dag. Ifølge dyreparken skyldes det at desember er for kald til at apene kan være ute og møte alle gjestene.

Liker oppmerksomhet
- Vi er her fordi Julius har bursdag, sier Daniel Teodor (5) som er på bursdagslag med Maurtua Barnehage. Hvor gammel Jullius blir, vet han ikke.

Det brydde ikke Julius seg så mye om. Han er mest opptatt av at det er fest og moro.

- Bursdag er noe Julius setter sabla pris på. Han er så glad i alt som er søtt og gleder seg stort til å få noe snacks, sier dyrepasser Rune Landås til Dagbladet.

Kake og brus
Hovedpersonen selv visste ingen ting om at han ville være i sentrum avbegivenhetene. Overraskelsesfesten inneholdt både gaveoverrekkelse på Apeøya og bursdagssang.

- Vi skal synge bursdagssangen for Julius også har vi med gaver til ham, sier Daniel Teodor (5) som gleder seg til å se Julius spise kake.

BABY: Her er Julius som liten baby. Han ble forlatt av sin mor, men knuste TV-seernes hjerter. Foto: Kristiansand dyrepark
BABY: Her er Julius som liten baby. Han ble forlatt av sin mor, men knuste TV-seernes hjerter. Foto: Kristiansand dyrepark Vis mer

For Julius vanket det nemlig både kake og brus, for barna boller og saft. Julius fikk gaver fra hver av de 68 påmeldte barnehagene.

Forlatt
Siden han som barnestjerne ble kjent via TV-skjermen, har livet gått opp og ned for sjimpansen.

Som liten ble han forlatt av sin mor. Derfor måtte Julius vokse opp hos dyreparkdirektør Edvard Moseid. Hjemme hos familien Moseide fikk han leke som et menneskebarn.
 
Det ble laget barne-TV, film, sanger og bøker om denne hendelsesrike perioden av sjimpansens liv.

Nedturen
Men overgangen til voksenlivet ble hard.
For stor og tøff til å bli boende hos familien, vendte han tilbake til Dyrehagen og de andre apene.

- I sin ungdomstid hadde han noen krumspring. Han hadde noen uforståelige rømningsforsøk på utsiden av anlegget her. Når han kom seg ut, var han jo godt kjent i hele dyreparken. Han visste godt hvor godsakene var og det var bare å gå å sjekke på spisestedene for å finne ut hvor Julius satt og koste seg, sier Rune Landås.

Men Julius ville også være sjef. Det likte flokkens leder svært dårlig. Det endte med at Julius ble forvist til Juliusgrotta, med god tilførsel av damer.

MOR OG SØNN: I 2003 ble sønnen Julius jr. født. Her passer mamma Bini godt på den nyfødte. Foto: Kristiansand dyrepark
MOR OG SØNN: I 2003 ble sønnen Julius jr. født. Her passer mamma Bini godt på den nyfødte. Foto: Kristiansand dyrepark Vis mer

Fire barn
Damelykke til tross, tragediene har vært flere.
Dessverre døde de to første barna kort tid etter fødselen.

Men med to ulike samboere har han seinere fått sønnene Julius jr (6) og Linus (3).

- Julius er nå i sine beste år. En sjimpanse kan bli opptil 50 år, sier Landås til Dagbladet.

Kongen av Apeøya
I 2005 fikk imidlertid Julius viljen sin. Den gamle lederhannen døde, og Julius gjorde krav på tronen.

Ifølge Dyreparken ble Julius sluppet inn i Apejungelen, og fikk møte de andre sjimpansene en etter en. Noe knuffing ble det, men alle sjimpansene aksepterte til slutt Julius som ny leder i flokken.

- Han er nå leder for sjimpanse-flokken i dyreparken og det er en rolle han takler veldig godt. Å jobbe med Julius er utrolig moro, men dette er sterke dyr man skal ha stor respekt for. Julius er omtrent 6 ganger så sterk som meg, og jeg er jo en sterk kar, sier Landås.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!