- Julius forsøkt forgiftet med narkotika

Sjimpansen Julius ble alvorlig syk i vinterferien etter at å ha drukket innholdet i en plastflaske som ble kastet inn til ham.

JULIUS - fra bleiebarn til alfahann. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære sjimpansen Julius, som blir 40 år i desember, ble i slutten av februar alvorlig syk. Dyrepassere ble først oppmerksom på at han beit seg i armen og oppførte seg unormalt.

Blodprøver og urinprøver ble sendt til analyse ved St. Olavs hospital i Trondheim. Disse viste at Julius var påvirket av narkotika, og mistanken rettes mot en plastflaske som skal ha blitt kastet inn på «Apeøya», og som Julius er observert med.

- Det er helt forferdelig at noen i det hele tatt kan komme på tanken. Det er å være ordentlig slem mot et dyr, så vi håper politiet kan få fatt i den eller de som har gjort dette, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken i Kristiansand til Dagbladet.

Veterinæren opplyser at Julius torsdag 21. februar gikk inn i en psykoseliknende tilstand, der han blant annet påførte seg selv alvorlige bittskader i armen. Etter å ha blitt tatt under behandling er han nå utenfor livsfare.

GLAD I BRUS: Julius er en hund etter alt som er søtt, kan skru opp en kork og er spesielt glad i brus. Her feirer han bursdag med flokken og en flaske «Urge». Arkivfoto: Øistein Norum Monsen
GLAD I BRUS: Julius er en hund etter alt som er søtt, kan skru opp en kork og er spesielt glad i brus. Her feirer han bursdag med flokken og en flaske «Urge». Arkivfoto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det startet med at han ikke var seg selv. Han beit seg veldig kraftig i armen, og var helt fokusert på dette. I utgangspunktet bedøvet vi ham for å undersøke armen og for å behandle såret, sier Ølberg.

Likevel fortsatte Julius å bite, og kort tid etter at han hadde våknet fra narkose var stingene i armen revet opp igjen.

- Da begynte vi å lure. Vi hadde ingen god forklaring på hvorfor han oppførte seg som han gjorde. Derfor sendte vi ut en del prøver for å sjekke hva som kunne være galt.

- Kunne tatt livet av ham

Sjokket var stort da svaret på analysene kom og viste at Julius hadde fått i seg narkotiske stoffer.

- Det kunne tatt livet av ham. Det er snakk om farlige stoffer, og med måten han oppførte seg på så kunne han også skadd andre sjimpanser eller seg selv.

TENKER: Julius i sine yngre år. Foto: Arild Jakobsen
TENKER: Julius i sine yngre år. Foto: Arild Jakobsen Vis mer

Dyreparken kjenner foreløpig ikke til hvor høy konsentrasjonen av det narkotiske stoffet var i blodet, men frykter at stoffet i seg selv kan ha vært livstruende.

- Vi la ham i narkose i forbindelse med behandlingen av armen. Da hadde han samtidig masse narkotika i kroppen, som vi ikke kjente til. Det er klart at det er en stor risiko å bli lagt i narkose når man allerede har andre ukjente stoffer i kroppen, sier Ølberg.

Politiet har bedt dyreparken om å ikke opplyse hva slags narkotisk stoff det er snakk om, av hensyn til den videre etterforskningen.

- Ikke i tankene våre

Mistanken ble raskt rettet mot en plastflaske som ble funnet i innhegningen der Julius bor.

- Vi har ikke sett det, men besøkende i parken hadde sett at noen hadde kastet flaska inn til Julius og varslet dyrepasseren, sier Ølberg som håper at vitnene kontakter dyreparken eller politiet for å bringe klarhet i hva som har skjedd.

Ølberg opplyser at de har fått bekreftet at det farlige stoffet kom fra flaska, som skal ha blitt kastet inn til Julius.

- Det er første gang jeg har vært borti, eller i det hele tatt har hørt om noe som dette. Det var ikke engang i tankene våre når vi først behandlet ham for bittskadene våre, sier veterinæren.

Han er glad for at politiet tar saken på alvor, og sier at dyreparkens hovedfokus har vært på å sørge for at Julius blir frisk igjen.

- Han viste unormal oppførsel i noen dager etter behandlingen, men nå er han i stor grad tilbake til seg selv igjen, sier Ølberg som mener det er lite trolig at Julius vil få seinskader som følge av hendelsen.

TIL ANGREP: Julius ble hele Norges kjæledegge da han vokste opp i en menneskefamilie. Nå er han sjef i flokken, noe som gjør at det ikke lenger er trygt for fosterforeldrene å kose med ham. Vis mer Vis mer Vis mer

Politianmeldt

Forholdet er politianmeldt, og flaska skal nå undersøkes av politiet for ytterligere spor. Dyreparken jobber parallelt med å gjennomgå opptak fra alle overvåkningskameraer i Parken fra den aktuelle dagen.

Det var en familie som oppholdt seg inne i dyreparken den aktuelle dagen som henvendte seg til en dyrepasser og fortalte at de hadde sett at en person hadde kastet inn en plastflaske til sjimpansene.

- På det tidspunktet var det selvsagt ingen som visste hva flaska inneholdt. Overvåkningskameraet som er vendt inn mot sjimpanseområdet fanget opp kl. 11.20 at Julius går ut av bildet, og kommer tilbake noen sekunder seinere med en plastflaske, skriver Dyreparken i en pressemelding.

Det opplyses videre at Julius er den eneste av sjimpansene som kan skru opp en skrukork, og at han har vært glad i å drikke brus fra flasker.

Det var samme kveld at Julius begynte å oppføre seg unormalt. Det var ikke mulig å få kontakt med ham, og da de andre sjimpansene gikk inn ble han sittende igjen på Apeøya.

Dyreparken håper at politiet finner spor som kan føre til oppklaring av saken. Politiet er for øvrig interessert i å komme i kontakt med gjester som kan ha informasjon. Tips henvises til politiets tipstelefon 02800 ved etterforskningsleder Petter Sandell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer