Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Julius fra Trondheim ble reddet av Mengeles metode

Julius Paltiel pleide å spøke med at «Dødsengelen» Josef Mengele reddet livet hans i Auschwitz. I dag blir en plass i Trondheim oppkalt etter «nordmannen som nektet å dø».

I AUSCHWITZ:  Julius Paltiel fra Trondheim var for noen år siden tilbake i utryddelsesleiren Auschwitz, der han tilbrakte nesten to år som fange og slavearbeider i. Nylig mottok han erstatning for de medisinske eksperimentene som han ble utsatt for. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
I AUSCHWITZ: Julius Paltiel fra Trondheim var for noen år siden tilbake i utryddelsesleiren Auschwitz, der han tilbrakte nesten to år som fange og slavearbeider i. Nylig mottok han erstatning for de medisinske eksperimentene som han ble utsatt for. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det var norske politifolk i norske uniformer som kom for å hente 18-åringen Julius Paltiel. Hans eneste forbrytelse var å være født inn i en jødisk familie. Da han kunne vende hjem til Trondheim etter en tre års odysse gjennom nazistenes helvete, var de andre utryddet.

Auschwitz

Storebror Idar var allerede myrdet i gasskammeret da Julius ankom Auschwitz i begynnelsen av mai 1943. På den beryktede rampa i dødsleiren så han moren sin for siste gang. De uhyggelige opplevelsene fra vinteren i en tysk leir på Falstad i Trøndelag skulle vise seg å være barnemat sammenliknet med forholdene i den fryktede dødsleiren.

Men 19-åringen bet tennene sammen og bannet på at han skulle komme gjennom det med livet i behold.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?