Julius fra Trondheim ble reddet av Mengeles metode

Julius Paltiel pleide å spøke med at «Dødsengelen» Josef Mengele reddet livet hans i Auschwitz. I dag blir en plass i Trondheim oppkalt etter «nordmannen som nektet å dø».

I AUSCHWITZ:  Julius Paltiel fra Trondheim var for noen år siden tilbake i utryddelsesleiren Auschwitz, der han tilbrakte nesten to år som fange og slavearbeider i. Nylig mottok han erstatning for de medisinske eksperimentene som han ble utsatt for. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
I AUSCHWITZ: Julius Paltiel fra Trondheim var for noen år siden tilbake i utryddelsesleiren Auschwitz, der han tilbrakte nesten to år som fange og slavearbeider i. Nylig mottok han erstatning for de medisinske eksperimentene som han ble utsatt for. Foto: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Det var norske politifolk i norske uniformer som kom for å hente 18-åringen Julius Paltiel. Hans eneste forbrytelse var å være født inn i en jødisk familie. Da han kunne vende hjem til Trondheim etter en tre års odysse gjennom nazistenes helvete, var de andre utryddet.

Auschwitz

Storebror Idar var allerede myrdet i gasskammeret da Julius ankom Auschwitz i begynnelsen av mai 1943. På den beryktede rampa i dødsleiren så han moren sin for siste gang. De uhyggelige opplevelsene fra vinteren i en tysk leir på Falstad i Trøndelag skulle vise seg å være barnemat sammenliknet med forholdene i den fryktede dødsleiren.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer