Jumbokaprer var paranoid

Kenyaneren som nesten fikk en Boeing 747 til å styrte fredag lider av akutt paranoia, sier legene som har undersøkt ham. Han følte seg forfulgt av passasjerne bak, og løp fram i cockpiten for å slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27 år gamle Paul Kefa Mukonyi skapte fredag skrekkscener ombord i en jumbojet fra British Airways på vei til Nairobi. Den høyvokste og kraftige kenyaneren trengte seg inn i cockpiten og havnet i slåsskamp med pilotene, og flyet var bare sekunder fra å komme helt ut av kontroll. I løpet av noen få sekunder styrtet flyet flere tusen meter.

Mukonyi ble til slutt overmannet. Nå er han undersøkt nærmere av leger, og de mener at han ikke prøvde å skade sine medpassasjerer og besetningen. Han fikk rett og slett bare noia av all menneskene ombord.

- Han sa at folkene foran og bak han truet han. Han løp framover i flyet i den tro at han ble forfulgt av andre passasjerer, sier psykiater Frank Njenga ved Nairobi Hospital til nyhetsbyrået Associated press.

Jumbokapreren skal ha slitt med paranoia siden november. Han er fortsatt syk, og er ikke klar over at han nesten sendte 398 passasjerer og besetningsmedlemmer i døden.

- Alt han husker er at noen slo ham i ryggen og stakk en finger i øyet hans. Når han kom til seg selv var han skikkelig skremt. Han opplevde det slik at det var han som var i fare, sier en annen psykiater ved sykehuset.

Mykonyi studerer turisme i Lyon i Frankrike. Ifølge AP har han følt seg forfulgt og spionert på av en gruppe mennesker -for det meste nordafrikanere - siden i høst. Legene ser ikke bort i fra at sykdommen skal ha blitt utløst av stress i forbindelse med eksamen.

Han skal allerede i Lyon ha kontaktet politiet på flyplassen og sagt at han ble forfulgt, og at han var redd for å fly. På Gatwick utenfor London ble han fulgt til flyet av sikkerhetspersonell, og fikk beskjed om at «det tryggeste stedet du kan være er ombord i flyet».

Det er usikkert om det vil bli reist tiltale mot Mykonyi, men legene mener han er for syk til å kunne møte i retten. British Airways ser nå nærmere på sine sikkerhetsrutiner, spesielt når det gjelder låsing av døra inn til cockpiten.

FIKK NOIA: Paul Kefa Mukonyi følte seg forfulgt. Derfor løp han inn i cockpiten på jumbojeten. Nå husker han nesten ingenting.