Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juncker: - Vi kan ikke la vårt forhold til Russland dikteres av Washington

EU-kommisjonens president går hardt ut mot Obamas Russland-kritikk.

VIL BLI VENNER: EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, mener det er på tide at Europa jobber mot å forbedre forholdet til Russland. Bildet fra 2005 viser Juncker, da han som statsminister i Luxemburg møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL BLI VENNER: EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, mener det er på tide at Europa jobber mot å forbedre forholdet til Russland. Bildet fra 2005 viser Juncker, da han som statsminister i Luxemburg møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Moskva og Vesten har forverret seg kraftig de siste årene. Russlands president Vladimir Putin ble ikke mer populær etter at Russland forrige uke fløy de første bombetoktene over det de selv hevder var IS-styrker

Mandag denne uken måtte tyrkiske jagerfly jage vekk et russisk kampfly fra tyrkisk luftrom, og så seint som torsdag kveld skal fire russiske missiler som ble skutt mot Syria fra Kaspihavet, ha falt over Iran.

USAs president Barack Obama er blant de som har gått hardest ut mot Russlands nye rolle i Syria.

- Problemet her er Assad, og brutaliteten han har brakt over sitt folk. Det må stanse, sier Obama. Vi kommer ikke til å samarbeide med den russiske aksjonen, hvis mål er å knuse alle som er mot Assad, sa Obama for én uke siden.

- Kan ikke dikteres av USA EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, mener man bør ta en annen tilnærming og sier det er på tide at Europa strekker ut en vennlig hånd mot øst.

- Russland må behandles skikkelig. Vi kan ikke la vårt forhold til Russland dikteres av Washington, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

EU-landene sluttet seg til USAs sanksjoner mot Russland, etter at Putin presset gjennom annekteringen av Krim. Sanksjonene ble så strammet inn ytterligere da seperatister startet et opprør øst i Ukraina, med støtte fra Russland.

Samarbeidsklimaet mellom vesten og Moskva har ikke vært kjøligere siden den kalde krigen. Juncker mener derfor det er helt nødvendig å lette på spenningen.

- Vi må gjøre en innsats for å opprette et praktisk forhold til Russland. Det er ikke sexy, men det kreves nå. Vi kan ikke fortsette på denne måten, sa Juncker under et arrangement i Passau i Tyskland torsdag kveld. 

Den russiske tilstedeværelsen i Syria har blitt kraftig kritisert, blant annet av USA, som står i spissen for en internasjonal koalisjon med mål om å bekjempe IS i Irak og Syria. 

- Slipper tønnebomber over barn Fra talerstolen i FNs hovedforsamling forrige uke, tok Obama et oppgjør med dem som mener at al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

- Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama. 

- Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre. Vi kan ikke returnere til de gamle måtene å gjøre ting på, fortsatte den amerikanske presidenten. 

Både amerikanske og russiske styrker har bombet mål på bakken i Syria den siste tida. Offisielt er målet å ramme Den islamske stat (IS), men enkelte har ytret bekymring over at Putin også bomber mer moderate opprørsgrupperinger for å støtte Assad-regimets kamp mot alle opprørerne, ikke bare ramme ytterliggående IS, som er USAs uttalte mål. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!