<strong>VILL JUBEL:</strong> Titusenvis av demonstranter trakk ut på Tahrir-plassen i Kairo for å hylle Mohamed Mursi etter at han ble valgt som Egypts første demokratiske president 24. juni i fjor. Foto: KHALED DESOUKI / AFP PHOTO / NTB scanpix
VILL JUBEL: Titusenvis av demonstranter trakk ut på Tahrir-plassen i Kairo for å hylle Mohamed Mursi etter at han ble valgt som Egypts første demokratiske president 24. juni i fjor. Foto: KHALED DESOUKI / AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer

Juni 2012: Her feirer tusenvis av egyptere at Mohamed Mursi er valgt som president

Ett år seinere er Egypts første demokratiske president avsatt - til like stor jubel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jubelen brøt løs i 16.30-tida, 24. juni: Det muslimske brorskaps kandidat, Mohamed Mursi, hadde vunnet presidentvalget i Egypt.

Han fikk 51,7 prosent av stemmene, mens motstanderen Ahmed Shafiq, fikk 48,7 prosent.

Titusenvis av gledesstrålende egyptere strømmet ut på Tahrir-plassen, den største menneskemengden på plassen siden tidligere diktator Hosni Mubarak ble presset til å gå av litt over ett år tidligere.

Endelig hadde demonstrantene oppnådd sitt høyeste mål. Egypt hadde fått sin første, folkevalgte president, etter 30 år i Mubaraks jerngrep.

Men gleden varte ikke lenge.

12. august tok Mursi for alvor styringen i landet ved å oppheve et dekret som ga militærrådet den virkelige makten i landet. Han fjernet også rådets leder, Hussein Tantawi, som har styrt landet siden president Hosni Mubarak ble styrtet i februar 2011.

Utvidede fullmakter I november i fjor inntok demonstrantene igjen Tahrir-plassen etter at Mursi sendte ut et dekret som ga ham utvidede fullmakter slik at hans avgjørelser ikke kan overprøves av rettsvesenet før 22. november i år.

I desember i fjor kom det til voldelige sammenstøt mellom Mursis motstandere og tilhengere i forbindelse med valget på ny grunnlov. Flere ble drept. 64 prosent av velgerne sier ja til grunnloven i en folkeavstemning 15. og 22. desember, men opposisjonen nekter å godkjenne resultatet.

<strong>JUBEL IGJEN:</strong> Og her feirer de at Mursi er avsatt. Foto:  AFP PHOTO / EGYPTIAN TV / NTB scanpix
JUBEL IGJEN: Og her feirer de at Mursi er avsatt. Foto: AFP PHOTO / EGYPTIAN TV / NTB scanpix Vis mer

Striden bunnet i at grunnlovsutkastet ble hastelaget av i hovedsak islamister, etter at flere koptere, liberale og sekulære forlot den opprinnelige grunnlovsforsamlingen fordi de mente grunnloven var for islamistisk. Menneskerettighetsgrupper kritiserte grunnloven for ikke å beskytte ytringsfriheten og rettighetene til kvinner og minoriteter.

- Hele situasjonen uttrykker først og fremst en tilspisset maktkamp i et Egypt under forming. Selv om det formelt er knyttet til striden rundt den nye grunnloven, tror jeg det handler mer om en polarisering mellom Det muslimske brorskap og andre sekulære krefter, sa Midtøsten-professor Bjørn Olav Utvik ved universitetet i Oslo til Dagbladet den gang.

På toårsdagen for den egyptiske revolusjonen, 24. januar i år, blusset nye voldelige demonstrasjoner opp. Nær 60 mennesker ble drept på en uke i voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Dårlig økonomi Og på tross av at Mursi annulerte det omstridte fullmaktsdekretet allerede 8. desember, klarte han ikke å samle folket bak seg. Opposisjonen mente at han var i ferd med å samle all makt i Egypt i hendene til Brorskapet.

I tillegg erklærte landets grunnlovsdomstol nylig at landets valglov er grunnlovsstridig. Derfor var det ennå ikke valgt en ny nasjonalforsamling.

Samtidig har den økonomiske situasjonen i landet blitt stadig verre, og uroen har også rammet den viktige turistindustrien.

Forskningsdirektør ved Brookings Doha Center, Shadi Hamid, sier til USA Today at Mursis handlinger som president var drevet av en islamistisk tankemåte formet av tiår med forfølgelse og utestengelse fra makta.

- De islamistiske tendensene til paranoia og frykt for konspirasjoner var en del av motivasjonen hans det siste året, sier Hamid.

-Gedigen fiasko Resultatet var store konflikter og maktkamp med politiske rivaler, mens lite ble gjort for å forbedre livene til vanlige egyptere.

<strong>INNSATT:</strong> Mursi taler til tilhengerne sine på tahrir-plassen like etter at han ble valgt til president i fjor. Foto: EPA / MOHAMED ABDEL MOATY / NTB scanpix
INNSATT: Mursi taler til tilhengerne sine på tahrir-plassen like etter at han ble valgt til president i fjor. Foto: EPA / MOHAMED ABDEL MOATY / NTB scanpix Vis mer

- Det siste året under Mursi har vært en gedigen fiasko, sier forskningsdirektør i den amerikanske tenketanken Atlantic Council, Tarek Radwan, til USA Today.

Søndag, på ettårsdagen for Mursis innsettelse, kom det nok en gang til voldsomme demonstrasjoner. Over 14 millioner har trukket ut i gatene. Ifølge Al Jazeera ble 18 personer drept og over 200 skadd i konfrontasjoner i Kairo bare natt til onsdag.

Da presidenten hadde overskredet hærens 48-timers-frist på å løse krisen, var ringen sluttet. Egypts første demokratiske president var avsatt - året etter han ble innsatt.

<strong>DIKTATOR:</strong> Tidligere president Hosni Mubarak holdt Egypt i et jerngrep i 30 år, fram til han ble avsatt av demonstranter på Tahrir-plassen. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
DIKTATOR: Tidligere president Hosni Mubarak holdt Egypt i et jerngrep i 30 år, fram til han ble avsatt av demonstranter på Tahrir-plassen. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer