Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Junior følger pappas plan

USAs president George W. Bush har satt i gang en storstilt «ris og ros»-runde etter at Saddam Husseins regime falt i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polen erstatter blant annet Norge som stoppested på vei til Russland i slutten av mai.

For øvrig følger Bush sin fars plan fra 1991.

- Jeg er temmelig overbevist om at Bush-administrasjonen nå markerer hvem som er med USA og hvem som er mot USA. Det er jo ingen mellomting, og de som anses for å være mot USA, regnes som støttespillere for terrorister. Unge Bush følger pappas plan som handlet om å knekke Saddam Hussein, ordne opp i Palestina-spørsmålet og få orden på USAs økonomi. Så langt ligger junior bedre an enn sin far, sier førsteamanuensis Ole O. Moen ved Universitetet i Oslo, med USA som spesialområde.

Lage kart

Utenriksminister Colin Powells rundreise til Spania, Albania, Syria og Libanon er en del av «ris og ros»-runden.

Spania og Albania støttet USAs krig i Irak, mens både Syria og Libanon nå er under et sterkt press for blant annet å stanse den sjiamuslimske organisasjonen Hizbollah. Syria har også blitt advart mot å skjule masseødeleggelsesvåpen og irakere USA etterlyser.

- Powells reise er med på å trekke opp konturene av det USA ønsker seg i Midtøsten. Han er også i gang med å forberede toårsplanen, veikartet for fred, som er Bush-administrasjonens fredsløsning for Israel og palestinerne, sier Moen.

Han legger vekt på at Bush senior var langt hardere mot Israel enn det sønnen hans har vært. Mens Bush senior krevde at Israels statsminister skulle forhandle med palestinerne og truet med å stoppe pengeflommen fra USA, har George W. Bush så langt ikke vært i nærheten av å stille harde krav til Ariel Sharon.

Furten gutteklubb

Moen karakteriserer deler av Bush-administrasjonen som en furten gutteklubb, særlig når det gjelder Tyskland og Frankrike.

At Bush har sagt at den franske presidenten og utenriksministeren ikke ville bli invitert til ranchen i Texas i den nærmeste framtid, anser Moen som rent ut barnslig.

Støttespiller

Men den australske statsministeren John Howard var en velkommen gjest på Crawford-ranchen denne helga. Howard var blant USAs støttespillere i forbindelse med Irak-krigen.

- Det finnes nøkterne folk i Bush-administrasjonen som vil innse behovet for å få med FN i fredsprosessen i Irak. Iallfall som et alibi. Det samme gjelder å stille krav til Israel, og reagere på trusselen om masseødeleggelsesvåpen i Nord-Korea. Bush kan ikke ha et internasjonalt troverdighetsproblem foran presidentvalgkampen neste år, sier Ole O. Moen.

RIS OG ROS: En seierrik president George W. Bush hadde i helga Australias statsminister John Howard på Texas-ranchen sin. Dit kommer bare de som var med USA i krigen mot Irak. De som var mot, har fått beskjed om at de kan se langt etter et liknende besøk. Bushs hund Barney er imidlertid alltid til stede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media