Juntaen jakter fire munker

Munkene som organiserte protestene er på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire munker i Burma er på flukt fra Juntaens søkelys, melder den danske avisa Politiken.

De fire munkene skal ha hatt en avgjørende rolle i munkenes protester, melder Burmas statlige TV-stasjon, ifølge avisa.

En utsending fra regjeringen skal i dag har vært i møte med enkelte munker i byen Yangoon. Der bad de dem om å si hvor de fire munkene befinner seg.

Den burmesiske militærjuntaen innrømmet tidligere i dag at sikkerhetsstyrkene i landet forrige uke aksjonerte mot 18 buddhistiske klostre og pågrep over 700 personer, melder NTB.

– I alt aksjonert sikkerhetsstyrkene mot og gjennomsøkte 18 klostre, sier Hla Soe, som er direktør i innenriks-departementet i Burma, til statlig fjernsyn fredag.

– 109 munker og ni andre menn er fortsatt under etterforskning, sier han.

I dag sa også FNs spesialutsending til Burma at han stadig får rapporter om mishandling, tilfeldige arrestasjoner og forsvinninger, melder NTB.

Han la i dag fram en rapport om sitt fire dager lange besøk i Burma for FNs sikkerhetsråd.

SLO NED PROTESTENE: Militærjuntaene i Burma har slått hardt ned mot protestene som ble startet av munkene. Foto: GABRIEL MISTRAL/EPA/Scanpix
SLO NED PROTESTENE: Militærjuntaene i Burma har slått hardt ned mot protestene som ble startet av munkene. Foto: GABRIEL MISTRAL/EPA/Scanpix Vis mer

– Av spesiell bekymring for FN og andre internasjonale organisasjoner er de fortsatte og bekymringsfulle meldingene om mishandling utført av sikkerhetsstyrker og ikke-uniformerte elementer. Dette skjer spesielt om nettene under portforbudet og inkluderer raid mot private boliger, mishandling, vilkårlige pågripelser og forsvinninger, sa Gambari, ifølge NTB.

Han la til at det finnes ubekreftede rapporter om at antall drepte i Burma er langt høyere enn det offisielle tallet på rundt ti personer.

Generalsekretær Ban Ki-moon ga på sin side uttrykk for at militærjuntaens bruk av makt mot fredelige demonstrasjoner i Burma er «avskyelig og uakseptabel».

Det var på forhånd lave forventninger til fredagens møte i Sikkerhetsrådet, siden Kina og Russland har gjort det klart at de ikke synes sammenstøtene i Burma er en sak rådet bør ta opp til behandling. Begrunnelsene er at militæraksjonene mot de burmesiske demonstrantene ikke truer internasjonal fred og sikkerhet.

I går ble det klart at Juntaen er positive til å møte Aung San Suu Kyi. Men møtet vil bare finne sted hvis den tidligere fredsprisvinneren «tar avstand fra sine konfronterende holdninger, økonomiske sanksjoner og uakseptable krav».

Denne uka ble det også bekreftet at norsk UD har vært i møter med den burmesiske majoren som har sagt han vil søke asyl i Norge.

Flere melder at tilstanden i Burma nå er verre enn i opprøret i 1988. Ifølge uoffisielle tall ble så mange som 10 000 drept den gang.

Militærjuntaen har forsøkt å skjule overgrepene i landet de siste ukene. Men bilder av døde munker har allikevel kommet ut i mediene.

Juntaen jakter fire munker

Aktivister i Generation Students mener å ha talt 138 lik i Rangoons gater. Ingen av tallene kan spores til førstehåndskilder, og det er ennå ingen utenfor Burma som kjenner omfanget av drapene og henrettelsene.

PROTESTERER: Buddhistiske munker i Fillipinene protesterer mot juntaen i Burma.
PROTESTERER: Det er blitt protestert mot juntaen i store deler av verden.