Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jupiter truffet av gigant-objekt

- Teppefall om den hadde truffet oss.

BANG: Infrarøde bilder fra Keck-teleskopet på Hawaii viser flekken hvor nedslaget fant sted. Nøyaktig hva som traff gassgiganten og førte til et arr på størrelsen med jorda er ukjent. Foto: Paul Kalas/Michael Fitzgerald/Franck Marchis/LLNL/UCLA/UC Berkeley/SETI Institute
BANG: Infrarøde bilder fra Keck-teleskopet på Hawaii viser flekken hvor nedslaget fant sted. Nøyaktig hva som traff gassgiganten og førte til et arr på størrelsen med jorda er ukjent. Foto: Paul Kalas/Michael Fitzgerald/Franck Marchis/LLNL/UCLA/UC Berkeley/SETI Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere bekrefter at et massivt asteroide eller kometnedslag er årsaken til at en sort flekk på størrelse med jorda åpenbarte seg på planeten Jupiter denne uka.

«Arret» ble først observert 19. juli av den australske amatørastronomen Anthony Wesley, som tipset NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) om funnet.

15 år siden sist
- Vi var ekstremt heldige. Vi så Jupiter på akkurat riktig tidspunkt og på den riktige siden. Vi kunne ikke planlagt det bedre selv, sier forsker Glenn Orton ved JPL i en uttalelse.

Nøyaktig hva som traff planeten er ikke kjent. Orton sier til New Scientist at det kan ha vært en komet som var for lyssvak til at vi kunne se den fra jorda, eller en isblokk fra planetens nabolag.

Nedslaget på Jupiter, den desidert største planeten i solsystemet, skjedde nøyaktig 15 år etter at delene av kometen Shoemaker-Levy 9 traff gassgiganten som perler på en snor.

- NOE HELT NYTT: Anthony Wesley, den australske amatørastronomen som først så flekken, tok dette bildet. Nedslagsflekken fortoner seg som svart i synlig lys. Foto: ANTHONY WESLEY.
- NOE HELT NYTT: Anthony Wesley, den australske amatørastronomen som først så flekken, tok dette bildet. Nedslagsflekken fortoner seg som svart i synlig lys. Foto: ANTHONY WESLEY. Vis mer

Forskerteamet brukte NASAs infrarøde teleskop på toppen av vulkanen Mauna Kea på Hawaii for å få et detaljert bilde av flekken. Mistanken om at det kunne dreie seg om et værfenomen ble raskt avkreftet.

- Denne har alle kjennetegnene til SL-9 i 1994 (15 år siden i dag!). Partikler i stor høyde - ser ikke ut som et værfenomen i det hele tatt, twitret NASA-forsker Leigh Fletcher.

- Teppefall for jorda
Til Sydney Morning Herald sier Wesley at han er lykkelig for at Jupiter, som har to og en halv gang større masse enn alle de andre planetene i solsystemet til sammen, ligger i nabolaget.

- Det hadde vært teppefall om denne traff oss. Vi kan være veldig glade for at Jupiter gjør støvsugerjobben og suger opp disse store tingene før de treffer oss, sier Wesley.

JUBILEUM: Nedslaget denne uka fant sted 15 år etter at kometen Shoemaker-Levy slo ned på Jupiter. Kometen, som brøt opp i rundt 20 deler, dalte ned på planeten i tidsrommet mellom 16. og 22. juli. Foto: NASA
JUBILEUM: Nedslaget denne uka fant sted 15 år etter at kometen Shoemaker-Levy slo ned på Jupiter. Kometen, som brøt opp i rundt 20 deler, dalte ned på planeten i tidsrommet mellom 16. og 22. juli. Foto: NASA Vis mer

I observasjonsloggen skriver Wesley:

«Jeg kom tilbake til teleskopet rundt klokka 00.40 og la merke til en mørk flekk som roterte inn i synsfeltet ved sørpolen. (...) jeg trodde det sannsynligvis var en normal polarstorm. Men, etter hvert som den roterte videre og forholdene ble bedre, så forsto jeg at den ikke bare var mørk (...) Det tok ytterligere 15 minutter før jeg skjønte at jeg så noe helt nytt.»

UKJENT: Etter intensive observasjoner i timene etter observasjonen kunne NASA konkludere med at dette ikke dreide seg om et værfenomen, men nedslag. Nøyaktig hva som traff Jupiter er ikke klart, men det kan ha vært en komet. Foto: NASA/JPL/Infrared Telescope Facility
UKJENT: Etter intensive observasjoner i timene etter observasjonen kunne NASA konkludere med at dette ikke dreide seg om et værfenomen, men nedslag. Nøyaktig hva som traff Jupiter er ikke klart, men det kan ha vært en komet. Foto: NASA/JPL/Infrared Telescope Facility Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!