Jupiter truffet av gigant-objekt

- Teppefall om den hadde truffet oss.

BANG: Infrarøde bilder fra Keck-teleskopet på Hawaii viser flekken hvor nedslaget fant sted. Nøyaktig hva som traff gassgiganten og førte til et arr på størrelsen med jorda er ukjent. Foto: Paul Kalas/Michael Fitzgerald/Franck Marchis/LLNL/UCLA/UC Berkeley/SETI Institute
BANG: Infrarøde bilder fra Keck-teleskopet på Hawaii viser flekken hvor nedslaget fant sted. Nøyaktig hva som traff gassgiganten og førte til et arr på størrelsen med jorda er ukjent. Foto: Paul Kalas/Michael Fitzgerald/Franck Marchis/LLNL/UCLA/UC Berkeley/SETI Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere bekrefter at et massivt asteroide eller kometnedslag er årsaken til at en sort flekk på størrelse med jorda åpenbarte seg på planeten Jupiter denne uka.

«Arret» ble først observert 19. juli av den australske amatørastronomen Anthony Wesley, som tipset NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) om funnet.

15 år siden sist- Vi var ekstremt heldige. Vi så Jupiter på akkurat riktig tidspunkt og på den riktige siden. Vi kunne ikke planlagt det bedre selv, sier forsker Glenn Orton ved JPL i en uttalelse.

Nøyaktig hva som traff planeten er ikke kjent. Orton sier til New Scientist at det kan ha vært en komet som var for lyssvak til at vi kunne se den fra jorda, eller en isblokk fra planetens nabolag.

Nedslaget på Jupiter, den desidert største planeten i solsystemet, skjedde nøyaktig 15 år etter at delene av kometen Shoemaker-Levy 9 traff gassgiganten som perler på en snor.

Forskerteamet brukte NASAs infrarøde teleskop på toppen av vulkanen Mauna Kea på Hawaii for å få et detaljert bilde av flekken. Mistanken om at det kunne dreie seg om et værfenomen ble raskt avkreftet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer