Juridisk nøtt fra Elden

Alle trodde siste ord var sagt om Nokas-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Like før retten skulle heves la advokat John Christian Elden en vanskelig juridisk nøtt på rettens bord.

Høyesterett skal først 25. januar avgjøre om forsvarerne i Nokas-saken får innsyn i den siste delen av politiets avlytttingsmateriale.

Dommer Helge Bjørnestad var innstilt på å heve retten, men advokat Elden hevdet at det ville gi grunnlag for påsatnd om saksbehandlingsfeil.

Og er det noe dommer Bjørnestad for all del vil unngå i denne saken, er det krav om ny behandling på grunnlag av saksbehandlingsfeil.

Retten trakk seg derfor tilbake og har nå brukt over en time på å diskutere den videre framgangsmåten.

Aktor Arild Dommersnes mente det ikke var noe i veien for at retten kunne ta saken opp til doms før Høyesteretts avgjørelse foreligger.

Bønn fra Betew

Dommer Helge Bjørnestad ga etter prosedyrene de tiltalte anledning til å komme med et siste hjertesukk, som han sa.

Bare Metkel Betew av de tiltalte hadde noe å meddele.

-Ærede rett, dere er oppegående mennesker som er interessert i få fram sannheten. Derfor må dere ikke tro på NNs vitneprov her i retten. Aktoratet har rett til å legge fram tidligere dommer mot meg.

- Men jeg føler at dommene brukes for å svartmale meg. Jeg har sonet og gjort opp for meg. Jeg ber retten gi meg en fordomsfri og rettferdig behandling, dette ranet har jeg ikke vært med på, sa Metkel Betew.

Aktor har lagt ned påstand om 21 års forvaring for Metkel Betew.

Allerede i mars kan det vært klart for ankebehandling av Nokas-saken i Gulating lagmannsrett.Da skal hele saken belyses i sin fulle bredde nok en gang, med tiltaltes forklaringer og full vitneførsel.

Behandlingen i lagmannsretten vil skje i de samme provisoriske lokalene i menighetshuset på Forus.

I RETTEN: John Christian Elden og aktor Arild Dommersnes.