Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juris (50) kom til Norge for å jobbe - havnet i koma etter arbeidsulykke

Latviske Juris Dombrovskis ble skadd for livet da han falt ned fra et usikret stillas på jobb i Tromsø. Nå vil ingen ta ansvar for ulykken.

FORTVILET: Lolita Dombrovska er i sorg etter at ektemannen Juris Dombrovskis falt ned fra et stillas og ble alvorlig skadd på jobb. Nå fortviler familien fordi oppdragsgiveren ikke vil ta ansvar og sykehuset har sendt Juris tilbake til Latvia. Foto: Privat
FORTVILET: Lolita Dombrovska er i sorg etter at ektemannen Juris Dombrovskis falt ned fra et stillas og ble alvorlig skadd på jobb. Nå fortviler familien fordi oppdragsgiveren ikke vil ta ansvar og sykehuset har sendt Juris tilbake til Latvia. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med en kollega skulle Juris Dombrovskis 29. oktober jobbe med en garasje i Vikran i Tromsø kommune. Det rundt tre meter høye stillaset ved garasjen hadde ikke rekkverk, og det var da de to skulle løfte en treplate at Juris skled, falt av stillaset og landet på hodet.

Skadene var alvorlige, og familiefaren ble fraktet til Universitetsykehuset i Nord-Norge (UNN). Noen måneder før ulykken hadde Juris reist fra kona Lolita og tre barn for å søke lykken i Norge, slik at han kunne forsørge dem bedre.

- Kanskje vil han aldri snakke eller røre seg igjen. Han åpner øynene innimellom, men legene sier han ikke fester blikket, sier sønnen Rihards Dombrovskis (25).

- Dette er veldig tungt for oss. Vi er så redde for framtida nå.

Høye utgifter Nå fortviler familien på fire fordi arbeidsgiveren ikke vil ta ansvar for ulykken, og fordi sykehuset tirsdag sendte Juris tilbake til Latvia. De frykter han ikke skal få god nok behandling i Latvia og at de ikke skal ha råd til å betale for den.

- Jeg synes arbeidsgiver bør ta ansvar. Vi har blitt fortalt at de medisinske utgiftene vil bli veldig høye, og frykter for framtida. Vi vil ikke ha noe ekstra penger til oss selv, det viktige er at faren min får riktig hjelp, sier sønnen.

Mannen som eier garasjen Juris og kollegaen jobbet på da ulykken skjedde, mener han leide dem inn som selvstendig næringsdrivende og at han ikke har noe ansvar.

- Jeg hyrte dem inn som privatperson, og kan ikke se at jeg har noe ansvar for ulykken, sier han.

- Egen risiko Ifølge hans advokat, Thor Hager Thorkildsen, hadde de avtalt en betaling på 50 000 kroner, men ikke signert noen kontrakt. Ulykken skal ha skjedd før oppdragsgiver hadde fått noen faktura.

- Han har ikke noe arbeidsgiveransvar her. De påtok seg oppdraget for egen regning og risiko, sier Thorkildsen.

- Han har som medmenneske forsøkt å ta ansvar for dette, og har blant annet tilbudt familien fra Latvia å bo hos ham når de kom til Norge etter ulykken. Men økonomisk ansvar har han ikke, sier advokaten.

- Var dette svart arbeid?

- Nei, det var det ikke. Det var avtalt pris pluss moms, og arbeiderne skulle sende faktura, sier Thorkildsen.

- Ansvarsfraskrivelse Advokat Ieva Rise representerer Juris og familien. Hun mener det ikke er noen tvil om at Juris var arbeidstaker da ulykken skjedde.

- Han hadde ikke noe firma og var derfor ikke selvstendig næringsdrivende. Han ønsket å forsørge familien, og oppdragsgiveren ønsket billig arbeidskraft. Det ble aldri signert noen kontrakt. Dette er en måte å fraskrive seg ansvar på og utnyttelse av østeuropeiske arbeidere i en vanskelig situasjon, sier hun.

Rise mener Juris har krav på forsikring i henhold til loven om yrkesskade. Rise forsøkte flere ganger å motsette seg at Juris ble sendt tilbake til Latvia, og mener han burde fått bli på sykehus i Norge fram til saken er ferdig etterforsket av politiet.

FALT FRA STILLAS: Det var idet de to latvierne skulle løfte en treplate at Juris Dombrovskisk skled og falt omtrent tre meter ned fra stillaset. Foto: Tino Schott
FALT FRA STILLAS: Det var idet de to latvierne skulle løfte en treplate at Juris Dombrovskisk skled og falt omtrent tre meter ned fra stillaset. Foto: Tino Schott Vis mer

- Kona er redd hun må ta imot ham hjemme og ikke skal ha råd eller mulighet til å hjelpe ham. Det er hun som vil måtte betale for rehabiliteringen, og han kan havne på et pleiehjem hvor han faktisk ikke får rehabilitering, sier hun.

Følger opp Johan Fruebotten, tilsynsleder i Arbeidstilsynet Nord-Norge, bekrefter at de følger opp saken, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere.

- Jeg vil ikke si noe konkret om den saken før vi er ferdige med den, sier han.

Morten Storseth i Arbeidstilsynet forteller generelt at hvilket ansvar du har som enkeltperson kommer helt an på om du ansetter en som driver eget foretak eller ikke. 

- Hvis du benytter en som driver et foretak har de selv ansvar for egen sikkerhet. Ansetter du noen som ikke driver foretak må du være oppmerksom på at du blir arbeidsgiver for vedkommende og har ansvar for at arbeidsplassen er sikker og tilrettelagt, sier han.  

- Setter du noen til å klippe gress må du sørge for opplæring, at de har vernesko og hørselvern, og setter du noen til å jobbe i en stige, skal du vite at stige ikke skal brukes for oppgaver som tar litt tid, f.eks. maling av et hus. Du skal da vurdere å bruke lift eller stillas. Du blir som en leder i et lite byggefirma.

Etterforsker saken Rolf Olav Sollied, etterforsker ved økotemaet ved Troms politidistrikt, forteller at politiet fortsatt etterforsker saken.

- Vi var på åstedet etter ulykken, og skal nå straks gjøre en god del avhør i saken. Vi er kjent med at dette dreier seg om en utenlandsk mann og at tilstanden hans er alvorlig, sier han.

Universitetsykehuset i Nord-Norge ønsker ikke å kommentere Juris' situasjon på grunn av taushetsplikten.

- Men vanlig prosedyre er slik at pasienter som er våkne og trenger å  rehabiliteres overflyttes til rehabiliteringsenhet i sitt hjemland. Språklig kommunikasjon og nærhet til familie har stor betydning for å oppnå et godt rehabiliteringsresultat, sier Jan Fredrik Frantzen ved sykehusets kommunikasjonsavdeling.

FØR ULYKKEN: Juris Dombrovskis sammen med hele familien på datteren Marlenas bryllupsdag. Fra venstre: Kristina, Rihards, Lolita, Marlena, Arvids, Juris, Oskars og Dace. Foto: Privat
FØR ULYKKEN: Juris Dombrovskis sammen med hele familien på datteren Marlenas bryllupsdag. Fra venstre: Kristina, Rihards, Lolita, Marlena, Arvids, Juris, Oskars og Dace. Foto: Privat Vis mer