Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jurist Anine Kierulf: - Motbør er ikke knebling

Kierulf råder alle som deltar i samfunnsdebatten til å bidra til en bedre offentlighet, og har flere råd.

<b>- INKONSEKVENT:</b> - Det blir noe inkonsekvent å mene at andre må slutte å bruke virkemidler som gjør det vanskelig å være henne i debatten, mens hun kan bruke de virkemidlene hun vil mot sine meningsmotstandere, sier Kierulf. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- INKONSEKVENT: - Det blir noe inkonsekvent å mene at andre må slutte å bruke virkemidler som gjør det vanskelig å være henne i debatten, mens hun kan bruke de virkemidlene hun vil mot sine meningsmotstandere, sier Kierulf. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen gikk Sylvi Listhaug av som justisminister. Da hun møtte pressen, leste hun opp en tekst, som hun også la på Facebook-siden sin.

Der sa hun blant annet: «Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid.»

- Motbør er ikke knebling

Kort etter la jurist Anine Kierulf ut en kort tekst på Twitter og Facebook, som raskt ble delt videre:

«Også det rare som sies om ytringsfrihet i dag, er vernet av ytringsfriheten. Men for ordens skyld:

1. Ytringsfrihet gir deg ikke krav på å få gjennomslag for det du mener.

2. Motbør mot meningsinnhold og virkemidler er ikke knebling. Det er andres bruk av den samme ytringsfriheten som du har.»

Til Dagbladet sier hun at det som har skjedd i denne saken ikke har så mye med ytringsfrihet å gjøre. Ytringsfriheten er den samme for alle.

- Handler om hvordan det oppleves å delta i debatten

Det handler derimot om hvordan ytringsklimaet rammer dem som deltar i samfunnsdebatten.

- Alt som har blitt sagt i dag er lov å si. Dette handler om hvordan det oppleves å delta i offentlig debatt med standpunkter som er, eller som man selv opplever som politisk kontroversielle. Det hun sier er at hun har opplevd det svært ubehagelig å si det hun mener. Og det er en opplevelse som ikke skal latterliggjøres. Det er et problem for offentlig debatt hvis folk ikke kan si det de mener – også de som har så mye makt som en justisminister. Men det er ikke gitt at det er mer ubehagelig for henne å delta i samfunnssamtalen enn for andre.

Løsningen på dette problemet, mener hun er at man blir mer trent på å være saklig uenig – at man diskuterer sak, uten at man blir tendensiøs, begynner å spekulere i andres motiver eller bryter for mange saklighetsregler. Det er ikke gjort i en håndvending.

Kierulf påpeker at retorikk er overtalelseskunst, at det handler om å få med seg velgere.

- Vinkling og spissing er virkemidler som tas i bruk – i politikken, så vel som i pressen. Mye kunne vært fremstilt sakligere, men det er ikke nødvendigvis bare av det gode. Utfordringen er når retorikken går så langt at den undergraver muligheten for reell debatt – enten fordi budskapet forsvinner, eller fordi folk ikke orker å delta i samfunnssamtalen lenger, at hele grupper av stemmer eller synspunkter blir borte.

Blir tillagt motiver selv, og tillegger andre motiver

I teksten Listhaug la ut på Facebook, skrev hun som nevnt at: «hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid.»

- Der bryter hun med et grunnleggende krav i saklighetslæren, nettopp å unngå å tillegge andre motiver, sier Kierulf.

- Alle gjør dette fra tid til annen, men det er pussig å gjør det til fanesak for en avgang som nettopp er foranlediget dels av at hun selv ble tillagt et motiv hun ikke kjente seg igjen i: Å nøre opp under hatet som førte til terroren 22. juli 2011.

REFSER: KrF-leder Knut Arild Hareide tar klar avstand fra Sylvi Listhaugs virkelighetsoppfattelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kierulf mener Listhaug selv kunne vært et bedre forbilde for hvordan den offentlige samtalen kan være inkluderende og åpen overfor andre typer synspunkter.

- Det blir noe inkonsekvent å mene at andre må slutte å bruke virkemidler som gjør det vanskelig å være henne i debatten, mens hun kan bruke de virkemidlene hun vil mot sine meningsmotstandere.

Gir råd for en bedre debatt

Kierulf foreslår enkle grep for å bedre debatten for alle.

- Hvis man både er rausere i møte med andres synspunkter, og har som utgangspunkt at man prøver å tolke dem i beste mening, gjør det det enklere for andre å si noe. Hvis man i tillegg prøver å tenke gjennom hvordan ens egne utsagn kan bli oppfattet, og formulere seg på måter som ikke gir helt beng i dette, er mye gjort, sier hun.

- Og så må man tåle at det medfører et visst ubehag å delta i offentlig debatt, det er ikke så gøy å bli motsagt, særlig ikke hvis motparten har bedre argumenter. Men det er den prisen det kan ha å bruke ytringsfriheten sin – det er ikke friksjonsløst å være en ansvarlig borger.

Det er heller ikke noe problem å snu, mener juristen.

- Hvis man sier noe som veldig mange reagerer på, som oppfattes annerledes enn det man hadde tenkt, er det ikke verre enn å beklage, og prøve å gjøre det bedre neste gang.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
DETTE SA HUN TIL PRESSEN: Sylvi Listhaug gikk i dag av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!