Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jurist-Norge tok farvel med Nordhus

Familie og venner og det juridiske Norge fulgte i går Alf Nordhus til hans siste hvilested. Norges kanskje dyktigste og ubestridt mest kjente og omstridte forsvarsadvokat siden krigen ble gravlagt ved Vestre Aker kirke i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som tok farvel var dommere han hadde prosedert for, riksadvokater og statsadvokater han hadde slåss mot i retten, juridiske professorer han hadde kranglet med i pressen og justisministrer han aldri lot være i fred.

I går tok de avskjed i takknemlighet. De som hadde tapt saker mot ham, og de som hadde vunnet.

I sin minnetale over Alf Nordhus trakk redaktør Harald Stanghelle fram opprøreren, som hele sitt liv kjempet mot autoriteter, og som selv endte som en opprørsk nasjonaladvokat med bronsebyste i Oslo tinghus.

- Han var advokaten som ga begrepet aktivt forsvar et innhold. Som fikk ry som skrankens mester, men med tvilen som det mest fornemme arbeidsprinsipp. Det ble triumfer og nederlag, men det ble aldri faglig stillestående og kjedelig, sa Stanghelle.

Gunnar Prestegård, som forrettet ved begravelsen, minnet om det sterke og samtidig tolerante mennesket Alf Nordhus.

- Han var ingen trofast kirkegjenger, og ikke det vi forbinder med en indremisjonsmann. Men det som er fortalt om hans liv kan stå som en minnekrans om ham, også her i kirken, sa han.

Også flere klienter, frikjente og straffedømte, sto i går på kirkegården i takknemlighet for det forsvar han ga dem gjennom rettsapparatets mange instanser. Til han selv ble syk og hjelpetrengende og nå har gått gjennom siste ankeinstans.

AVSKJED: </B>Sønnene Svein Harald Nordhus (t.v) og Alf Nordhus jr. går foran og bærer båren til Alf Nordhus gjennom kirkedøra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!