Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikt med NAV:

Jurist om NAV-regelverk: - En fattigdomsfelle

- Man kan ikke endre folkehelsa ved å gjøre regelverket strammere, sier Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett til Dagbladet.

KRITISK: Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett, mener at regelverket i NAV praktiseres strengere enn nødvendig. Foto: Advisio Advokat AS
KRITISK: Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett, mener at regelverket i NAV praktiseres strengere enn nødvendig. Foto: Advisio Advokat AS Vis mer

Fredag skrev Dagbladet om Elin Marie Jahren (40) som frykter å måtte selge huset etter å ha blitt rammet av innstramminger i NAV-regelverket.

Innstrammingene, som ble iverksatt 1. januar 2018, betyr et kortere løp på arbeidsavklaringspenger (AAP) - fra fire til tre år. I tillegg er vilkårene for å få utvidet perioden innskrenket og forlengelse av stønaden kan bare gis i to år.

Jahren og sønnen på 9 år lever nå på til sammen 16 500 kroner i stønader i måneden. Jahren, som i fire år har jobbet for å komme seg tilbake til arbeidslivet i samråd med NAV, mistet stønaden etter å ha nådd maksgrensa for AAP i fjor. Hun føler at hun blir urettmessig rammet av det nye regelverket.

Målet med regjeringens innstramminger i regelverket er å få flere mottakere av AAP tilbake i jobb raskere.

- Regelverket praktiseres på en strengere måte enn nødvendig, sier Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett til Dagbladet.

Noen NAV-klienter, som har gått på arbeidsavklaringspenger for å komme seg tilbake i arbeid, opplever at regelverket har motsatt effekt, ifølge advokat Lægreid.

Blir sosialklienter

Lægreid kjenner ikke Jahrens sak, men forteller at han har klienter, som i samarbeid med NAV og lege har jobbet for å komme seg tilbake til arbeidslivet. Grunnet innstramming i regelverket opplever de nå å bli sosialklienter.

- For disse er det et stort tilbakeskritt å miste ytelsen akkurat i det momentet de kanskje kunne ha lyktes, etter mange år på stønad, sier han.

Med bortfall av AAP-stønad mister man også pensjonsgivende inntekt. I tillegg er vilkårene for å få sosialhjelp at man ikke kan eie noe.

- Det er klart at dette er en fattigdomsfelle. For å få sosialhjelp må man være helt på felgen. Det betyr at man må selge unna verdier som bolig for å frigjøre midler. Disse må brukes opp før man får sosialhjelp, sier han.

Sosialhjelp vurderes også ut fra ektefelles inntekt.

- Derfor kan resultatet bli at man ender opp med 0 i inntekt. En konsekvens kan være at familielivet sprekker fordi det er umulig å fortsette samlivet grunnet økonomien. Man må flytte for å få sosialhjelp, sier advokaten.

GIR ERFARING: Bydel Alna og NAV Alna har gått sammen om «Jobbprosjektet 2018». Nå er 40 ungdommer i sommerjobb i bydelen. Et av målene er å gjøre dem bedre rustet i møte med arbeidslivet. Reporter: Veronica Turnage / Video: Emilie Rydning Vis mer

Streng behandling av syke mennesker

Ifølge Lægreid kan det virke som om regelendringen har ført til en automatikk i at det blir avslag på søknader om forlengelse av AAP-stønaden etter at man har gått ut makstida på arbeidsavklaringspenger.

Advokaten mener det er NAV-direktoratets rundskriv som legger opp til en for streng tolkning av reglene.

- Det er problematisk at NAV hevder at etaten bare følger ordre fra politikerne, når dette faktisk ikke er hele sannheten. Det virker som om det er flere som etter lovens ordlyd skulle ha fått forlengelse, men som omfattes av en praksis som gjør at de nå ikke får det.

Gjør ikke folk friskere

Han mener det er lite hensiktsmessig å gi avslag til de som er midt i et avklaringsløp.

- For disse personene virker det som om de kaster bort innsatsen som er blitt lagt ned i avklaringsløpet gjennom flere år.

Han understreker at de som går på arbeidsavklaringspenger lenge gjør det med god grunn.

- For eksempel kan helsekø være en relevant omstendighet for at det har gått lang tid og at man som mottaker har behov for forlengelse, sier Lægreid.

Han understreker også at denne gruppa er sårbar for ny sykdom og uforutsette hendelser.

- Man kan stille spørsmål ved om systemet fanger opp slike omstendigheter. Man kan ikke endre folkehelsa ved å gjøre regelverket strammere, sier Lægreid.

- Ikke frisk av å jobbe

Advokaten påpeker også at tanken om at man blir frisk av å jobbe ikke gjelder for alle.

- Eksempelvis blir ME- pasienter syke av å bli presset tilbake i jobb. Man får dessverre inntrykk av at regjeringen mener mottakerne går på NAV av latskap, men det er jo fordi de er syke, sier han.

Avviser automatisk avslag

NAVs ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV avviser automatikk i avslag på på søknader om forlengelser av AAP.

- Det gjøres en grundig vurdering av hver enkelt sak av NAV-kontor og NAV Arbeid og ytelser, sier hun.

- En innstramming vil alltid føre til at noen som tidligere ville fått ikke lenger får. Vi har både i forkant av, under og etter nytt regelverk kom, vært i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet om hvordan vi skal forstå regelendringen og hvordan vi skal praktisere den. Når politiske myndigheter har tatt en beslutning, er det vår jobb å følge den.

Ifølge Monland gir ikke ventetid på behandling NAV mulighet til å forlenge perioden med AAP.

Helsegevinst av arbeid

- Ifølge regelverket vil helsekøer bare kunne inngå i vurderingen av forlengelse dersom personen har ventet på medisinsk utredning før vedkommende kunne begynne på behandling eller arbeidsrettet tiltak.

Ifølge Monstad har NAV aldri ment at alle blir friskere av å jobbe, men:

- Forskning viser at mange har god helsegevinst av å være i arbeid.

Ifølge Monland er kvaliteten på saksbehandlingen god.

- Tall fra NAV Klageinstans viser at det i perioden 2016-2018 er blitt en stadig lavere andel saker som omgjøres på dette området. I samme periode er det blitt flere klagesaker. Det tilsier at kvaliteten på saksbehandlingen i NAV Arbeid og ytelser er god.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling