<strong>HENLAGT:</strong> Blogger Sophie Elise Isachsen anmeldte flere personer for å ha skrevet grove trusler. Politiet har henlagt saken, noe mange reagerer på. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
HENLAGT: Blogger Sophie Elise Isachsen anmeldte flere personer for å ha skrevet grove trusler. Politiet har henlagt saken, noe mange reagerer på. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Jurist om Sophie Elise-henleggelsen:
- Helt umulig å forstå

- Om ikke politiet tar slike trusler alvorlig, så er en ille ute, mener jurist Ingrid Lauvås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sophie Elise Isachsen anmeldte en rekke Facebook-brukere som oppfordret til vold, voldtekt og drap på henne.

I går kom det fram at politiet henla anmeldelsene, på grunn av det de mente var manglende bevis i saken.

- Jeg har virkelig kjent på at man blir veldig liten mot et stort, tungt system, fortalte Sophie Elise, via sin manager Marte Schei, i en uttalelse til Dagbladet.

- Umulig å forstå

Henleggelsen har ikke gått upåaktet hen, og advokat Ingrid Lauvås, som ikke er knyttet til saken, er en av dem som reagerer.

- Når man blir utsatt for noe slikt, så forventer man jo at politiet tar oppgaven seriøst.

Ingrid Lauvås jobber i advokatfirmaet Eurojuris Haugesund.
Ingrid Lauvås jobber i advokatfirmaet Eurojuris Haugesund. Vis mer

- Det oppfordres til vold, voldtekt og drap, noe som er åpenbare straffbare hendelser. Om politiet har fått skjermdumper av slike trusler, så får de ikke bedre bevis enn det. Det er umulig å forstå denne henleggelsen, forteller Lauvås til Dagbladet.

Hun forklarer videre at eneste grunn til henleggelse, om politiet har slike skjermdumper, må være at de anmeldte ikke har forstått at de har ytret seg slik.

- Men det argumentet vinner man ikke fram med. Min erfaring er at politiet ikke tar slikt så alvorlig. Jeg vet ikke om det er fordi det ligger på nett, og at man dermed får en distanse til det, men internett er jo det nye samfunnet. Politiet må ta tak i slikt kjapt, hvis ikke er en ille ute.

- Mer enn nok bevis

Hun reagerer på politiets begrunnelse om manglende bevis i saken.

- Skjermdumpene burde selvfølgelig være nok, så lenge politiet har dokumentasjon på avsender. Politiet bruker jo selv SMS og chattelogg i straffesaker som bevis, så hvorfor ikke skjermdumper? Du får jo ikke bedre bevis enn det.

Stopper ikke alltid med ytringer

Lauvås har gjennom sin advokatkarierre selv erfaring med trusler ytret på sosiale medier.

For syv år siden hadde hun en klient, en mann i 30-åra, som opplevde trusler og æreskrenkelser fra personer i en Facebook-gruppe.

Gruppen hadde rundt 2000 medlemmer.

Lauvås forteller at det i hans situasjon ikke stoppet med trusler på nettet.

- Det endte opp i en fysisk trusselepisode. Det viser at når en slik gruppe får lov til å fungere, så kan de ase hverandre opp, og det kan ende med fysiske konfrontasjoner.

Saken fra 2010 handlet om ei 15 år gammel jente fra Karmøy, Amalie, som i flere år hadde følt seg forfulgt av nabomannen, altså klienten til Lauvås.

En Facebook-gruppe ble opprettet for å vise støtte til jenta, men utviklet seg fort til å bli truende mot mannen.

Det hele endte i en væpnet politiaksjon, etter at mannen fortalte politiet at fire personer hadde oppsøkt ham hjemme og truet ham med våpen.

Klage sendt til statsadvokat

Lauvås har også skrevet en informasjonsartikkel om ytringsfrihet i sosiale medier gjennom firmaet hun er ansatt i, Eurojuris Norge.

- Budskapet er at folk må forstå at det er akkurat like straffbart å skrive ting på sosiale medier som å si ting muntlig, og det tror jeg ikke folk forstår. Det er ikke bare like straffbart, men også mye enklere å bevise. Noe denne saken viser at det tilsynelatende ikke er, da.

Det var Sør-Øst politidistrikt som behandlet toppbloggerens anmeldelse, og som valgte å henlegge saken.

Politiinspektør Magnar Pedersen vil ikke gå inn på detaljer i henleggelsen, da den er påklagd. Nå blir den behandlet av statsadvokaten i Buskerud og Telemark, opplyser han.

- Klagen ble sendt over i slutten av juli. Det blir uriktig av oss i påtalemyndigheten og i politiet å kunne kommentere saken videre før statsadvokatens avgjørelse foreligger, forteller Pedersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer