Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jurist: Tusenvis av byggetillatelser i strandsonen er ulovlige

Tusenvis av tillatelser til å bygge i 100-metersbeltet langs sjøen er ulovlige fordi departementet tolket loven feil fra 2009 til 2017, hevder jurist.

ULOVLIGE BYGGETILLATELSER: 5 av de 51 reguleringsplanene på Hvaler er laget før den nye Plan- og bygningsloven, men hvis det er gitt byggetillatelser som følger de gamle reguleringsplanene, men ikke den nye loven, så mener jurist Winge at de kan stride mot loven. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
ULOVLIGE BYGGETILLATELSER: 5 av de 51 reguleringsplanene på Hvaler er laget før den nye Plan- og bygningsloven, men hvis det er gitt byggetillatelser som følger de gamle reguleringsplanene, men ikke den nye loven, så mener jurist Winge at de kan stride mot loven. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en strid mellom jurister, Sivilombudsmannen og Kommunal- og moderniseringsdepartementet endret departementet tolkningen sin av Plan- og bygningsloven i mars 2017. Dermed ble det klart at fra 2009 til 2016 ble minst 7.000 tillatelser til å bygge i strandsonen gitt i strid med den nye plan- og bygningsloven, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Nikolai Winge, førsteamanuensis i forvaltningsrett ved Universitetet i Oslo, betegner saken som «en massiv og ulovlig nedbygging av strandsonen med departementets velsignelse».

– Det departementet nå bør frykte aller mest, er at noen bestemmer seg for å prøve en av de minst 7.000 ulovlige byggetillatelsene rettslig.

– Hva om en interesseorganisasjon, som Turistforeningen, Naturvernforbundet eller Sabima, går til søksmål med krav om omgjøring? Da kan det bli snakk om massesøksmål. Dette er en tikkende bombe, sier juristen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver til Apollon at lovavdelingen legger til grunn at gitte tillatelser ikke skal tas opp til ny behandling.

Winge mener kommuner kan måtte vurdere på nytt tillatelser som er gitt, men ennå ikke bygget ut og kommunale bygg som er reist i strid med loven.

– En privatperson som har fått tillatelse til å bygge hytte i strandsonen, får neppe krav om å rive en oppført hytte. Her må hensynet til en uskyldig borgers innrettelse veie tyngst, sier Winge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!