Jurist vil lage hackergruppe for å avsløre samehatere

Jurist og førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø vil bruke hackere til å overvåke og avsløre folk som hetser samer og urbefolkningsgrupper.

HACKERBRUK: Jurist og førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø vil bruke hackere til å overvåke og avsløre folk som hetser samer og urbefolkningsgrupper. Foto: Bjørn Jørgensen
HACKERBRUK: Jurist og førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø vil bruke hackere til å overvåke og avsløre folk som hetser samer og urbefolkningsgrupper. Foto: Bjørn Jørgensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Somby er kjent som en frittalende talsmann i samiske spørsmål. Torsdag la han ut en melding på Facebook der han konkret søket etter hackere, skriver Nordlys.

- Jeg registrerer med skuffelse den debatten som har gått på nett i kjølvannet av saken om enkelte samer som vil vrenge kofta si i protest mot at Tromsø ikke vil innføre forvaltningsområde for samisk språk. Det er bakgrunnen for utspillet, sier han til avisen.

Han mener at Fremskrittspartiet er den fremste eksponenten for rasisme mot samer i det norske samfunn. Men juristen mener at de som står bak de digitale plattformene hvor det han mener er rasisme finner sted, er like ille.

- Mitt synspunkt er at Nordlys og iTromsø er de verste i Norge, sier Somby.

Han understreker at han ikke er ute etter å angripe Frp, Nordlys og iTromsø.

- Nei, ikke først og fremst, men det er et behov for at vi organiserer oss for å overvåke og avsløre de som driver med hatefulle ytringer mot samer og urbefolkningsgrupper, sier Somby.

Han mener at han ikke har andre muligheter.

- Nå må vi samle ungdommen og se hva vi kan gjøre på nett. Sånn som situasjonen er nå, er vi forsvarsløse. Jeg ser ingen annen mulighet til å tromme sammen noe à la Anonymous, som er anonyme hackere, sier Somby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer