Jurister gikk på nigeriasvindel

Svindlerne har begynt å sende deg brev i posten. Rundt 40 nordmenn, inkludert to jurister, har tapt store summer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom du har vunnet noe som er for godt til å være sant, så er det som regel det, sier rådgiver ved hvitvaskingsavdelingen i Økokrim til Dagbladet.no.

Tusenvis av nordmenn har den siste uka fått brev i posten fra det spanske lotteriselskaper. I brevene står det at mottakeren er den heldige vinneren av flere hundretusen kroner i det spanske gigantlotteriet El Gordo. Pengene får de etter å ha betalt inn et gebyr på ti prosent av gevinsten. Flere nordmenn har gått på den nye svindelen Daglig mottar Økokrim rundt hundre henvendelser fra nordmenn som tror de er svindlet, skriver Adressa.no i dag.

40 nordmenn lurt

Mellom 30 og 40 nordmenn har gått til Økokrim etter å ha blitt lurt. Hvor mange som aldri går videre med saken, vet vi ikke.

- Vi har en mann fra Oslo som tapte 100.000 og vi har en dame som tapte 60.000. De laveste beløpene er 900 euro, men de fleste blir lurt for tusener. Pengene får de aldri se igjen. De er tapt, sier Anne Dybo til Dagbladet.no.

Det største beløpet Økokrim kjenner til i forbindelse med nigeriasvindel, er en gammel mann fra Oslo som ble svindlet for tre millioner for tre år siden. Pengene er tapt. For et år siden tapte en kvinnelig akademiker fra Hordaland en million kroner i en arvesvindel i samme stil.

- Det er folk i alle aldre og i alle yrker som lar seg lure. Selv de som burde vite bedre, sier hun.

- Men hvorfor lar folk seg lure?

- Vi tror det har noe med grådighet å gjøre. Folk er redd for at hvis det skal være sant, så mister de en stor pengesum.. Folk blir tilbudt mange millioner og blir blendet, sier hun.

Nigeriasvindel

De såkalte Nigeriasvindlerne har lurt hundrevis av nordmenn med løfter om rask millionfortjeneste de siste årene. Nå tror Økokrim lotteribrevene egentlig stammer fra nigerianere. I tillegg til adresser i Spania opererer svindlerne med lotterier i Nederland og USA.

- Dette er en variant av de såkalte Nigeria-brevene som spredte seg i raskt tempo via e-post, sier Dybo.

Norske myndigheter står maktesløse i forhold til å forfølge eventuelle svindlere. Derfor gjør ikke Økokrim noe annet enn å advare nordmenn mot å gjøre noe annet enn å kaste brevene i søpla.

PS: Dersom du tror du er svindlet kan du kontakte 'desken' på Økokrim.

Etkjapt googlesøk på nettet etter et av svindlerselskapenes navn ga 1470 treff. De aller fleste av treffene var sider som advarte mot å bite på svindlernes agn.

<B>STORE PENGER:</B> Drømmen om store penger har ført til at rundt 40 normenn til samme har tapt flere millioner kroner på nigeriasvindel. Pengene får de aldri igjen.