Jurister mener Snowden må få fredsprisen

Støtter nominasjonen til jusprofessor Terje Einarsen. Høyre-topp mener det vil være upassende.

MÅ FÅ FREDSPRISEN: En rekke norske jurister mener at den amerikanske avhopperen Edward Snowden må få Nobels fredspris. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/The Guardian/NTB scanpix
MÅ FÅ FREDSPRISEN: En rekke norske jurister mener at den amerikanske avhopperen Edward Snowden må få Nobels fredspris. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/The Guardian/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En rekke norske jurister mener at den amerikanske avhopperen Edward Snowden må få Nobels fredspris. Juristene støtter dermed professor i rettsvitenskap, Terje Einarsen, som nominerte Snowden tidligere i år.

Einarsen sendte inn fire sider med tettpakkede argumenter i slutten av januar. En rekke jurister har nå stått fram for å vise sin støtte til nominasjonen, blant dem professor Jan Fridthjof Bernt, universitetsstipendiat Anine Kierulf, professor Bernt Hagtvet og advokat Jon Wessel-Aas, skriver Aftenposten.

Professor i statsvitenskap ved NTNU og USA-forsker Jennifer Leigh Bailey støtter også Einarsens forslag. Skulle Snowden bli tildelt fredsprisen, vil forholdet mellom Norge og USA forbli som i dag, mener hun.

- Det blir ikke som med Kina. Men president Barack Obama må selvfølgelig bli skuffet. Det kan også være en positiv ting å vise verden at det ikke bare er kinesiske dissidenter som får fredsprisen, men også amerikanske, sier Bailey.

- Upassende Første nestleder av justiskomiteen på Stortinget, Anders B. Werp (H) mener imidlertid at det vil være upassende å gi prisen til Snowden. Snowden er under etterforskning for lovbrudd, påpeker Werp.

- Snowden er under etterforskning for alvorlige lovbrudd, og det er USA som har åpnet etterforskning. USA er en rettsstat der man må stole på en objektiv rettsprosess, sier Werp, som legger til at det fortsatt er mulig at Snowden kan bli dømt som lovbryter.

Snowden, som anklages av USA for spionasje og forræderi, har det siste året hatt asyl i Russland.

Nominert av flere I sin nominasjon sammenligner Einarsen Snowden med den tyske journalisten og pasifisten Carl von Ossietzky, som fikk fredsprisen i 1938 for å ha avslørt en opprustning av Tysklands flyvåpen.

Einarsen er ikke den eneste som har nominert Snowden til årets fredspris. I januar opplyste Sosialistisk Venstrepartis stortingsrepresentanter Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen at de to har nominert Snowden til fredsprisen.

I sin begrunnelse oppgir Solhjell og Valen at Snowden med sine avsløringer av amerikansk overvåking av datatrafikk har bidratt til tillit mellom nasjoner og mennesker som er nødvendig for fred.

277 andre Snowden er bare én av 278 personer og organisasjoner som er nominert til Nobels fredspris 2014. Det er det største antall nominasjoner noen gang, opplyste Den Norske Nobelkomité tidligere i år.

Edward Snowden

• Edward Snowden (30) er en amerikansk datatekniker som har arbeidet for etterretningsorganisasjonene CIA (Central Intelligence Agency), Defense Intelligence Agency (DIA,) og National Security Agency (NSA).
• I mai 2013 forlot han USA og tok med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter.
• Dokumentene, som han har delt med ledende medier verden over, avdekker massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.
• Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland og befinner seg for tiden i Moskva.
• USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.
(NTB)

Av de 278 nominerte er 47 organisasjoner. Antallet nominerte er en økning på 19 fra forrige rekord og tilsvarer en oppgang på 7,3 prosent. Forrige rekord ble satt i fjor da 259 ble nominert.

Nobelkomiteen opplyser ingenting om hvem som er nominert. Det skyldes rett og slett at komiteens vedtekter forbyr det. Det er likevel en del kandidater som er kjent, blant annet fordi deres navn er offentliggjort av forslagsstillerne.

Vinner av fredsprisen blir kunngjort i oktober. Prisen deles ut 10. desember.

(NTB)

Fredspris-nominasjoner

• Nobelkomiteen bekrefter ikke nominasjoner, men den som nominerer står fritt til å gjøre det.
• Medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer, samt medlemmer av Den interparlamentariske union, kan fremme nominasjoner.
• Medlemmer av Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag og av Den internasjonale domstol i Haag kan også nominere kandidater til Nobels fredspris. Det samme kan medlemmer av Institut de Droit International.
• Universitetsprofessorer i historie, statsvitenskap, filosofi, rettslære og teologi, samt universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk kan fremme nominasjoner.
• Personer som tidligere har fått Nobels fredspris og styremedlemmer ved institusjoner som tidligere har fått Nobels fredspris kan også fremme nominasjoner.
• Fungerende og tidligere medlemmer av Den norske nobelkomité og tidligere konsulenter for Den norske nobelkomité kan også nominere kandidater.
• Nobelkomiteen gjør sitt valg på grunnlag av nominasjonsforslag som er mottatt eller poststemplet før 1. februar det gjeldende år. Forslag som kommer for sent, blir normalt tatt med til neste års bedømmelse.
• Nobelkomiteen kunngjør vinner av fredsprisen i oktober hvert år. Prisen deles ut i Oslo rådhus 10. desember samme år.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer