Jurister reagerer mot Qvigstads dobbeltrolle

BERLIN (Dagbladet): Permittert førstestatsadvokat Lasse Qvigstads skiftende roller som diplomat og som påtenkt aktor i en eventuell spionprosess mot Stein Viksveen (61) vekker sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette går ikke an, sier jusprofessor Ståle Eskeland.

- I beste fall uheldig, sier professorkollega Anders Bratholm.

Flere både innenfor og utenfor det juridiske fagmiljøet har undret seg over at Qvigstad (54) fra sin nåværende stilling som justisråd ved den norske ambassaden i Washington fortsetter å spille en meget aktiv rolle i forberedelsene til en eventuell straffesak mot Viksveen.

Rettsskandale

Spørsmålet som ligger under, er om det nærmer seg en rettsskandale dersom Qvigstad fra å opptre som diplomat den ene dagen tar på seg aktorkappen den neste.

Dersom Viksveens forsvarer velger å ta opp Qvigstads rolleskifter, kan riksadvokaten få et problem med å godkjenne Qvigstad som aktor dersom det blir en straffesak mot Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent.

I intervjuer og i en pressemelding Qvigstad sendte ut da han flyttet for å tiltre det toårige engasjementet som justisråd i Washington, gjorde han det klart at han akter å avbryte diplomattjenesten for å prosedere en straffesak.

Aldri hørt maken

- Noe liknende har jeg aldri hørt om. Prinsipielt reagerer jeg meget sterkt på at Qvigstad fortsatt har noe med Viksveen-saken å gjøre så lenge han er justisråd, sier professor i offentlig rett Ståle Eskeland, til Dagbladet.

- Som diplomat er Qvigstad en del av den utøvende makt i Norge, underlagt instrukser fra regjeringen. Det er helt uforenlig med å representere påtalemyndigheten, som skal være helt uavhengig av regjeringen, understreker Eskeland.

Lasse Qvigstad vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Men etter det Dagbladet forstår, mener Qvigstad at han ikke er diplomat i vanlig forstand, selv om han har status som det i Washington.

Som justisråd mottar han sine instrukser fra Justisdepartementet, som også betaler hans lønn via Utenriksdepartementet.

- Dette er helt uinteressant. Det som prinsipielt er viktig, er blandingen av roller, sier Eskeland.

MØTES I RETTEN: Permittert førstestatsadvokat Lasse Qvigstad (i forgrunnen) og journalist Stein Viksveen (t.h.). Viksveens forsvarer, AtleHelljesen, i midten.