Jurydramaet i Jensen-saken over for i dag

Vi får ikke vite om juryen finner Eirik Jensen skyldig eller ikke i dag. Juryen møtes igjen i morgen tidlig.

JENSEN-SAKEN: Juryen har fortsatt ikke bestemt utfallet i saken mot Eirik Jensen. Dette kan det bety. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer

Juryen i ankesaken mot Eirik Jensen forlot Borgarting lagmannsrett etter over ni timers diskusjoner i dag. Det er nå gått over 29 timer siden juryen trakk seg tilbake etter gårsdagens rettsbelæring.

Klokka 18.40 får Dagbladet bekreftet fra lagmannsretten at juryen har gått hjem for dagen.

Dette betyr at det heller ikke kommer en kjennelse i dag. Juryen sitter i disse dagene i enerom i Borgarting lagmannsrett og diskuterer skyldspørsmålet for den korrupsjons- og narkotiltalte eks-politimannen Eirik Jensen.

Det er knyttet stort hemmelighold til juryens diskusjoner, og de fem mennene og fem kvinnene som nå har rådslagning om saken, får ikke lov til å snakke med noen om hva som blir sagt på juryrommet.

Elleve timers rådslagning

Gårsdagens rettsbelæring var ferdig klokka 13.00, og juryen dro hjem allerede klokka 15.03 i går ettermiddag. I dag har de stort sett sittet uforstyrret og drøftet saken fra klokka 09.00 på morgenen. Juryen fikk tidligere i ettermiddag en leveranse fra Åpent Bakeri her i Oslo.

MÅ VENTE: Eirik Jensen må vente minst til fredag før juryen kommer med kjennelse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ VENTE: Eirik Jensen må vente minst til fredag før juryen kommer med kjennelse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det betyr at juryen i dag har sittet mer eller mindre sammenhengende i over ni timer. Slår man sammen med drøftingen i går, har juryen altså brukt rundt drøye elleve timer på diskusjoner om saken. I løpet av denne tida har de også hatt mat- og luftepauser, samtidig som de blir passet på av rettsbetjenter.

Nå i kveld får juryen altså reise hjem. Der får de ikke lov til å snakke med noen om saken, men hemmeligholdet her er ikke like stort som i for eksempel Orderud-saken, der jurymedlemmene ble busset fra Lillestrøm til Kongsvinger samtidig som politiet satte opp falske veisperringer for å villede journalistene.

At juryen har gått hjem for kvelden, kan fort bety at Jensens skjebne blir avgjort i morgen, fredag. Da vil juryen igjen samles klokka 09.00 på morgenen.

Det er varslet at mediene vil få varsel om at juryen har kommet til en avgjørelse minst én time før kjennelsen blir lest opp. Vi vil da selvsagt sende ut nyhetspush i alle kanaler.

PROSESS: Selv om Jensen i dag blir kjent uskyldig av juryen, kan det bli en lang prosess før han er helt frikjent. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Cappelen må fraktes

Aktørene i saken, det vil si de tiltalte Eirik Jensen og Gjermund Cappelen og deres forsvarere, samt påtalemyndigheten, vil få beskjed om når kjennelsen blir lest opp før mediene.

Dette har også sine praktiske årsaker. Gjermund Cappelen soner som kjent på Ila fengsel og må dermed fraktes med politikortesje. Eirik Jensen fortalte til Dagbladet etter gårsdagens rettsbelæring at han skulle hjem til Hønefoss sammen med samboer Ragna Lise Vikre.

Lagdommer Kristel Heyerdahl har også antydet at juryen kan bli kalt inn på lørdag dersom de ikke har stemt ferdig innen fredag ettermiddag. Minst sju av juryens medlemmer må svare «ja» på hvert av de fire spørsmålene i spørsmålsskriftet fra dommeren. Juryen kan for eksempel finne Jensen skyldig bare i spørsmål tre, som dreier seg om grov korrupsjon.

Kan sette kjennelse til side

Juryen vil ikke gi noen begrunnelse for om de svarer «ja» eller «nei» på skyldsspørsmålet. Dersom Jensen bli kjent skyldig skal de tre fagdommerne i saken og fire jurymedlemmer - der juryens ordfører er en av dem - avgjøre straffutmålingen. Fagdommerne har også anledning til å sette juryens kjennelse til side.

TRUKKET SEG TILBAKE: Juryen i Jensen-saken har nå trukket seg tilbake, etter atdommer Kristel Heyerdahl har gitt sin rettsbelæring. Slik vurderer Eirik Jensens advokat den.. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Vis mer

Vilkårene for å sette til side en frifinnende kjennelse er vesentlig strengere enn dersom Jensen blir kjent skyldig. Hvis dommerne «finner det utvilsomt» at tiltalte er skyldig, kan de ved enstemmighet beslutte at saken skal behandles på ny for nye dommere.

Dersom fagdommerne skal oppheve en fellende kjennelse er vilkåret at retten «finner at det ikke er ført tilstrekkelig bevis» for at tiltalte er skyldig.