Juryen: - Øygard er skyldig

Juryen har blitt enige.

HAR BESTEMT SEG: Juryen i Eidsivating lagmannsrett i morges. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR BESTEMT SEG: Juryen i Eidsivating lagmannsrett i morges. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 09.25 trakk de ti jurymedlemmene seg tilbake for å diskutere om Rune Øygard er skyldig eller uskyldig i å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år, og/eller seksuell omgang med barn under 16 år.

Etter å ha diskutert i litt over fem timer hadde de rundt 14.35 kommet fram til en avgjørelse.

Det var lagrettens ordfører - gårdbrukeren Bjarte Holm - som leste opp juryens svar på de to spørsmålene formulert ut fra tiltalepunktene:

Juryen frikjenner Øygard for overgrepet begått mens jenta var under 14 år. Om dette blir stående har det stor betydning for straffutmålingen.

Juryen finner imidlertid Øygard skyldig for seksuell omgang med henne mens hun var 14-15 år. Dommerne legger lagrettens kjennelse til grunn.

- Jeg vil først spørre tiltalte om han forstår kjennelsen, sier dommer Røhnebæk.

- Ja, svarer Øygard lavt.

Skuffet Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at han er skuffet over å blir dømt. På spørsmål om hvordan hun vil prosedere for straffeutmålingen svarer hun:

- Nå er vi på et helt annet nivå. Det er heller snakk om måneder enn år. Vi kommer til å kjøre hardt.

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er skuffet over at Øygard ble frifunnet på et av de to tiltalepunktene, men sier hun ikke har rukket å tenke på en eventuell anke.

- Det har jeg ikke rukket å tenke på per nå, sier Hjortdal.

- Dette har vært en veldig vanskelig dag for henne.

Aktor Thorbjørn Klundseter sier han nå skal trekke seg tilbake og komme med et forslag til straffeutmåling i morgen.

- Øygard ble frifunnet på det første punktet, men fellende dømt på det andre. Det er jo forskjellig straffeutmåling for disse to tiltalepunktene, og nå er det min jobb å gå tilbake til kontoret, og komme med et forslag til straffeutmåling i morgen, sier Klundseter.

Stemmetallet ikke kjent Juryens kjennelse sier ingenting om straffen, men fire av lekfolkene trer sammen med de tre fagdommerne for straffutmålingen hvis tiltalte blir funnet skyldig.

Stemmetallet i juryen blir ikke kjent - bare konklusjonen på hvert av spørsmålene, som tilsvarer tiltalepunktene om ett overgrep mens jenta var 13 år og en rekke overgrep i 14-15-årsalderen.

På grunn av sakens lengde har tolv lekfolk fulgt hele saken i tilfelle frafall, men to tilfeldig valgte varamedlemmer blir i morges dimittert før avstemningen.

Da rettssaken startet for en måned siden, valgte juryen gårdbrukeren Bjarte Holm fra Brumunddal som sin ordfører. Han skal imidlertid ikke ha noen ekstra innflytelse på hvor kjennelsen lander.

Sentrale bevis Under sin rettserklæring kom dommer Ørnulf Røhnebæk med sine formaninger om hvordan juryen skal forholde seg til bevisvurdering i saken.

Han understreket at sms- og Skype-utvekslingen mellom Rune Øygard og den nå 17 år gamle jenta, er sentrale.

- Samtidige bevis har større vekt enn forklaringer som kommer i ettertid. Det er derfor helt sentralt å analysere de SMS-meldinger og Skype-meldinger som finnes i saken. Dette er bare bruddstykker av den kommunikasjon som har vært mellom tiltalte og fornærmede, sier Røhnebæk.

Påtalemyndigheten har som kjent terpet inn SMS og Skype-meldingenes viktighet, mens forsvarer Mette Yvonne Larsen har fokusert på jentas troverdighet.

- Reglene om forstandig tvil innebærer at om tiltaltes versjon er tenkbar eller praktisk mulig, skal han frifinnes. Er tiltaltes versjon ikke tenkbar eller praktisk mulig, skal han dømmes, sa Røhnebæk.

Rune Øygard. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Rune Øygard. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer