George Floyd-saken

Juryen: - Skyldig

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er kjent skyldig på alle punkter i drapet på George Floyd.

SKYLDIG: Den tidligere politimannen Derek Chauvin er kjent skyldig i drapet på George Floyd. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere politimannen Derek Chauvin (45) ankom salen 20 minutter før juryens kjennelse var ventet klokka 22.30, melder NBC News. Han ankom retten sammen med sin forsvarer Eric Nelson.

Like etter klokka 23 ble han kjent skyldig i drapet på George Floyd.

Det var reist tre ulike tiltaler mot Chauvin. Den mest alvorlige er forsettlig drap og den mildeste uaktsomt drap. De har en strafferamme på henholdsvis 40, 25 og 10 års fengsel.

Han ble funnet skyldig på alle punkter.

Hundrevis har samlet seg utenfor Hennepin County Government Center i Minneapolis, hvor kjennelsen ble lest opp. Her brøt det ut full jubel da det ble klart at Chauvin var kjent skyldig.

Mange har også samlet seg ved stedet hvor Floyd døde.

GLEDE: Det har samlet seg mange folk ved George Floyd Square i Minneapolis. Det er full jubel og gledestårer. Foto: Octavio Jones / Reuters / NTB
GLEDE: Det har samlet seg mange folk ved George Floyd Square i Minneapolis. Det er full jubel og gledestårer. Foto: Octavio Jones / Reuters / NTB Vis mer

- Så at det var galt

Chauvin sto tiltalt for å ha drept George Floyd (46) 25. mai i fjor, etter at han hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter.

Hendelsen utløste enorme demonstrasjoner over hele USA og også i andre land, som Norge, mot rasisme og politivold.

«Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele Black Lives Matter-bevegelsen.

Dødsfallet ble filmet, og flere ble vitne til hendelsen. Disse har forklart seg i retten.

- Folk stoppet fordi de så at det som skjedde var galt. De fortalte sannheten om hva de så. De vitnet om det de vet, nemlig at det som skjedde på den gata, var galt. Vi skylder dem takknemlighet, sier Minnesotas delstatsadvokat, Keith Ellison, på en pressekonferanse.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

Påført håndjern

Han oppfordrer alle til å hylle George Floyd, men å bevare roen. Han sier følgende til Floyd-familien:

- En kjennelse kan ikke ta bort deres smerte, de vil ikke få ham tilbake, men jeg håper det kan gi dem rettferdighet. Han skapte en bevegelse over hele verden, og det er viktig.

I VARETEKT: Etter kjennelsen var lest opp ble Derek Chauvin påført håndjern og ført i varetekt. Foto: Reuters / NTB
I VARETEKT: Etter kjennelsen var lest opp ble Derek Chauvin påført håndjern og ført i varetekt. Foto: Reuters / NTB Vis mer

De tolv jurymedlemmene drøftet saken i ti timer over to dager, før de la fram kjennelsen i saken tirsdag kveld norsk tid. Etter kjennelsen ble Chauvin ført ut av salen i håndjern.

Nå venter straffeutmålingen, som blir avgjort om åtte uker.

De tre andre politimennene, som var involvert i hendelsen, skal etter planen stilles for retten seinere i år, tiltalt for medvirkning.

Ventet demonstrasjoner

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

Det var ventet demonstrasjoner og opptøyer dersom den tidligere politimannen ble frikjent.

Guvernøren i Minneapolis har erklært unntakstilstand, og nasjonalgarden er kalt inn for å hjelpe til med sikkerheten.

Guvernør Tim Walz kaller det «et viktig steg for rettferdighet».

- Ingen kjennelse kan bringe George tilbake, og mitt hjerte er med familien som fortsetter å sørge over tapet. Minnesota sørger med dere, og vi lover at jobben for rettferdighet for George ikke ender i dag, sier Walz i en uttalelse.

Han viser til at rettferdighet vil skje via systematisk endring for å forhindre at noe som dette skjer igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer