Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juryen finner Julio Kopseng (38) skyldig på 31 av 32 tiltalepunkter

Danseren forgrep seg på 17 kvinner over et tidsrom på tolv år. Risikerer forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juryen i Borgarting lagmannsrett har nå kommet fram til en kjennelse i den svært omfattende overgrepssaken mot Julio Kopseng (38). Opplesningen foregår fra ca. kl. 16.45.

Juryens representant leser raskt. De har funnet danseren skyldig på 31 av 32 tiltalepunkter - eller rettere sagt: De har svart ja på 31 av 32 spørsmål om skyld.

Kopseng er funnet skyldig i å ha voldtatt 16 kvinner og forsøkt å voldta én kvinne. Retten legger dessuten til grunn at han voldtok sin tidligere samboer flere hundre ganger, samt utsatte henne for grov mishandling over tid.

Spørsmålet de svarer nei på, dreier seg om hvorvidt han dopet ned en av de fornærmede for å forgripe seg på henne. Juryen er imidlertid ikke i tvil på at også hun ble utsatt for overgrep.

- Svært skuffet De tre fagdommerne trekker seg tilbake for en kort diskusjon. Etter et par minutter kunngjør lagdommer Øystein Hermansen at de godtar kjennelsen.

Kopseng svarer ja på at han forstår kjennelsen. Flere av de tilstedeværende fornærmede reagerer synlig følelsesmessig på opplesningen.

- Han er svært skuffet, sier 38-åringens forsvarer Johnny Veum i en kort kommentar til Dagbladet.

Voldtekter og mishandling Juryen har sittet sammen siden den såkalte rettsbelæringen i morges, som var ferdig ca. kl. 11. De skulle svare ja eller nei på til sammen 32 skyldspørsmål, hvorav 18 hovedspørsmål.

Kopseng er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Aktoratet, politiadvokat Andreas Strand og statsadvokat Guro Hansson Bull, har tildigere varslet at de ønsker forvaringsdom for 38-åringen.

De 18 hovedspørsmålene måtte alle besvares med ja av minst seks av de ti jurymedlemmene. 17 av spørsmålene går på seksuelt overgrep mot hver av de 17 fornærmede, mens ett går på mishandling av Kopsengs tidligere samboer.

Partene skal etter kjennelsen prosedere over straffeutmålingen, og det blir til slutt fagdommerne og tre av jurymedlemmenes oppgave å fastsette straffen.

Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for ti av de fornærmede kvinnene, har tidligere uttalt til Dagbladet at hun forventer lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for danseren.

Hundre vitner Rettssaken mot den profilerte danseren er svært omfattende. Hovedforhandingen har tatt nærmere tre måneder, og hundre vitner har forklart seg. I forrige uke prosederte aktoratet og forsvaret, og tirsdag ble juryen såkalt rettsbelært av lagdommer Øystein Hermansen, før de ble sendt for å komme til enighet om en kjennelse.

Kopseng sitter pent antrukket og velstelt mellom sine to forsvarere Djordje Borojevic og Johnny Veum mens juryens kjennelse leses opp. Han viser få tegn til reaksjon på kjennelsen.

Til stede i salen er også flere av de fornærmede kvinnene med sine bistandsadvokater.

- Fabrikkerte bevis Kopseng har hele tida nektet all skyld. Isteden mener han at de fornærmede kvinnene har rottet seg sammen og fabrikkert og samordnet forklaringene for å få ham dømt. Motivet er ifølge ham hevn for at han ikke gjengjeldte deres følelser og/eller erstatningspenger.

Den profilerte danseren, stripperen og eventbyråeieren ble i 2013 rettskraftig dømt for to voldtekter og soner for tida denne dommen.

I fjor ble han i to separate tingrettssaker dømt til henholdsvis 15 og 12 års forvaring for ni og sju overgrep. Han anket begge dommene, og ankesakene kjøres som én i Borgarting lagmannsrett.

Forvaringsstraff ilegges bare forbrytere som anses som spesielt farlige for samfunnet. Fordi en slik straff kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, kan den domfelte bli sittende i fengsel på livstid.

Psykopatiske trekk Sentralt i straffeutmålingen står de rettspsykiatrisk sakkyndiges konklusjon. Spesialpsykolog Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved har bare undersøkt Kopseng under den første tingrettssaken i fjor - siden har han nektet å samarbeide med dem.

Likevel har de gjentatte ganger, også nå, kommet til at 38-åringen scorer høyt på såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse - kjennetegnet ved bl.a. mangel på skyld- og medfølelse - og at han har klare psykopatiske trekk.

Under sin prosedyre framholdt aktoratet, Strand og Bull, at Kopseng har svært lite troverdighet, og pekte bl.a. på at han har vanskelig for å fortelle samme historie to ganger. Forsvaret, Borojevic og Veum, hevdet på sin side at det er de 17 kvinnene som mangler troverdighet.

Forsvarerne trakk bl.a. fram at det gikk svært lang tid fra de påståtte overgrepene til anmeldelsene. I tillegg pekte de på at anmeldelsene overveiende begynte å komme etter at den høyreekstreme nettsida Fyret.nu offentliggjorde danserens navn og bilde i mai 2013.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart