Juryen fjernet all tvil

ARENDAL (Dagbladet): Tre timer og tjue minutter brukte juryen i Agder lagmannsrett på å rydde unna all tvil om hvem som gjorde hva da åtteåringen Stine Sofie og ti år gamle Lena ble mishandlet, voldtatt og knivdrept i Baneheia 19. mai 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da lagretteformann Rita Johnsen leste opp juryens åtte ja-svar på skyldspørsmålene, var saken klar: Viggo Kristiansen (22) må for all ettertid bære med seg stempelet «barnemorder».

Ble ikke trodd

Svarene avklarte også all tvil om de nådeløse hendelsene. Stikkord som mobilbeviset, sykkelbeviset, tøybeviset og DNA-beviset ble satt inn i en endelig ramme da lagretten hadde sagt sitt.

Til uka får Viggo Kristiansen sin dom. Ingenting tyder på at lagmannsretten kan gå under lovens strengeste straff, 21 års fengsel eller 21 års forvaring.

Førstelagmannen la sterke føringer for lagrettens bevisvurdering i sin rettsbelæring. Mens forsvarer Tore H. Pettersen omtalte de spanske DNA-bevisene som et resultat av metoder «på forskningsstadiet», erklærte førstelagmannen at det dreide seg om «vitenskapelig avanserte undersøkelser».

Heller ikke det såkalte mobilbeviset gjorde inntrykk på lagmannen. Han henviste til en teoretisk utregning som kunne gitt Kristiansens mobiltelefon dekning på åstedet.

Førstelagmannen gikk også langt i å antyde at Kristiansens store interesse for porno, sex og kikking og hans sjikanøse tilrop til kvinner kunne kaste lys over skyldspørsmålet.

Med førstelagmannens ord på minnet trakk juryen seg tilbake klokka 09.55. Gjennom vinduene på tinghuset kunne man betrakte juryens kroppsspråk under rådslagningen.

Raske svar

Mye tyder på at de åtte spørsmålene om Baneheia ble forholdsvis raskt besvart. Derimot voldte det større problemer å avgjøre om Kristiansen var skyldig i gjentatte sexovergrep mot en liten gutt.

Tvilen dreide seg etter alt å dømme om handlingene skal ha skjedd før eller etter Kristiansen fylte 15 år og passerte aldersgrensen for å kunne bli straffet.

Da klokka nærmet seg 13.00 hadde juryen for lengst gjort sitt. De så tydelig lettet ut over at den vanskelige borgerplikten var unnagjort.

Klokka 13.16 ble Viggo Kristiansen ført inn i rettssalen, med rødsprengte øyne som etter et gråtetokt.

Med ørlite skjelving i stemmen leste lagretteformann Rita Johnsen opp de ti svarene, åtte ja for Baneheia-delen og to nei for overgrep mot gutten.

Viggo Kristiansen stirret hele tida ned i bordplata, mens han skjulte ansiktet med høyrehånda. I den venstre hånda trillet han febrilsk på en kulepenn.

Få minutter seinere var spenningen utløst. Kristiansen ble for første gang påsatt håndjern inne i rettssalen, og ført til varetektscella.

Fornøyd

For aktor Edvard Dahl ble lagrettens kjennelse en ny bekreftelse på at påtalemyndigheten gjorde rett da Kristiansen ble satt under tiltale for drapene.

- Ja, det har vært arbeidsomt og en følelsesmessig belastning også for meg, sa Dahl til Dagbladet like etter at tre politifolk hadde ført Kristiansen ut.

Aktor sier at det ikke plager ham at vi aldri vil få vite det nøyaktige hendelsesforløpet:

- Man må være klar over at i enhver omfattende straffesak vil man ikke få svar på alle spørsmål. Det viktigste er at man har en oppfatning, og at man får fram det grove bildet av det som skjedde. I denne saken har det vært tilstrekkelig belyst til at lagretten kunne besvare skyldspørsmålene med ja, sier Dahl.

Han tror det vil ha stor betydning at drapene er oppklart.

- Det vil bety ganske mye for de pårørende og de som har hatt en rolle i saken. De kan nå få anledning til å legge en del av dette bak seg og forsøke å gå videre. Jeg tror også at oppklaringen vil ha en verdi for både lokalsamfunnet, Kristiansand og Sørlandet, sier Dahl.