- Juryen har et tungt ansvar

Disse skal avgjøre de trippeldrapstiltaltes skjebne. Her forteller to jurymedlemmer - et fra Baneheia-saken og et fra giftdrapssaken - om juryens vanskelige oppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/TRONDHEIM (Dagbladet): Ti edsvorne menn og kvinner trekker seg tilbake for å fordele skyld og løse drapsgåten Orderud. Thor Løvjomås, et av jurymedlemmene fra Baneheia-saken, tror de får en forferdelig vanskelig jobb.

- Jeg ser med skrekk på den jobben. Orderud-saken er vanskeligere enn Baneheia. Det må være veldig uoversiktlig og krevende for jurymedlemmene, sier Løvjomås.

Fire lange uker satt lagersjefen fra Froland i juryboksen i Arendal. Dag etter dag med rystende vitneprov fra Baneheia skulle tas inn og bearbeides. Til slutt skulle ti samfunnsborgere felle sin dom over to menn som sto tiltalt for groteske barnedrap.

- Det føltes som et tungt ansvar. Jo mer alvorlig saken er, jo større konsekvenser får det for de tiltalte, forteller Løvjomås.

Våknet om natta

Av hensyn til taushetsplikten kan han ikke utlevere noen detaljer fra de lukkede rom. Men 51-åringen forteller åpenhjertig hvordan juryen arbeidet og hvordan han selv opplevde de fire ukene.

Dagene gikk med til å høre på vitner og få presentert bevis som kunne sprike i mange retninger. Saken var blitt to år gammel, og mange vitner fortalte noe annet enn de hadde gjort i politiavhør.

- Hver kveld før vi gikk hjem, samlet vi oss på bakrommet og pratet om det som var kommet fram den dagen. Det var veldig greit å kunne rydde opp i uklarheter og diskutere vitnenes troverdighet underveis, sier Løvjomås.

Det hendte at han våknet opp om natta med Baneheia-saken kvernende i hodet. - Da måtte jeg stå opp og jobbe litt med tankene. Det gjaldt særlig enkelte spørsmål hvor jeg var i tvil, forteller han.

Ikke opplagt

- Det som virker opplagt i mediene, behøver ikke være så opplagt for juryen, supplerer Kjeld Stub (65), som var juryformann i den mye omtalte giftdrapssaken i Trondheim. Den pensjonerte forretningsføreren fra Orkdal kan også gi et innblikk i hvordan en jury jobber og tenker, etter å ha vært formann i juryen som dømte Terje Wiik for med overlegg å ha tatt livet av sin ekskjæreste Inger Lise Bakken med giftstoffet thallium. Wiik fikk 21 års fengsel og 10 års sikring som følge av juryens kjennelse.

- Vi ble henstilt om ikke å følge så mye med i aviser, radio og tv. Vi prøvde selvfølgelig å unngå det, men i vår sak var det fysisk umulig. Det gikk ikke an å slå på Dagsrevyen uten at den ble nevnt. Man må prøve så godt man kan å koble ut mediedekningen og bygge på sine egne og andre jurymedlemmers oppfatning, men det er sannelig ikke enkelt, sier Stub.

Løvjomås sier han stort sett holdt seg unna avisene og tv-nyheter.

- Mine omgivelser forsto oppdraget jeg hadde fått, og lot meg være i fred. Men det var en byrde å ikke kunne snakke med andre om saken, sier han.

Løvjomås forteller at det i Baneheia-saken var mange detaljer å forholde seg til. Noen av jurymedlemmene satt igjen med flere hundre sider med notater da saken var ferdig behandlet. Det kan være en vanskelig oppgave å skille det viktige og troverdige fra det marginale og usannsynlige.

Utkjørt

Til slutt skulle saken opp til doms. Etter rettsbelæringen gikk de ti inn på juryrommet. Rundt et stort bord skulle jurymedlemmene bli enige om de to tiltaltes skyld eller uskyld på 13 punkter.

- Vi gikk gjennom hvert spørsmål, med en runde hvor hvert jurymedlem fikk si sin mening. Så tok vi en replikkrunde, før vi stemte ved håndsopprekning, sier Løvjomås.

Det er en belastning å være jurymedlem. Da han gikk ut etter at dommen var avsagt, var Thor Løvjomås utkjørt. Han er ennå ikke mentalt ferdig med saken.

Nå er det Orderud-juryens tur. Den vil neppe få det lettere.

ORDERUD-JURYEN: Ti av disse tolv edsvorne trekker seg tilbake, og kommer tilbake med kjennelsen enten i dag eller i morgen. Bak fra venstre: Terje Berg, Karin Støtterud, Hilde Kristin Dahl, Randi Hertzenberg, Ingrid Johanne Nymoen, Sveinung Trømborg. Foran: Juryens formann Arill Bråthen, Kjell Arne Melby, Eldrid K. Moa Forsmo, Bjørnar Normann, Tore Wollum og Berit Hvidsten.
JURYMEDLEM I BANEHEIASAKEN: Thor Løvjomås